Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 303045 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Horst

Horststraat 28, 28A (Holsbeek)
Omwald feodaal kasteel met onregelmatige polygonale aanleg, voorzien van toegangspoort en vierkante zandstenen donjon met aangebouwde woon- en dienstvleugels in traditionele bak- en zandsteenstijl, teruggaand op bouwfases uit de late 15de eeuw en vroege 16de eeuw; originele stucplafonds van Ian Christiaen Hansche bleven bewaard; waterkasteel met wagenhuis teruggaand op site van feodale motte met relicten van laat-middeleeuwse omgevingsaanleg; geen sporen barokke, classicistische of landschappelijke aanleg.


ID: 303022 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van Tilt

Langeveld 93-95 (Holsbeek)
Domein Van Tilt is één van de interessante landgoederen van de regio. Van het oorspronkelijke kasteel van Attenhoven blijven de poort uit 1664 en de grachtengordel over. Het huidige kasteel dateert van 1921, heropgebouwd door Louis Van Tilt, na vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1914. Gedeeltelijke wederopbouw van de dienstgebouwen: watertoren boven het oude koetshuis en twee serres naast serre uit 1892. Twee boogbruggen in het park, een uit de 19de eeuw, en een uit 1921. Het park, circa 22 hectare, is aangelegd in de eerste helft van de 19de eeuw, heraangelegd tijdens derde kwart 19de eeuw in landschappelijke stijl, met rivierlandschap als hoofdmotief; aanzienlijke uitbreiding van het park door Van Tilt in interbellum; talrijke oude en/of zeldzame bomen.


ID: 308963 | Bouwkundig element

Elektriciteitscabine

Lindestraat (Holsbeek)
Elektriciteitscabine uit het interbellum, gebouwd door de “Provinciale Brabantsche Elektriciteitsmaatschappij P B E” volgens opschrift. De cabine bestaat uit een hoge bakstenen toren op een betonnen sokkel met deels bossagewerk en wordt bekroond door een uitstekend plat dak in gewapend beton.


ID: 305761 | Landschappelijk element

Sint-Job bedevaartsweg

St.-Jobsweg (Holsbeek)
Deze bedevaartsweg loopt vanuit het oosten naar Wezemaal. De bedevaartsweg staat afgebeeld of de kabinetskaart van Ferraris en de latere kaarten en wordt op de Poppkaart voor de eerste maal als ‘Sint-Jobweg’ bij naam genoemd. De weg wordt nog altijd Sint-Jobspad en Sint-Jobsweg genoemd. Waar hij onder langs de Beninksberg loopt is het een onverhard pad, verder naar het oosten is het afwisselend een verharde en onverharde (land)weg.


ID: 50908 | Bouwkundig element

Station Sint-Jozef

Amersveldestraat 85 (Hooglede)
Voormalig spoorwegstation "Sint-Jozef", zie casementen, van 1898, heden omgebouwd tot woonhuis. Gelegen parallel aan de spoorlijn Torhout-Ieper (1871). Stationsgebouw getypeerd door hoger gedeelte van twee bouwlagen van de stationschefwoning en lagere, aanleunende vleugels met loketten en dienstruimten.


ID: 50912 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Duitse militaire begraafplaats Hooglede

Beverenstraat (Hooglede)
Duitse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, aan straatzijde omheind door een lage muur met ijzeren hek, aan de andere zijden door hagen. Het grafveld bestaat uit rijen platliggende granieten grafstenen, afgewisseld met stroken heide en groepjes basalten kruisen. De indrukwekkende 'Ehrenhalle' met rondbogen beheerst de noordelijke zijde. Stenen zitbanken.


ID: 50969 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bollestraat 6 (Hooglede)
Losse, lage, verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken in U-vorm gegroepeerd rond geasfalteerd erf.


ID: 50975 | Bouwkundig element

Olieslagerij Vandeghinste

Bruggestraat 163 (Hooglede)
Voormalige olieslagerij Vandeghinste. Oorspronkelijk locatie van de zogenaamde "Bergmolen", stenen molen met oliestampkot, reeds geciteerd in 1794. In 1897 beschreven als oliemolen aangedreven door wind en stoom; afgebroken circa 1907. Olieslagerij in bedrijf tot 1974 en afgebroken circa 1988.


ID: 50917 | Bouwkundig element

Villa Huize Berg-en-dal

Bruggestraat 26 (Hooglede)
Wederopgebouwde villa met gestileerde regionalistische inslag uit de jaren 1920, zogenaamd "Huize Berg-en-dal", zie opschrift op achtergevel die in feite de oorspronkelijke voorgevel is vermits de hoofdtoegang immers in oorsprong gelegen was aan de Roeselarestraat nummer 1, via behouden beukendreef. Ten westen, 19de-eeuws koetshuis, horend bij de vooroorlogse woonst.


ID: 50985 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Liebeke

Gitsbergstraat 92 (Hooglede)
Hoeve aangeduid op de Atlas de Buurtwegen (1843), grosso modo zelfde opstelling. Woonhuis van 1819, zie muurankers, schuur naar verluidt van 1940, achtergebouwen van 1963. Losse, lage bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken U-vormig gegroepeerd rondom een deels gekasseid en deels begrint erf waarop recente vijver in voormalige mestvaalt.