Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 200188 | Bouwkundig element

Watermolen Celismolen

Klein Overlaar 75 (Hoegaarden)
Watermolen op de Grote Gete, al vermeld in 1395. Rond 1400 werd de Kleine Molen vernoemd als Nieuwe Molen. De molen werd rond 1625 herbouwd daar hij in zeer slechte staat was.


ID: 134184 | Landschappelijk element

Park van de Villa Trémouroux-Dumont

Klein Overlaar 77, 77A (Hoegaarden)
Eclectische villa gebouwd omstreeks 1857 op de plaats van een dubbele feodale motte, omgeven door landschappelijk park van 35 are, aangelegd rond 1860 en uitgebreid rond 1900 tot 1,5 hectare.


ID: 307962 | Landschappelijk element

Kasseiweg Lange Grachtstraat

Lange Grachtstraat (Hoegaarden)
De Lange Grachtstraat loopt parallel met de hoofdbaan en vormt zo mee het gehucht Klein Overlaar. De kasseiweg passeert achter de huizen en loopt tussen achtertuinen en de akkers ten noordoosten van het dorp. De weg is aangelegd in Tiense kwartsiet in onregelmatig verband en heeft een licht bolrond profiel en boordstenen in Tiense kwartsiet. De weg maakte oorspronkelijk deel uit van de hoofdweg tussen Tienen en Hoegaarden maar verloor al snel aan belang.


ID: 307657 | Landschappelijk element

Kasseiweg Molenstraat

Molenstraat (Hoegaarden)
De Molenstraat is deels aangelegd als kasseiweg in Tiense kwartsiet met een redelijk vlak tot licht bolrond profiel. De kasseiweg vormt de historische toegangsweg tot de in oorsprong 15de-eeuwse watermolen op de Molenbeek. Vermoedelijk werd enkel het eerste deel tot de molen gekasseid in functie van een betere toegankelijkheid voor de aanvoer van koren.


ID: 300183 | Landschappelijk element

Bedevaartsweg Hoegaarden - Sluizen

Nerm (Hoegaarden)
Parallel met de straat Nerm, loopt een voetweg. Tot in de jaren 1950 trok men jaarlijks op 15 augustus langs deze weg op bedevaart naar Sluizen (nu L'Ecluse).


ID: 307662 | Landschappelijk element

Kasseiweg Nerm (Buurtweg nr. 18)

Nerm (Hoegaarden)
De kasseiweg is aangelegd in Tiense kwartsiet in onregelmatig verband en met boordstenen in Petit Granit. Deweg heeft een licht bolrond profiel en loopt tussen langsgrachten op de rand van de beekvallei. Waar de weg iets dieper is ingesneden, krijgt hij het karakter van een holle weg. De kasseiweg maakt deel uit van het historisch netwerk van vaak holle wegen die over de uitgestrekte akkers tussen Aalst en Sluis liepen.


ID: 307663 | Landschappelijk element

Kasseiweg Nerm

Nerm (Hoegaarden)
De weg is aangelegd in Tiense kwartsiet in onregelmatig verband en met boordstenen in Petit Granit. Op de rand van het plateau is de weg sterk ingesneden. De kasseiweg maakt deel uit van het historisch netwerk van wegen dat de gehuchten Aalst en Nerm verbond met dorpen en gehuchten ten noorden. In de loop van de 19de eeuw werd het eerste en meest steile deel van de weg gekasseid als deel van de dorpskern.


ID: 307963 | Landschappelijk element

Kasseiweg Nerm (Buurtweg nr. 46)

Nerm (Hoegaarden)
De kasseiweg Nerm is gekasseid met Tiense kwartsiet in onregelmatig verband en heeft een uitgesproken bolrond profiel, afgeboord met kasseien in Tiense kwartsiet. De kasseiweg slingert tussen weilanden en is sterk ingesneden tussen steile taluds met hakhout van esdoorn en imposante hakhoutstoven van es. De huidige kasseiweg vormt een relict van de historische verbindingsweg met het zuidelijk gelegen dorp Zétrud-Lemay.


ID: 307666 | Landschappelijk element

Overhemstraat

Overhemstraat (Hoegaarden)
De kasseiweg maakt deel uit van het historisch kruispunt van oorspronkelijk zeven wegen ten noordwesten van het gehucht Overhem bij Meldert. De weg is aangelegd met kasseien in Tiense kwartsiet in onregelmatig verband en vormt de historische verbinding tussen Overhem en de hoofdbaan naar Opvelp. Via dit netwerk van wegen waren de uitgestrekte akkers op het plateau toegankelijk vanuit de omliggende dorpen.


ID: 210648 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Veldkapel met winterlinde

Paardskerkhofstraat (Hoegaarden)
Het zicht met de enorme linde en de kleine kapel tegen de achtergrond van het open akkerlandschap is ruim bekend. Eind de jaren 1970, begin de jaren 1980 werd de kapel omver gereden en herbouwd met moderne materialen, maar de vorm bleef bewaard.