Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 303199 | Landschappelijk element

Begraafplaats

Hoflaan (Hoeselt)
In de late jaren 1950 aangelegde begraafplaats met toegangshek, mooie lanen van schijncipres, een hagentuin rond een Christusbeeld en enkele volgroeide bomen.


ID: 808 | Bouwkundig element

Brandbriefkruis

Leeuwerikstraat (Hoeselt)
Houten kruis met vleugels en modern houten crucifix, bevestigd aan een linde. Gelegen op een kruispunt van landwegen aan de oorspronkelijke grens met Bilzen.


ID: 817 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Weyer en herenboerenpark

Pasbrugstraat 1 (Hoeselt)
Voormalig cijnshof van middeleeuwse oorsprong, waarvan de gebouwen dateren uit de 17de en 19de eeuw en herenboerenpark met interessante bomen en tot landschappelijke vijver gerecycleerde gracht.


ID: 833 | Bouwkundig element

Vakwerkhoeve

Romershovenstraat 120 (Hoeselt)
Het complex bestaat uit een woonhuis-stalvolume, een vakwerkstal en -bakhuis, een bakstenen stal en een waterput.


ID: 834 | Bouwkundig element

Vakwerkhoeve met losstaande bestanddelen

Romershovenstraat 132 (Hoeselt)
Hoeve met losstaande bestanddelen uit het vierde kwart van de 19de eeuw, in U-vorm geschikt rondom het rechthoekig erf.


ID: 839 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Schalkhoven

Schalkhovenstraat 1-2 (Hoeselt)
Uit een 16de-eeuwse neerhof-opperhof situatie geëvolueerd domein met einde 18de- begin 19de eeuw in homogene classicistische stijl aangepaste gebouwen. Park in landschappelijke stijl uit de eerste helft van de 19de eeuw, in een tweede fase naar het noorden uitgebreid.


ID: 858 | Bouwkundig element

Brug van 1839

Sint-Annastraat (Hoeselt)
Brug onder de steenweg Tongeren - Bilzen. Bakstenen bouwwerk met tunnelvormige doorgang.


ID: 305759 | Landschappelijk geheel

Beninksberg

Nieuwrode (Holsbeek), Wezemaal (Rotselaar)
Het noordelijke deel van het Hageland vormt het overgangsgebied tussen de zand- en de leemstreek en wordt gekenmerkt door zuidwest-noordoost georiënteerde ijzerzandsteenruggen. Deze waren op het einde van de 18de eeuw nog grotendeels bebost. Op het grondgebied van Rotselaar, deelgemeente Wezemaal liggen aldus ongeveer evenwijdig: de Heikantberg, de Middelberg, de Eikelberg, de Wijngaardberg en de Beninksberg. De Beninksberg is naast de Wijngaardberg één van de gaafste ijzerzandsteenheuvels en is weinig aangetast door weekendverblijven en dergelijke. Door de grote hoogteverschillen op korte afstand, komen er veel markante terreinovergangen, holle wegen en taluds voor in het gebied.


ID: 303039 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein De Bruyn

Chartreuzenberg 37-39, 37A (Holsbeek)
Landhuis De Bruyn kreeg het huidig uitzicht vooral in 1894, bij verbouwingen van een in 1800-1820 gebouwd buitenhuis. In zelfde bouwfase, bouw van dienstgebouw met "orangiehof, remise en stal". Links van het landhuis, rond gebouwtje uit 1867. De kasteelboerderij kreeg haar L-vormig grondplan in de 19de eeuw. Omgeven door park, aangelegd tijdens de tweede helft van de 19de eeuw, in landschappelijke stijl, circa 10 hectare; diverse oude en zeldzame bomen.


ID: 43606 | Bouwkundig element

Pittehoeve

Dutselstraat 99 (Holsbeek)
Hoeve van middelgrote omvang, grosso modo ingeplant op U-vormig grondplan en voorafgegaan door een kastanjebomendreef. Baksteenbouw met schaars gebruik van natuursteen.