Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 50994 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen Gudrunhoeve

Gudrunstraat 60 (Hooglede)
osse, lage bakstenen bestanddelen, U-vormig opgesteld rondom begrint erf, geplaveide en gekasseide stoepen.


ID: 51000 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Mariasteen

Koolskampstraat 24 (Hooglede)
Kasteel Mariasteen, gelegen op heuvel in parkdomein geïnspireerd door de Engelse landschapstuin met onder meer vijver. Onderkelderde neogotische woning, aanleunend bij de regionale baksteengotiek door het onder meer toepassen van verschillende types van Brugse travee en maaswerk in de boogvelden.


ID: 50999 | Bouwkundig element

Dominiek Savio Instituut

Koolskampstraat 24-26, 35, 37A-B, 26A, 39A-B (Hooglede)
Beeldbepalend complex van het Dominiek Savio Instituut.


ID: 51009 | Bouwkundig element

Elektriciteitscabine

Noordabeelstraat (Hooglede)
Elektriciteitscabine van 1924 aanleunend bij de regionalistische architectuur; één travee en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


ID: 51015 | Bouwkundig element

Elektriciteitscabine

Onledestraat (Hooglede)
Elektriciteitscabine uit de jaren 1940-50, met rustiek karakter, zie materiaal en vormgeving zijnde breukstenen plint, rode baksteen, arduin en simili; steil zadeldak, uitzwenkend op consoles en puntgevel met reliëf voorzien van de letters "WVEM" (West-Vlaamse elektriciteitsmaatschappij).


ID: 135360 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Mark en kasteel van Hoogstraten

Hoogstraten, Minderhout, Wortel (Hoogstraten)
Het grootste deel van de structuur van dit gebied gaat zeker terug tot eind 18de eeuw. Het gaat daarbij om het Kasteel van Hoogstraten, de site met omwalling van ’t Withof, een aantal dreven en de loop van de Mark met lager gelegen valleigronden. Het is deze relatief sterk meanderende loop van de Mark met bijhorende vallei die voor een groot deel de wetenschappelijke en ook ruimtelijk structurerende waarde van het gebied vertegenwoordigt. Als geheel kan het landschap, zoals we het nu kunnen waarnemen, worden gekarakteriseerd als een compartimentenlandschap van afwisselend open landbouwgronden en gesloten bospercelen, met oude dreven en bomenrijen.


ID: 135006 | Landschappelijk geheel

Kolonie Wortel

Wortel (Hoogstraten)
De rijksweldadigheidskolonie werd in 1822 gesticht, met als doel door werkverschaffing de armoede te bestrijden: wegen werden aangelegd, hoeves gebouwd, gronden ontgonnen op de heide. Het project mislukte en werd in 1842 stopgezet. Vanaf 1870 werd de kolonie van Wortel nieuw leven ingeblazen, in het kader van de beteugeling van bedelarij en landloperij. Nieuwe gebouwen werden opgericht. De afschaffing op van de wet op de landloperij in 1993 betekende de opheffing van de rijksweldadigheidskolonie van Wortel. Kolonie Wortel is een uniek voorbeeld van de inrichting van een gebied als weldadigheidskolonie. Ze wordt gekenmerkt door een karakteristiek gebouwenpatrimonium en een compartimentenlandschap (grote open percelen gras- en akkerland wisselen af met bossen en struwelen, ingebed in een typische drevenstructuur in rastervorm). Plaatselijk komen nog heiderelicten en een paar vennen voor.


ID: 46543 | Bouwkundig element

Begijnenhuizen

Begijnhof 17-18 (Hoogstraten)
In spiegelbeeld gebouwde, halfvrijstaande huizen van twee bouwlagen, opgetrokken als één geheel circa 1666.


ID: 46596 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Bergenstraat 20 (Hoogstraten)
Gerestaureerd woonstalhuis van acht traveeën en één bouwlaag onder mank zadeldak, opklimmend tot het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 46603 | Bouwkundig element

Klooster- en schoolcomplex

Donckstraat 13, Mussenakker 1 (Hoogstraten)
Achterin gelegen gebouwencomplex uit eind 19de - begin 20ste eeuw in neo-Vlaamserenaissance-stijl met latere uitbreidingen, in omringend park.