Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4024 resultaten


ID: 91523 | Bouwkundig element

Klooster van de zustergemeenschap Heilige Vincentius

Heulsestraat 1 (Lendelede)
Bestaande uit een recent kloostergebouw uit het begin van de 21ste eeuw, kloostergebouwen uit 1964 en een kapel uit 1837.


ID: 201443 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Ingelmunstersestraat 4 (Lendelede)
Gemeentelijke begraafplaats, aangelegd in 1883-1884, verruimd in het tweede kwart van de 20ste eeuw en opnieuw uitgebreid in 1993.


ID: 91547 | Bouwkundig element

Rusthuis Sint-Vincentius

Izegemsestraat 14 (Lendelede)
Gebouwd rond het midden van de 20ste eeuw ter vervanging van het rusthuis uit het tweede kwart van de 19de eeuw. In 1827-1828 wordt onder impuls van pastoor De Beir en burgemeester Wallays een rusthuis of "Huis van Barmhartigheid" gebouwd, geopend in 1829. Rond het begin van de 20ste eeuw bestaat het gebouw aan de straatzijde uit een bakstenen volume van twee bouwlagen en tien traveeën onder zadeldak in Vlaamse pannen, het voortuintje afgesloten van de straat door laag tuinmuurtje met ijzeren hek, centrale toegang onder een gaanderijtje. De vleugel langsheen de Pastoor De Beirstraat bestaat eertijds uit één bouwlaag.


ID: 91572 | Bouwkundig element

Bergkapel

Kuurnsestraat (Lendelede)
Kapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Weeën en gelegen op de flank van de Lendeleedse heuvelrug, op een hoogte van circa 42,5 meter. Een eerste kapel op deze plaats wordt vermoedelijk opgericht in de jaren 1640. De kapel wordt immers op een kaart bij het tiendenboek van de Sint-Maartensabdij.


ID: 91606 | Bouwkundig element

Sint-Antoniuskapel

Sint Antoniusstraat (Lendelede)
Opgetrokken in het laatste kwart van de 19de eeuw, ter vervanging van een oudere kapel minimaal teruggaand tot het begin van de 18de eeuw. De vroegere kapel bevond zich op gronden van de heerlijkheid "Doopsels" en wordt een eerste maal vermeld in 1702 als "Sint-Antuenus capelleke"


ID: 91609 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Sneppestraat (Lendelede)
Neogotische kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, ook "Vermandelskapel" genoemd. Naar verluidt gebouwd op de plaats van de vroegere galg van de heerlijkheid Meulewalle. Toponiem "Galgebosch" vermeld in 1902. De kapel wordt in 1887 opgericht door Theodoor Vermandele, voorzitter van het kerkbestuur.


ID: 306591 | Bouwkundig element

Dorpskom Gaasbeek

Arconateplein, Donkerstraat, Onderstraat, Oude Winkelstraat, Winkelstraat (Lennik)
De beschermde dorpskom van Gaasbeek wordt gevormd door het bijna rechthoekige Arconateplein en strekt zich ten noorden en ten westen uit tot respectievelijk de Beek en de Molenbeek.


ID: 39937 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Kwinten met kerkhof

Deken Verbesseltstraat 13 (Lennik)
Zandstenen constructie in Brabantse gotiek met nog omgevend kerkhof. Het driebeukig schip bewaart een romaanse kern in het metselwerk doch werd tijdens de eerste helft van de 17de eeuw in gotische stijl verbouwd.


ID: 39926 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met ommuurd kerkhof

Donkerstraat (Lennik)
Mooi bakstenen kerkje met omringend kerkhof ingeplant aan de voet van een heuvelrug, met beboomd rechthoekig dorpsplein ten westen.


ID: 39986 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Dorp (Lennik)
Heterogene zandstenen constructie, met zijn omgevend kerkhof ingeplant op de westkant van een heuvelrug. Resten van de romaanse kerk bleven behouden in de noordermuur van het schip en in het voorkoor.