Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2943 resultaten


ID: 40537 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Koning Albertstraat 203 (Roosdaal)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee verdiepingen onder schilddak, uit einde 19de eeuw, straatkant afgesloten door omheiningsmuur met gesmeed ijzeren hekken.


ID: 200073 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Martinusparochie

Pastoor Cuylitsweg 2 (Roosdaal)
In 1761 gebouwde classicistische plattelandspastorie opgevat als een éénlaags, zeven traveeën breed dubbelhuis afgedekt met mansardedak, in 1866 aan de voorzijde afgesloten door een bakstenen muur.


ID: 40563 | Bouwkundig element

Kasteel van Strijtem en aanhorigheden

Schilder Evenepoelstraat 7 (Roosdaal)
Kasteel op U-vormige plattegrond, bak- en zandstenen constructie uit de 17de eeuw achter de gecementeerde gevels, bakstenen omheiningsmuur met kasteelpoort gedateerd 1788 met rechts schapenstal en links paardenstallen.


ID: 134769 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Strijtem

Schilder Evenepoelstraat 7, Strijtemplein 15 (Roosdaal)
Landhuis vermoedelijk teruggaand op 17de-eeuws volume in traditionele bak- zandsteenstijl, aangepast in de 18de eeuw en aanzienlijk verbouwd in het derde kwart van de 19de eeuw, op heden gecementeerd; bouw van een neoclassicistisch koetshuis rond 1868 ter vervanging van voormalige pachthoeve; landhuis met koetshuis omgeven door park van circa 1 hectare met relicten van parterre en andere vorm­elementen uit het interbellum.


ID: 200168 | Bouwkundig / Landschappelijk element

De Wijnmuur

Wezemaal (Rotselaar)
De Wijnmuur is momenteel zichtbaar over een lengte van 1546 meter, oorspronkelijk een circa 3 kilometer lange muur, opgetrokken in de eerste helft van de 19de eeuw om de wijngaarden op de zuidhelling tegen de koude noordenwind te beschutten.


ID: 42718 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Martinusparochie met tuin

Holsbeeksebaan 8-10 (Rotselaar)
Pastorie uit het eerste kwart van de 17de eeuw met poortgebouw en bijgebouw omgeven door pastorietuin van circa 1,5 hectare waarvan de helft omgracht; twee heuveltjes en interessante taxusarchitectuur getuigen van de voornaamste functie van deze tuin: meditatie en gebed; het goed is aan drie zijden omgeven door een hoge bakstenen muur.


ID: 42717 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Kerkstraat (Rotselaar)
Gotische kerk met koor uit de tweede helft 13de eeuw, 15de-eeuwse toren en hoofdbeuk, zijbeuken voltooid in de 16de eeuw en sacristie uit de 18de eeuw. Kerkhof met kerkhofmuur opgebouwd in verschillende periodes.


ID: 42702 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Petrusparochie met tuin

Pastorijstraat 6 (Rotselaar)
Ommuurde 17de-eeuwse pastorie in traditionele bak- en zandsteenstijl met inrijpoort met jaartal 1644 en pastorietuin van 57 are; pastorietuin in 1912 heraangelegd en uitgerust met een Lourdesgrot.


ID: 306889 | Bouwkundig element

Dokterswoning

Sint Jansstraat 15 (Rotselaar)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl, kadastraal geregistreerd in 1854 voor geneesheer F. Debruyne, op de schets weergeven als “reconstruction totale” van een oudere woning. In 1895 wordt het huis verkocht aan Felix Van Roost, oprichter van “Brouwerij Felix Van Roost”, later brouwerij “De Palmboom”. Hij verliet zijn brouwerij-boerderij om zich hier te vestigen.


ID: 134516 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Nieuw Kasteel met park

Spikstraat 24, 24A-B (Rotselaar)
Villa het 'Nieuw Kasteel' of 'Kasteel de Wouters' vindt zijn oorsprong in een bescheiden landhuis dat rond 1870 door griffier Jan Reynaerts uit Haacht werd gebouwd. Het huis kreeg zijn definitieve vorm door een verbouwing in eclectische stijl na de verkoop van het goed aan Elisabeth de Wouters d'Oplinter in 1902. Gelegen in een landschappelijk park (oorspronkelijk 2 hectare) met langwerpige vijver ('rivierlandschap').