Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12853 resultaten


ID: 38538 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Welden

Weldendreef 1-3 (De Pinte)
Waterkasteel gelegen binnen een dubbele omwalling, ten noorden en ten zuiden afgezoomd door dreven en ter hoogte van het kasteel een noordelijke dreef als verbinding met de vroegere Oudenaardse Steenweg en zuidelijke dreef naar Pont-Zuid. Nieuwe hoofdtoegang in het westen, met axiale dreef vanaf de Kriekestraat met heropgebouwde rococopoort aan de straat en vierkante hekpijlers met siervaasbekroning aan de buitenwal en neerhof.


ID: 38541 | Bouwkundig element

Wontergemgoed

Wontergemstraat 1 (De Pinte)
Ten dele omgrachte grote open hoeve uit de 18de eeuw op beplant erf met boomgaard en ijzeren toegangshek tussen gewitte vierkante pijlers met dekplaat ten westen. Ten noorden, woonhuis van zeven traveeën onder mank zadeldak.


ID: 86247 | Bouwkundig element

Hof Het Oosterlinckbos

Amerlinckweg 28 (Deerlijk)
Hoeve, gelegen op het einde van de straat. De hoeve was afhankelijk van de heerlijkheid "te Schruyters". Weergegeven op de kaart van de Sint-Pietersheerlijkheid (1778). Losse verankerde, gewitte bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Bekiezeld erf. Ten noorden boerenhuis met verhoogde linkertraveeën. Stalvleugel met centrale poort, heden garage. Voormalig wagenhuis rechts. Ten westen bakhuisje.


ID: 86248 | Bouwkundig element

Hof de Roeling

Beekstraat (Deerlijk)
19de-eeuws hoevetje bestaande uit losse bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom verhard erf afgezet door bakstenen muurtje en pijlers.


ID: 86259 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Bontestierstraat 12 (Deerlijk)
Woonhuis van voormalige historische hoeve. Site vermoedelijk weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Tevens afgebeeld op de Atlas der Buurtwegen (1849) als hoeve met L-vormige opstelling. Heden vervallen, vermoedelijk 18de-eeuws boerenhuis overwoekerd met klimop.


ID: 86262 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Historische hoeve Goed te Brande met linde en boomkapel

Brandsmisstraat 20 (Deerlijk)
Historische hoeve, foncier van de gelijknamige heerlijkheid, die zich uitstrekte over Deerlijk, Moeskroen, Wevelgem en Moorsele. De heerlijkheid was afhankelijk van de heerlijkheid Assche waarvan het foncier gelegen was in het centrum van Deerlijk. Losse, verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken met U-vormige opstelling, gegroepeerd rondom gekiezeld erf met linde met kapel. Ten zuiden van het erf boerenhuis met vroeg 20ste-eeuws uitzicht. Ten noorden dubbele dwarsschuur met geïncorporeerd wagenhuis.


ID: 86274 | Bouwkundig element

Historische hoeve Goed Ten Bruyele

Desselgemstraat 44 (Deerlijk)
Aan de straat gelegen historische hoeve "Goed Ten Bruyele", centrum van de gelijknamige heerlijkheid, die op haar beurt afhing van de Sint-Pietersabdij te Gent. Weergegeven op het landboek van Deerlijk (1747) opgemaakt door C. Steur.


ID: 86276 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Diependaele 24 (Deerlijk)
Vrijstaande woning en volgens de kadastrale gegevens voormalig boerenhuis van de hoevesite die ze samen met nummer 22 vormde tot het begin van de 20ste eeuw. Voormalig boerenhuis vermoedelijk uitgebreid met rechthoekig volume tegen de voorgevel circa 1905, zie kadastrale gegevens. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak.


ID: 86282 | Bouwkundig element

Hof Cleijn Gheweerevelt

Gaaistraat 10 (Deerlijk)
Recente naam gebaseerd op een historisch perceel gelegen ten noorden van de hoeve. Hoeve weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1849) met U-vormige opstelling. Heden, behouden opstelling met in het noorden boerenhuis, in het oosten schuur en in het westen stalvleugel. Losse verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken.


ID: 86283 | Bouwkundig element

Hoeve Hof De Gaai

Gaaistraat 12 (Deerlijk)
Weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1849) als hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom erf. Losse verankerde bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom deels verhard erf. Erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek tussen bakstenen muur. Ten zuidwesten boomgaard. Boerenhuis, stalvleugel en schuur met geïncorporeerd wagenhuis.