Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10625 resultaten


ID: 48420 | Bouwkundig element

Hoeve

Boerderijstraat 11 (Dendermonde)
Hoeve van het semi-gesloten type, gelegen aan de zuidzijde van de straat. Huidige gebouwen voornamelijk daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw doch deels teruggaand op een in oorsprong kleinere en oudere hoeve van de familie Van Damme.


ID: 48421 | Bouwkundig element

Site Klein Moleken

Bookmolenstraat 102 (Dendermonde)
Romp van een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier uit 1889, ter verbouwing van een oudere molen van 1855. Verhard voorerf aan de straat afgesloten door een ijzeren hek tussen afsluiting van betonplaten. Ten noorden haaks op de straat ingeplant eenvoudig molenaarshuis van twee bouwlagen, met een plat dak en een gecementeerde lijstgevel met rechthoekige muuropeningen. Achterin gelegen en parallel aan de straat bevinden zich een magazijn en stal.


ID: 48874 | Bouwkundig element

Bookmolen met maalderij en hoeve

Bookmolenstraat 162 (Dendermonde)
Voormalige stenen korenwindmolen van het type bovenkruier uit het begin van de 19de eeuw, met een kasseiweg die ook toegang verleent tot een maalderij uit circa 1871 en een 19de-eeuwse hoeve met stallen en schuren.


ID: 48716 | Bouwkundig element

Hoeve in U-vorm

Breestraat 106 (Dendermonde)
U-vormige aanleg, met bijhorend deels verhard erf aan de straat afgesloten door haag en gietijzeren hek. Volgens kadastergegevens huis opgetrokken in 1878 en later gefaseerd uitgebreid met achter aansluitende bedrijfsgebouwen in L-vorm.


ID: 48426 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Broekstraat 28 (Dendermonde)
Burgerhuis met bijhorende dwarsschuur, gelegen aan een zijstraatje van de Broekstraat. Volgens het kadasterarchief werd een bestaande hoeve, die al is weergegeven op het primitief kadasterplan van 1816, in het eerste kwart van de 20ste eeuw uitgebreid en deels herbouwd. Dwars op de straat gelegen dubbelhuis in baksteenbouw van twee bouwlagen en vijf traveeën onder pannen zadeldak.


ID: 48511 | Bouwkundig element

Hoeve

Denstraat 83 (Dendermonde)
Dieper gelegen hoeve met losse bestanddelen en voorliggende moestuin met notelaars, bereikbaar via smalle oprit aan de straat afgesloten door ijzeren hek tussen betonnen pijlers.


ID: 208912 | Bouwkundig element

Klooster en bejaardentehuis Sint-Antonius

Dokter Haekstraat 9 (Dendermonde)
Voormalig klooster en bejaardentehuis "Sint-Antonius" van de zusters Kindsheid Jesu. Groot neogotisch complex gelegen in het dorpscentrum schuin tegenover de parochiekerk. Gesticht door de congregatie van zusters van Kindsheid Jesu, gevestigd in Sint-Jacobsklooster te Gent, op 5 oktober 1863.


ID: 48676 | Bouwkundig element

Lustdomein van de abt van de abdij van Affligem

Eegene 134-136, 134A-C (Dendermonde)
Herenhuis gelegen aan de Schelde, vermoedelijk in het derde kwart van de 18de eeuw gebouwd als buitenverblijf van kardinaal de Franckenberg, later olieslagerij Veldeman en maalderij en olieslagerij Duerinck. In 1886 wordt het huis uitgebreid, de oude bijgebouwen gesloopt en vervangen door de nog bestaande bedrijfsgebouwen en dienstgebouwen gegroepeerd in gesloten opstelling rondom de binnenplaats. Erf met voortuin aan de straatkant afgesloten door ijzeren hekwerk met centraal inrijhek aan ronde hekpijlers en bakstenen muur.


ID: 48147 | Bouwkundig element

Hoekpand

Franz Courtensstraat 3-4 (Dendermonde)
Hoekpand in neotraditionele stijl, ontwerp uit 1925 van Frits de Mont. Roodbruine baksteenbouw, opgetrokken volgens een repeterend schema. Zes traveeën en drie bouwlagen onder een half schilddak in kunstleien. Zijgevel van respectievelijk vier traveeën en drie traveeën en drie en twee bouwlagen, onder achtereenvolgens twee trapgevels en een lijstgevel. Bijhorend achtergelegen loods onder sheddaken langs de Kazernestraat.


ID: 48161 | Bouwkundig element

Huis Het Schijf

Gentsesteenweg 113, 117-119 (Dendermonde)
Eerste schietbaan of schijf opgericht in 1865, uitgebreid in 1869. Gebouw in eclectische stijl, opgetrokken in 1909-1910 naar de plannen van stadsarchitect Alexis Sterck. In grote tuin gelegen gebouw, afgesloten van de straat door een haag, centraal opengewerkt door een ijzeren hek tussen hoge bakstenen pijlers. Complex met losse bestanddelen geschikt rond rechthoekige binnenkoer. Achtergelegen schuur en stal met koeienkop aan rechthoekige binnenkoer en Mariagrot in tuin nabij de straat, van circa 1930.