3539 resultaten
ID: 50571 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Halledreef (Maldegem)
Mariagrot, opgericht in 1950-52 door de toenmalige pastoor van Maldegem-Kleit in de grote als devotiepark ingerichte tuin achter de pastorie en kerk. De Lourdesgrot is met een breedte van 13 meter, lengte van 18 meter en een hoogte van 9,5 meter de grootste Mariagrot van Vlaanderen. Rondom, uitbreiding in 1953 met een kapel en een galerij met ingewerkte kapelletjes met reliëfs die de Zeven Weeën van Maria uitbeelden.
ID: 50572 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kleitkalseide 105 (Maldegem)
Neoclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, gebouwd in 1857 samen met de nieuwe kerk. In de beboomde pastorietuin, grote rondboognis, opgetrokken uit dezelfde betonblokken als de grot, met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind Jezus.
ID: 57017 | Bouwkundig element
Oude Staatsbaan 156 (Maldegem)
In het kadasterarchief wordt de villa vermeld als kasteel, in gebruik genomen in 1914. Architect E. De Heem kreeg, blijkens een gevelsteen, de opdracht tot het ontwerp. De vrijstaande villa is omringd door een uitgestrekte tuin. Een houten tuinpoort en een overluifelde voetgangershek met ijzeren ajour zijn opgehangen aan bakstenen pijlers met decoratieve arduinen bekroningen.
ID: 58230 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Urselweg 83-87 (Maldegem)
Mooi domein met landhuis, park, moestuin, hoeve, conciërgerie, paardenstallen en serres, aangelegd in het vroegere Maldegemveld. Achterin gelegen landhuis toegankelijk via een imposant ijzeren hek aan vierkante bak- en hardstenen pijlers met siervaasbekroning en gekasseide oprit vanaf Urselweg. Het huidige landhuis dateert van 1856. Deze herbouwing in Vlaamse stijl zou gebeurd zijn naar plannen van architect Viérin van Brugge.
ID: 49665 | Bouwkundig element
Veldekens 29-31 (Maldegem)
Tweegezinswoning volgens kadastergegevens opgetrokken door landbouwer J.F. Van Vooren in 1864. Voortuintjes, nummer 31 met moestuin, van elkaar gescheiden door ligusterhaag.
ID: 50742 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Westeindestraat 1 (Maldegem)
Huidige vrijstaand kasteeltje van circa 1860, ingeplant op de rooilijn en links en rechts geflankeerd door imposante ijzeren hekken tussen zware achtzijdige pijlers. Rechts van het hek, ijzeren afsluiting op bakstenen voet als grens tussen het park in Engelse landschapsstijl en de Ede. Landhuis in neoclassicistische stijl met bepleisterde en geschilderde lijstgevels. Achter het kasteel, aangepast voormalig koetshuis en paardenstallen.
ID: 135361 | Landschappelijk geheel
Oostmalle (Malle)
Domein de Renesse ligt op het zachthellende cuestafront van de Kempische microcuesta. De hoogte van deze cuestarug reikt to ca. 30 meter in het westen en 40 m in het oosten. Domein de Renesse ligt op ongeveer 23 m hoogte. Het reliëf binnen het gebied is dus vrij vlak. Domein de Renesse bestaat uit het eigenlijke kasteelpark rond het kasteel met bijgebouwen, grasperken, vijvers, dreven, het parkbos Wolfschot en de akkers en weilanden met dreven in het westen.
ID: 13749 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Berckhovenstraat 11 (Malle)
Pastorie met omhaagde tuin met groepen opgaande bomen, gebouwd in 1777 door de paters bernardijnen van Hemiksem, verscheidene malen hersteld in de 19de en de 20ste eeuw.
ID: 13556 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Herentalsebaan (Malle)
Neogotische bakstenen kapel, opgericht in 1837 en vergroot in 1844. Een in 1930 aangelegd park met Lourdesgrot, calvarie en kruisweg omgeeft de kapel.
ID: 13760 | Bouwkundig element
Kasteellaan 83 (Malle)
Omwald kasteel met mooi omhaagd park aangelegd naar ontwerp van tuinarchitect Keilich en door nieuw aangeplante eikendreef verbonden met de dorpskern.