3550 resultaten
ID: 36596 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Gaversesteenweg 512 (Merelbeke-Melle)
De pastorie, gelegen in een ommuurde pastorietuin, is van het type dubbelhuis met vijf traveeën en één bouwlaag. De benedenverdieping van de woning bewaart bouwsporen van de aangepaste oude kern, mogelijk nog uit de 17de of begin 18de eeuw. Na de verbouwing tot pastorie omstreeks 1767 onderging het gebouw geen essentiële volumewijzigingen meer. Er vonden wel nog lichte aanpassingen in de 20ste eeuw plaats.
ID: 36597 | Bouwkundig element
Gaversesteenweg 611 (Merelbeke-Melle)
Het neoclassicistisch burgerhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw telt vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder leien schilddak. De voortuin is aan de straat afgesloten door een ijzeren hekwerk op een lage bakstenen muur. Het huis valt door zijn oorspronkelijk karakter, zijn volume en als typisch burgerhuis met stedelijke allures sterk op tussen de overige woningen in de onmiddellijke omgeving van de kerk.
ID: 36498 | Bouwkundig element
Gaversesteenweg 909 (Merelbeke-Melle)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, bereikbaar via een zandweg. Omhaagde moestuin ten zuiden van het boerenhuis met één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak. Rechts zijpuntgevel met aandak, muurvlechtingen en ijzeren topanker met jaartal 1762. Ten westen van het boerenhuis, haaks aangebouwde maalderij, naar verluidt uit de 20ste eeuw.
ID: 36258 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Heusdenbaan 67 (Merelbeke-Melle)
Park waarvan de omvang, afgezien van een strook villakavels aan de Heusdenbaan, nog grosso modo overeenstemt met de begrenzing die het buitengoed in de tweede helft van de 18de eeuw bezat. Van de voormalige gebouwen rest nog de als kapel omgebouwde oranjerie.
ID: 36362 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Hundelgemsesteenweg 351 (Merelbeke-Melle)
Alleenstaand neoromaans dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën, onder schilddak. Vermoedelijk evenals de kerk naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny, gebouwd in 1873. Aansluitende beboomde achtertuin.
ID: 36264 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kalverhagestraat 7-9 (Merelbeke-Melle)
Eerste vermelding van het goed in 1429 maar in oorsprong als site met walgracht mogelijk nog ouder. Gemetste en gekasseide toegangsbrug en ijzeren toegangshek tussen vierkante hekpijlers met dekplaat en schamppaal. Bescheiden zomerverblijf in empirestijl, gebouwd eind eerste kwart van de 19de eeuw op de fundamenten van het vroeger speelgoed. Onderkelderd dubbelhuis van twee en een halve bouwlaag met plat dak en omgevend park. Landelijk bijgebouw, oorspronkelijke oranjerie, paardenstallen en koetshuis uit de eerste helft van de 19de eeuw, in de zuidwestelijke hoek van het park.
ID: 36385 | Bouwkundig element
Lembergsesteenweg 19 (Merelbeke-Melle)
Buitenplaats, genaamd naar de wijk. Kasteelpark met onregelmatige rechthoekige vorm omgeven door grachten. Als omgrachte site een weinig ten zuiden van de Schellebellebeek minstens opklimmend tot de 18de eeuw.
ID: 36475 | Bouwkundig element
Meersstraat 46 (Merelbeke-Melle)
Hoeve van het semi-gesloten type, ingeplant in een bocht van de afhellende straat. Zuidoostelijk georiënteerd boerenhuis van één bouwlaag en zes traveeën gebouwd op een kleine terp, opklimmend tot de 18de eeuw en met 19de en 20ste-eeuwse aanpassingen.
ID: 36505 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Melsenstraat 6 (Merelbeke-Melle)
Bakstenen pastorie van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak, voltooid in 1877, in ommuurde tuin. De vooruitspringende middentravee geeft dynamiek aan de gevel net als de hoekpilasters, de friezen en de nissen. Aansluitend bij de pastorie een ommuurde tuin zonder specifieke aanleg. Een poortje geeft toegang tot het kerkhof. Aansluitend bij de straat een ouder volume dat verbouwd werd tot garage.
ID: 36578 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Munteplein 6 (Merelbeke-Melle)
Alleenstaande woning van het voor een pastorie gebruikelijke type dubbelhuis van vijf traveeën, aanvankelijk van één bouwlaag uit 1783; in 1858 verhoogd met een bovenverdieping, onder schilddak. De achterliggende pastorietuin bezit nog gedeeltelijk een bakstenen tuinmuur aan Ruspoel geleed door lisenen en van hardstenen dekplaten voorzien.