Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10238 resultaten


ID: 35803 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Lovelddreef 4 (Destelbergen)
IJzeren toegangshek tussen gewitte bakstenen hekpijlers naast een aan de straat palende bijbouw van de boerenwoning. Woonhuis van één bouwlaag en zes traveeën, onder zadeldak, in kern minstens opklimmend tot de 18de eeuw maar aangepast. Waarschijnlijk vroeger een tweegezinswoning. Aan de zuidelijke erfzijde: gewitte bakstenen bedrijfsvleugel met wagenhuis, dwarsschuur en stallen onder zadeldak.


ID: 35891 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Loveldstraat 68 (Destelbergen)
Dorpswoning en naar verluidt vroegere smidse. Schuin ingeplant, zuidwest-georiënteerd huis van één bouwlaag en drie traveeën, met zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 35906 | Bouwkundig element

Personeelswoningen en bijgebouwen

Meersstraat 39, 43 (Destelbergen)
Pittoresk ensemble gevormd door naast elkaar liggende landelijke woningen met gemeenschappelijke voortuin, aan de Aelmeersstraat afgesloten door een lage muur met ijzeren hekwerk. Samen met Aelmeersstraat nummer 9 vroeger behorend tot de afhangen van Kasteel Ocket. Voormalige paardenstallen, koetshuizen en personeelswoningen vermoedelijk uit tweede helft 19de eeuw, circa 1900 en in tweede kwart 20ste eeuw aangepast en deels vervangen door de huidige woningen.


ID: 35910 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Meersstraat 40 (Destelbergen)
Omhaagd voorerf met ijzeren toegangshek tegenover het naar het zuiden georiënteerd boerenhuis; één bouwlaag en vijf traveeën, onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit eind 19de eeuw maar met kleinere oudere kern minstens opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 35912 | Bouwkundig element

Bijgebouwen van Kasteel Soupart

Meersstraat 48-50 (Destelbergen)
Naast de gedeeltelijk ommuurde moestuin in de noordwestelijke hoek van het park van Kasteel Soupart gesitueerd ensemble van vroegere bijgebouwen. L-vormige bakstenen vleugel van twee bouwlagen onder snijdende zadeldaken. Verschillen en naden in het metselwerk van de gevels wijzen op een ouder gebouw, koetshuis met stallen, uit 17de of 18de eeuw, dat in derde kwart 19de eeuw deels werd aangepast tot een woonhuis. Elegante achtzijdige watertoren ongeveer gelijktijdig opgericht met het kasteel.


ID: 35914 | Bouwkundig element

Hoeve De Klaver

Meersstraat 70 (Destelbergen)
Winkel-herberg-boerderij "De Klaver" gedeeltelijk schuilgaand achter een rij van vijf lindebomen.


ID: 35707 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Molenstraat 62 (Destelbergen)
Achterin gelegen voormalig boerenarbeidershuisje, tegenover een in de tweede helft van de 20ste eeuw gebouwd boerenhuis. Laag, gewit bakstenen huis van één bouwlaag en drie traveeën, onder zadeldak (pannen), uit de 19de eeuw.


ID: 35708 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Molenstraat 91 (Destelbergen)
Boerenarbeidershuisje deels verscholen achter de voortuinhaag en een bakstenen schuurtje. Tweekamershuis van één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok evenwijdig aan de straat), uit de 19de eeuw.


ID: 35917 | Bouwkundig element

Hoeve in regionalistische stijl

Molenweidestraat 20 (Destelbergen)
Hoeve in regionalistische stijl daterend van circa 1940. Bakstenen boerenwoning met pannen zadeldak, en aansluitende lagere stalvleugel.


ID: 35918 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bosseveerhoeve met omgeving

Molenweidestraat 24-32 (Destelbergen)
Voormalige pachthoeve van het cisterciënzerinnenklooster Nieuwenbosch te Gent. Hoevegebouwen uit de 17de tot 19de eeuw, met overblijfselen van de middeleeuwse schuur van de abdijhoeve van Nieuwenbosch. Grote hoeve met losse bestanddelen op een min of meer rechthoekig erf met oude linde, boomgaard en weiden, omringd door een brede walgracht. Ten noorden en ten oosten begrensd door een populierendreef.