Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4632 resultaten


ID: 90945 | Bouwkundig element

Hoeve

Amersveldestraat 104 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve bereikbaar via populierendreef. Ten noordwesten van het boerenhuis, restant van omwalling of poel. De site is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828). Eigenaar is dan weduwe Frennelet, rentenierster te Brugge. Op het erf is een boomgaard aangeplant. Bij de mutatie van 1891 (eigendom familie Frennelet) ontstaat grosso modo de huidige constellatie van gebouwen. Het is echter waarschijnlijk dat de hoeve tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar beschadigd werd en nadien heropgebouwd, gedeeltelijk met recuperatie van oude muren.


ID: 91136 | Bouwkundig element

Hoeve uit de wederopbouwperiode

Amersveldestraat 223 (Kortemark)
Hoeve uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. De site is als dusdanig nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Lindes bij de erftoegang, deels bewaarde boomgaard. Oorspronkelijk L-vormige opstelling van de losse bestanddelen, schuur recent afgebroken.


ID: 91365 | Bouwkundig element

Hoeve

Barisdamstraat 13 (Kortemark)
Hoeve uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, L-vormige opstelling. Erfoprit via ijzeren hekken. Aansluitende boomgaard.


ID: 91279 | Bouwkundig element

Hoeve

Barisdamstraat 51 (Kortemark)
Als site met twee losse bestanddelen als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778 en op de Atlas der Buurtwegen van circa 1845. Oud boerenhuis met een kern van 1764 ten noorden van het erf, met ten oosten aangebouwd huisvolume uit het begin van de 20ste eeuw.


ID: 91139 | Bouwkundig element

Hoeve Ampe

Brouckstraat 4 (Kortemark)
Fasegewijs tot stand gekomen met opeenvolgende bouwfasen begin 19de eeuw, in 1884, 1894 en 1903. Hoeve met losse bestanddelen in U-vormige opstelling rond een begraasd erf met paden van kasseien en bakstenen op hun kant, restant van een oude fruitboomgaard, grote treurwilg en mestvaalt. Toegankelijk via een gekasseide erfoprit rechts van het huis, voorzien van weegbrug (zie bewaarde ast) en afgesloten door een smeedijzeren hek.


ID: 91172 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Groenestraat 16 (Kortemark)
Hoevesite met enkele losse bestanddelen in een boomgaard gelegen als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Als hoeve met U-vormige opstelling aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1829) en op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) (zie illustratie), boomgaard en tuin. Op dat moment is de hoeve nog aan de straat gelegen, wat zal veranderen met de wijziging van het tracé van de Groenestraat in het begin van de 20ste eeuw. Circa 1930 wordt een landgebouw afgebroken. Circa 1966 wordt het huis aan de oostzijde uitgebreid. Op vandaag L-vormige opstelling rondom een begraasd erf.


ID: 91175 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Groenestraat 37 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve, heropbouwd in de decennia na de Eerste Wereldoorlog. Losse, lage bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (rode mechanische pannen), in het vierkant rondom een niet verhard erf opgesteld. Omliggende weiden en akkers, populieren en knotbomen.


ID: 91176 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Groenestraat 72 (Kortemark)
19de-eeuwse hoeve met boerenhuis en schuur in L-vormige opstelling, en twee recente loodsen. Onverhard erf, dito erfoprit met aan de straat twee lindes. Op het primitief kadasterplan (circa 1829) is een hoeve met losse bestanddelen in U-vormige opstelling binnen een boomgaard opgetekend: het gebouwenbestand bestaat dan uit een boerenhuis, een grote schuur en stal, een klein landgebouw en een tweede kleiner boerenhuis.


ID: 90975 | Bouwkundig element

Hoeve 't Leeuwengoedt

Handzamestraat 112 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve, voorheen bekend als " 't Leeuwengoedt", gelegen in de vallei van de Waterhoenbeek. Erfoprit naar verluidt circa 1936 aangeplant met platanen. De hoeve is omgeven door weiden met op de perceelsranden aanplant van bomen, onder meer Canadapopulieren. Ten westen van de oprijdreef, deels bewaarde boomgaard. Hoeve uit de wederopbouwperiode met U-vormige opstelling rondom een niet verhard erf. Roodbakstenen bestanddelen onder zadeldaken (rode mechanische pannen).


ID: 90974 | Bouwkundig element

Achteringelegen hoeve

Handzamestraat 85 (Kortemark)
Achterin gelegen hoeve ten zuiden van de Handzamestraat. Achter het huis, doorgeschoten oude beukenhaag. Op het primitief kadasterplan van circa 1828 - eigenaar is de Lichterveldse notaris Vanhee - is de hoeve met U-vormige opstelling van de losse bestanddelen.