Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 91278 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Barisdamhoeve met omgeving

Barisdamstraat 24 (Kortemark)
Gaaf bewaarde hoevesite gelegen binnen een uitzonderlijke weideomgeving, in de Handzamevallei. Door de specifieke beplanting is de hoeve sterk oriënterend aanwezig in het open landschap van de Handzamevallei. De omwalde motte (opperhof) met boerenhuis is achterin gelegen tegenover de straat. Het neerhof met schuur en stalling is ten noordoosten daarvan gelegen. Het microreliëf ten westen van het boerenhuis verwijst naar de vroegere site met opper- en neerhof binnen een achtvormige omwalling.


ID: 91364 | Bouwkundig element

Maalderij

Barisdamstraat 8 (Kortemark)
Maalderijcomplex minimaal opklimmend tot begin 19de eeuw en teruggaand op historische molensite van de "Gaainestmolen". De "Gaainestmolen" wordt in 1779 gebouwd op het gehucht "Gaainest". In 1907 wordt de houten molen afgebroken en verplaatst naar Ramskapelle (Nieuwpoort). Het huidige woonhuis en de nutsgebouwen zijn opgetrokken begin 20ste eeuw. De maalderij is een verbouwing van de oorspronkelijke molenaarswoning.


ID: 91280 | Bouwkundig element

Hoeve

Bovekerkemolenstraat 2 (Kortemark)
Kleine hoeve uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Bakstenen (sierankers) bestanddelen onder zadeldaken (mechanische pannen), U-vormig rondom het erf gegroepeerd. Gele baksteen bij huis en schuur, rode baksteen bij de mogelijk oudere stalling. Rechts van het huis, toegang tot het gekasseide achtererf, toegang via gietijzeren hek met manpoortje. Tussen de schuur en de stalling, ijzeren toegangshek naar de achterliggende landerijen.


ID: 91281 | Bouwkundig element

Hoeve

Bovekerkemolenstraat 3 (Kortemark)
Kleine hoeve volgens kadastergegevens gebouwd in 1913 door landbouwer Logghe. Bij de opmeting in 1914 is de hoeve reeds beschadigd door oorlogsgeweld. De hoeve bestaat uit een boerenhuis aan de straat en een haakse schuur met geïncorporeerde stalling ten noorden van het boerenhuis. Onverharde erfoprit rechts van het boerenhuis afgesloten door smeedijzeren hek tussen gietijzeren pijlers. Voortuin nu afgesloten door laag bakstenen muurtje, perceel omhaagd door meidoorn en ligustrum. Achterliggende boomgaard en weiden met veedrinkpoel.


ID: 91139 | Bouwkundig element

Hoeve Ampe

Brouckstraat 4 (Kortemark)
Fasegewijs tot stand gekomen met opeenvolgende bouwfasen begin 19de eeuw, in 1884, 1894 en 1903. Hoeve met losse bestanddelen in U-vormige opstelling rond een begraasd erf met paden van kasseien en bakstenen op hun kant, restant van een oude fruitboomgaard, grote treurwilg en mestvaalt. Toegankelijk via een gekasseide erfoprit rechts van het huis, voorzien van weegbrug (zie bewaarde ast) en afgesloten door een smeedijzeren hek.


ID: 91155 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Edewallestraat (Kortemark)
Gemeentelijke begraafplaats. Toegankelijk via smeedijzeren hek gevat tussen twee vierkante, bakstenen pijlers met gele baksteen voor horizontale belijning. Het perceel is afgezoomd door een ligustrumhaag en aan de straatzijde door twee rijen berken. De begraafplaats omvat een restant van een opgeheven Duitse militaire begraafplaats.


ID: 91152 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Boerenburgerhuis Dewulf met tuin

Edewallestraat 24 (Kortemark)
18de-eeuws renteniershuis gelegen midden in de dorpskom. Woning beschermd als monument en omgeving met onder meer voortuin, gietijzeren hek en bakstenen pijlers aan de straatzijde, de cichorei-ast, de Mariagrot, de oudere beplanting met onder meer buxushagen als dorpsgezicht. Boerenburgershuis midden een grote siertuin, waarin onder meer buxushagen en grote bolvormige buxusstruiken. Aan straatzijde afgezet door middel van gietijzeren hek boven laag bakstenen muurtje. Erftoegang tussen vierkante bakstenen pijler. Links voor de woning een Mariagrot opgebouwd uit restanten van Duitse bunkers opgeblazen na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 91378 | Bouwkundig element

Villa Ons Muitje

Esenstraat 31 (Kortemark)
Vrijstaande villa gelegen in ruime voortuin afgesloten door laag geelbakstenen muurtje onder ezelsrug waarop zwartgeschilderd smeedijzeren hek in geometrische vormgeving, gelijkvormig poortje tussen twee bakstenen pijlers. Woonhuis volgens kadaster gebouwd in 1920 door Aug. Swaels, vergroting geregistreerd in 1955. Achtergelegen orgelfabriek in 1954 opgetrokken in opdracht van orgelmaker Joseph Loncke-Warmoes uit Esen en in 1958 in zuidelijke richting uitgebreid.


ID: 91163 | Bouwkundig element

Kleine hoeve

Gouden-Hoofdstraat 12 (Kortemark)
Kleine hoeve volgens kadastergegevens in één bouwfase gerealiseerd in 1921. Bestaande uit een boerenhuis en een stalling rond een begraasd erf. Boomgaard aan de straatzijde met notelaar en hoogstamfruit, verharde erfoprit afgesloten door smeedijzeren hek.


ID: 91178 | Bouwkundig element

Kleine hoeve

Handzaamse Nieuwstraat 4 (Kortemark)
Kleine hoeve bestaande uit boerenhuis en een schuur. Perceel aan de straatzijde afgezet met een ligustrumhaag en toegankelijk via een smeedijzeren hek tussen blauwhardstenen pijlers. Begraasd erf met notelaar en restant van boomgaard. Boerenhuis en schuur volgens het kadaster opgetrokken in 1921, na afbraak van een oudere hoeve.