Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

8061 resultaten


ID: 47978 | Bouwkundig element

Sint-Jansgoed

Sint - Jansdreef 24 (Eeklo)
Oorspronkelijk omgrachte hoeve, samen met bovengenoemde hoeve, één van de twee hofsteden van het Sint-Janshospitaal van Brugge.


ID: 47990 | Bouwkundig element

Hoeve Het Goed Altena

Veldekens 23 (Eeklo)
Voorheen omwalde hoeve van het Brugse Sint-Janshospitaal ingeplant op de oostelijke oever van de Lieve, later vervangen door het Schipdonkkanaal. In 1654 liet het hospitaal een nieuw woonhuis bouwen op de hoeve.


ID: 47996 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Waaistraat 16 (Eeklo)
Hoeve met losstaande bestanddelen, ver achterin gelegen aan de zuidzijde van de straat, toegankelijk via een lange oprit, in kern oude hoeve, voornamelijk begin 20ste eeuw uitgebreid en verbouwd.


ID: 85726 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Zandvleuge 125 (Eeklo)
Boerenwoning van voormalige hoeve met losse bestanddelen op een met gras begroeid erf, vermoedelijk daterend uit de 18de eeuw met latere aanpassingen. Boerenwoning van één bouwlaag onder zadeldak met geschilderde gevels op gepikte plint.


ID: 8250 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Aaigembergstraat 34 (Erpe-Mere)
Vrij grote gesloten hoeve met vierkante gekasseide binnenkoer; boerenwoning gedateerd 1887 door middel van muurankers in de linker zijpuntgevel aan de straatkant. Links van de inrijpoort aan de straatkant, negen traveeën brede boerenwoning van het dubbelhuistype met anderhalve bouwlaag onder zadeldak met klokkenruitertje.


ID: 8255 | Bouwkundig element

Hoeve Het Kloosterhof

Aaigemdorp 84 (Erpe-Mere)
Vrij grote gesloten hoeve, gelegen in de dorpskom, ten zuidwesten van de kerk. Aaneengesloten hoevegebouwen gegroepeerd rondom een gekasseide binnenkoer met tuin. Eenlaagse boerenwoning met vier traveeën onder zadeldak met klokkenruiter, uit de tweede helft van de 17de eeuw, met latere aanpassingen.


ID: 8259 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Aaigemdries 10 (Erpe-Mere)
Ten zuiden aansluitend bij de Aaigemdries, hoeve uit de eerste helft van de 19de eeuw, met gekasseide binnenkoer en historische linden grenzend aan de dries. De witgekalkte gebouwen onder zadeldaken zijn grotendeels vernieuwd.


ID: 8257 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Aaigemdries 11 (Erpe-Mere)
Ten noordoosten, gesloten hoeve met gebouwen gegroepeerd rondom een vierkante gekasseide binnenkoer.


ID: 300773 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Aaigemdries

Aaigemdries 7, Landries 5 (Erpe-Mere)
De Aaigemdries binnen het gelijknamig gehucht te Erpe-Mere is een goed bewaard relict van een gemene en/of gemeentelijke weidegrond ten voordele van de ingezetenen van de gemeente en/of van het gehucht. Deze driessite is vermoedelijk ontstaan tijdens de eerste ontginningen in de middeleeuwen. De landelijke bebouwing rond de “Dries” is steeds sterk bepalend geweest voor zijn oorspronkelijk en huidig karakter en verhoogt in sterke mate de eigenheid van de dries. De nog bewaarde hoeves bevinden zich aan de Landries (nummer 5) en de Aaigemdries (nummer 7). In de onmiddellijke nabijheid van de hoeve Aaigemdries 7 staat, tussen drie linden, een calvarie.


ID: 8249 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Delestraat 17 (Erpe-Mere)
Gesloten hoeve met bakstenen hoevegebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een vierkante gekasseide binnenkoer. Poort aan de straatkant, opgenomen in de dienstgebouwen. Ten noordoosten, boerenhuis met anderhalve bouwlaag van acht traveeën onder zadeldak, 1761 gedateerd door middel van muurankers op de erfgevel.