Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 60771 | Bouwkundig element

Melkfabriek en bijhorende directeurswoning

Mellestraat 432 (Kortrijk)
Voormalige melkfabriek met bijhorend woonhuis.


ID: 60955 | Bouwkundig element

Fabrieksschoorsteen van pannenfabriek Marcke-bij-Kortrijk

Michel Vandewielestraat (Kortrijk)
Een ronde, rode bakstenen fabrieksschoorsteen markeert de locatie van de pannenfabriek Marcke-bij-Kortrijk die op deze plaats opgericht werd in 1899.


ID: 60949 | Bouwkundig element

Samenstel van arbeiderswoningen, magazijn en nijverheidsgebouwen

Michel Vandewielestraat 19-21 (Kortrijk)
Samenstel van twee arbeiderswoningen, opslagruimte en vroegere fabrieksgebouwen. Baksteenbouw met achtereenvolgens twee arbeiderswoningen in spiegelbeeldschema met licht getoogde muuropeningen; opslagruimte gekenmerkt door twee poorten onder ijzeren latei en tenslotte fabrieksgebouw getypeerd door stompe puntgevel.


ID: 60946 | Bouwkundig element

Hoekhuis met bijhorend bedrijfsgebouw

Michel Vandewielestraat 4, Rekkemsestraat 110 (Kortrijk)
Beeldbepalend hoekhuis met bijhorend bedrijfsgebouw. Verankerde gecementeerde gevel met schijnvoegen; rechthoekige en segmentbogige muuropeningen.


ID: 59949 | Bouwkundig element

Vlasweverij De Stoop

Minister Liebaertlaan 1, 1B (Kortrijk)
Voormalige textielfabriek De Stoop. De site van de voormalige textielfabriek ligt parallel aan de Minister Liebaertlaan. Zij is toegankelijk via de voormalige burelen (nu restaurant) gelegen aan de Minister Liebaertlaan. In het westen paalt de fabriek aan het domein van de middelbare school Onze-Lieve-Vrouw-ter-Engelen (zogenaamd "'t Fort"). In het noorden paalt het voormalige fabrieksterrein aan de rechteroever van de Leie. Ten zuidoosten paalt het aan de tuinen van de privé-woningen in de Gentsestraat, waar zich tevens de voormalige directeurswoning bevindt. Op oude stadsplannen is merkbaar dat de ligging van het fabriekspand zich situeert vlak naast de binnenzijde van de oude stadswallen, die verdwenen in het midden van de 19de eeuw. Onder de weg die langs de fabriek loopt bevindt zich nog steeds de 19de-eeuwse riolering.


ID: 60875 | Bouwkundig element

Conciërgewoning en atelier van weverij A. Esquenet en   zonen

Molentjesstraat 22-24, 22B (Kortrijk)
Voormalige weverij A. Esquenet en zonen, opgericht in 1927 of 1928 en werkzaam tot 1981. Dieper in gelegen conciërgewoning met bijhorend atelier. Villa-achtige woning opgetrokken in rode baksteen en getypeerd door het gebruik van lichtere baksteen voor lateien en venster- en deuromlijstingen. Rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk. Geprofileerde rondboogdeur.


ID: 59990 | Bouwkundig element

Weverij met werkhuis van 1929

Moorseelsestraat 25 (Kortrijk)
Weverij met werkhuis van 1929, naar ontwerp van Werner Van Spranghe (Kortrijk). Thans witgeschilderde baksteenbouw onder pannen zaagtanddaken met aan de noordzijde glas. Verticale gevelritmering door de boven de kroonlijst doorgetrokken pilasters. Grote rechthoekige drielichten met traliewerk.


ID: 59997 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Nieuwstraat 2 (Kortrijk)
Breedhuis met boven de deur inscriptie "MASO..ELIE DELCHAMBRE FABRICANT 1854". Uit de sporenkap met kromstijlgebinte, die uiterlijk uit de 16de eeuw stamt, blijkt dat het gebouw een oudere kern heeft.


ID: 59530 | Bouwkundig element

Fabrieksgebouw

Nijverheidskaai 1-3 (Kortrijk)
Voormalige weverij en spinnerij "Boutry-Van Isselsteyn en Cie" opgericht in 1864. Later overgenomen door L. De Kien (circa 1880-1979). In 1894 verhogen van fabrieksgebouw, in 1908 aanpassen van ramen, in 1931 verhogen van fabriek naar ontwerp van ing. G. Demets, in 1937 bouwen van weverij naar ontwerp van G. Demets, in 1944 heropbouwen van gevel uitgevende op koer naar ontwerp van L. Van Maercke.


ID: 60008 | Bouwkundig element

Burgerhuis met magazijn van 1910

Noordstraat 31 (Kortrijk)
Enkelhuis met magazijn van 1910. Ingestorte werkplaats herbouwd in 1942 naar ontwerp van Charles Debels (Kortrijk). Gele baksteenbouw verfraaid door als kroonlijst uitgewerkte arduinen lateien en balkon; geometrische roedeverdeling van bovenlichten met gekleurd glas.