Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2454 resultaten


ID: 89452 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Breestraat (Wielsbeke)
De kapel wordt opgetrokken in 1870, vermoedelijk door de pachters van hoeve Breestraat nummer 1. Naar verluidt opgericht als vervulling van belofte voor genezing van een kindje met kanker. Als eigenaar vermeldt het kadaster Jean Baptiste Bethune - van Outryve d'Ydewalle uit Gent, gekend als neogotisch architect. Veldkapel in witgekalkte baksteen op gepekte plint, onder zadeldakje in Vlaamse pannen (nok haaks op straat), waarop een smeedijzeren kruis.


ID: 89608 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Driekoningenstraat (Wielsbeke)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, opgetrokken volgens literatuur circa 1944 door Hilaire Vandenheede en Julia Vannieuwkerke, als dank van de familie voor het gespaard blijven van oorlogsleed. Geregistreerd bij kadaster in 1953, in eigendom van weduwe G. Lejeune de Schiervelt - 't Serstevens.


ID: 89557 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart

Keihoek (Wielsbeke)
Gelegen aan de hoek met de Kouterstraat. Kapel Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart of "Splenters Kapelle", genaamd naar de familie Desplenter die vanaf de oprichting van de kapel circa 1890 het onderhoud van de kapel voor haar rekening nam. Gebouwd in opdracht van handelaar August Delbaere uit Kortrijk en feestelijk ingewijd in 1893.


ID: 89467 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Halle

Lindestraat (Wielsbeke)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Halle, opgetrokken in 1965, naar ontwerp van architect Romain Decambray uit Wielsbeke, op initiatief van onderpastoor Godfried Vansteenkiste en de nieuw opgerichte broederschap van Onze-Lieve-Vrouw van Halle.


ID: 89626 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Loverstraat (Wielsbeke)
Onze-Lieve-Vrouwkapel, volgens literatuur opgetrokken circa 1950 door Jules Fack. Ter vervanging van een oudere kapel die volgens kadaster in 1874 gebouwd werd door Amélie Lecluyse uit Sint-Baafs-Vijve. Vermelding op mutatieschets: "Tooverhoek".


ID: 89630 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Smarten

Moerdijkstraat (Wielsbeke)
Volgens literatuur gebouwd circa 1790 en herbouwd na een aanrijding circa 1950. Aan straatzijde van de stal aangebouwde roodbakstenen kapel onder zadeldak (nok haaks op Moerdijkstraat, mechanische pannen).


ID: 89485 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Ooigemstraat (Wielsbeke)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, gelegen aan het begin van de toegangsdreef naar de voormalige hoeve "Goet te Leyberghe" (nummer 7). De huidige kapel dateert vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) wordt op dezelfde plaats reeds een oudere kapel aangeduid.


ID: 89489 | Bouwkundig element

Kapel Heilige Theresia van Lisieux

Ooigemstraat (Wielsbeke)
Kleine kapel in betonbouw met stomp zadeldakje bekroond met kruis. Opschrift: "H. THERESIA B.V.O.". Aan de voorzijde wordt de toegang gemarkeerd door betonnen hekwerk met vaasbekroning. De kapel wordt afgesloten door een houten vleugeldeur en dito omkadering met glas in lood.


ID: 89496 | Bouwkundig element

Missiaens kapel

Ridder de Ghellinckstraat (Wielsbeke)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, in de volksmond gekend als "Missiaens kapel". Herbouwd in 1995 met financiële steun van ridder Claude-Marie de Ghellinck d'Elseghem Vaernewyck. Oorspronkelijk opgericht in 1879, naar verluidt om veeziekte op nabijgelegen boerderij te bezweren (Korte Molstenstraat nummer 1). Als eigenaar wordt door kadaster Hortense della Faille vermeld.


ID: 89497 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Fatima

Ridder de Ghellinckstraat (Wielsbeke)
Kapel "Onze-Lieve-Vrouw van Fatima", opgericht circa 1947 door Jerome Vanlerberghe naar aanleiding van de zware ziekte van zijn zoon. Gelegen binnen een door natuurstenen blokken afgerond perkje, geflankeerd door coniferen.