Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 307656 | Landschappelijk element

Kasseiwegen Paardskerkhofstraat-Begijnenblokstraat

Begijnenblokstraat, Paardskerkhofstraat (Hoegaarden)
De Paardskerkhofstraat is een kasseiweg met een bolrond profiel en aangelegd in Tiense kwartsiet met boordstenen in Petit Granit en Tiense kwartsiet. De weg sluit aan op de Begijnenblokstraat die een meer regelmatige aanleg heeft met porfier kasseien in halfsteensverband. Beide kasseiwegen maken deel uit van het historisch netwerk aan wegen die het gehucht Overhem ontsluiten en verbinden met de omliggende dorpen en gehuchten.


ID: 307989 | Landschappelijk element

Kasseiweg Begijnenweg

Begijnenweg (Hoegaarden)
De Begijnenweg werd heraangelegd in hoofdzakelijk Tiense kwartsiet waarbij de originele boordstenen vervangen zijn door langsstroken in beton. De kasseiweg snijdt zich in het plateau in en loopt tussen de uitgestrekte akkers en groene bermen, deels met gemengde houtkanten met vlier en hakhout van es. Deze weg deel uit van een netwerk van vaak holle wegen die in de 18de eeuw de grote akkercomplexen ten noorden en ten westen van Meldert ontsluiten.


ID: 308007 | Landschappelijk element

Kasseiweg Doornestraat

Doornestraat (Hoegaarden)
De Doornestraat is een kasseiweg die in het gehucht Hoksem uitkomt bij de Lourdeskapel aan een kruising van twee veldwegen. De kasseiweg is aangelegd in Tiense kwartsiet, heeft een licht bolrond profiel en boordstenen in Petit Granit.


ID: 307471 | Landschappelijk element

Kasseiweg Hauthem

Hauthem (Hoegaarden)
Een deel van de weg Hauthem in Sint-Katharina-Hauthem is aangelegd in waaiervorm met vierkante mozaïekkasseien in Tiense kwartsiet. De kasseien zijn met zand gevoegd en liggen tussen betonnen boordstenen met nog enkele restanten van een oudere kantopsluiting in Petit Granit.


ID: 307659 | Landschappelijk element

Kasseiweg Hauthem

Hauthem (Hoegaarden)
Kasseiweg die vertrekt bij de Sint-Catharinakapel en tussen de akkers afdaalt van het plateau richting Hoegaarden. In de holle weg heeft de kasseiweg nog zijn oorspronkelijk karakter bewaard met boordstenen in Tiense kwartsiet en halfsteensverband en licht bolrond profiel. Vermoedelijk werd de holle weg eind 19de eeuw gekasseid in functie van een beter rijcomfort en om erosie tegen te gaan.


ID: 134186 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapittelhuis met park

Houtmarkt 1 (Hoegaarden)
Kapittelhuis met bijgebouw vermoedelijk daterend uit het derde kwart van de 18de eeuw met bewaarde spitsboogserre uit 1885, gelegen in een informeel, door bomen overschaduwd park aangelegd in de jaren 1880, oorspronkelijk 3 hectare 16 are 30 centiare.


ID: 307653 | Landschappelijk element

Kasseiweg Kauterhof

Kauterhof (Hoegaarden)
De kasseiweg Kauterhof verbindt Sint-Katarina-Hauthem met Hoegaarden. De kasseihelling van meer dan 1 km lang heeft een redelijk vlak profiel en een gemengde samenstelling met rechthoekige kasseien in porfier en grès (?) in halfsteensverband. De kasseiweg heeft het karakter van een holle weg en loopt tussen taluds die dichter bij de dorpskern aan weerszijden beplant zijn met een rij zomerlindes. De weg maakt deel uit van het uitgebreide historische wegennetwerk op het plateau tussen Meldert en Hoegaarden en vormde in de 19de eeuw de hoofdverbinding tussen deze twee grote centra.


ID: 307931 | Landschappelijk element

Kasseiweg Keulenstraat

Keulenstraat (Hoegaarden)
De Keulenstraat is een 480m lange, in Tiense kwartsiet en Gobertange verharde kasseiweg langs het kasteeldomein van Meldert. De twee kasseisoorten wisselen elkaar in stroken af.


ID: 307961 | Landschappelijk element

Kasseiweg Klein Overlaar

Klein Overlaar (Hoegaarden)
De kasseiweg Klein Overlaar leidt naar de vallei van de Grote Gete en de watermolen Celismolen. De kasseiweg is aangelegd in Tiense kwartsiet in onregelmatig verband en met bolrond profiel. Het wegtracé was reeds eind 19de eeuw verhard in functie van een goede toegankelijkheid van en naar de watermolen.


ID: 134185 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Mariadal

Klein Overlaar 1-3 (Hoegaarden)
Omwalde site van het rond 1450 opgerichte klooster Maagdendal of Mariadal van de bogaarden. In 1820 werd het kloosterdomein aangekocht door de congregatie 'Soeurs de l'Union au Sacré-Coeur' die in de bestaande gebouwen een kostschool voor meisjes inrichtte. Verbouwingen van het complex in de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Sint-Annavleugel dateert van 1909. Eclectische noordoostvleugel van 1922 naar ontwerp van Pierre Langerock. Omgeven door domein van circa 4,5 hectare aangelegd in de loop van de 19de eeuw; een landschappelijke aanleg met Lourdesgrot en twee boogbrugjes en sporen van een neo-Franse tuin uit eerste kwart 20ste eeuw.