Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

318 resultaten


ID: 215790 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Oorlogsmonument  en vredesboom

Pley (Voeren)
Op een hardstenen sokkel staat het beeld van een Belgische soldaat, hij draagt gevechtskledij, een helm en heeft een geweer in de rechterhand. Het beeld staat bij de gekandelaarde linde als vredesboom.


ID: 131725 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde bij hoeve

Roodbos 11 (Voeren)
Gekandelaarde Hollandse linde op erf van een langgestrekte hoeve. Het aanplanten van bomen op erven gebeurde vaak om bovennatuurlijke kwade krachten van het erf te weren. Ook deze linde is een welkomstboom (afweerboom) die de hoeve en zijn bewoners moest beschermen tegen het al het kwade. De 18 meter hoge linde heeft een mooie representatieve groeivorm en vormt een beeldbepalend element in de omgeving.


ID: 306183 | Landschappelijk element

Twee welkomstlindes

Sint-Jansstraat (Waregem)
De toegang tot de hoeve ‘De Robijn’ wordt geflankeerd door twee lindes. Het betreft hier Hollandse lindes (Tilia x europaea) met een stamomtrek van 204 cm. Deze lindes zijn op traditionele wijze als welkomstboom aangeplant.


ID: 134391 | Landschappelijk element

Tuin, park en parkbos van kasteeldomein Trockart

Trockart 2 (Wellen)
Kasteeldomein met laat 19de-eeuws parkje in eenvoudige landschappelijke stijl met aansluitend parkbos, aangelegd op een tot de 17de eeuw opklimmende site waarvan de configuratie tot vandaag onveranderd bleef; grachten met bruggen en smeedijzeren hekken, deels verbreed tot parkvijver.


ID: 130800 | Landschappelijk element

17de eeuwse lindendreef bij de Abdij van Tongerlo

Abdijstraat (Westerlo)
De toegangsdreef van de Norbertijnenabdij in Tongerlo is de allerlaatste 17de eeuwse Hollandse-lindedreef van de Lage Landen. De oude bomen zijn Hollandse lindes (Tilia x europaea) van dezelfde klonale groep.


ID: 130996 | Landschappelijk element

Opgaande linde bij Hof van Overwijs

Boerenkrijglaan 185 (Westerlo)
De Hollandse linde staat bij een historische hoeve (Hof van Overwijs). De hoeve werd reeds vermeld in 1738 en eerder was de plaats bekend als “Het Rad” een executieplaats met een galg en rad. Aan de stam van de boom is een Mariakapel bevestigd. Gelet op de omvang van de boom heeft deze een vermoedelijke leeftijd van ca. 200jaar en is de kans groot dat het gaat om autochtoon materiaal.


ID: 130386 | Landschappelijk element

Etagelinde op de markt van Westerlo

Grote Markt (Westerlo)
Eén van de blikvangers op de bredere westzijde van de markt te Westerlo is de eeuwenoude Marktlinde, een schitterend voorbeeld van een in etage gesnoeide Hollandse linde (Tilia europaea (x)).


ID: 133262 | Landschappelijk element

Twee lindes op de Asberg

Karel Wernerdreef (Westerlo)
Over de Asberg loopt de Karel Wernerdreef. Op het hoogste punt van deze dreef, staan twee lindes ingeplant. Ze vormen een soort van (triomf)boog, of poort.


ID: 133315 | Landschappelijk element

Opgaande kapellinde

Rietstraat (Westerlo)
Achter de kapel van de Engelbewaarder, aangelegd op het einde van de 19de eeuw, staat een opgaande linde. Het aanplanten van linden bij een kapel is een traditioneel gebruik.


ID: 130813 | Landschappelijk element

Knotlinde op het dorpsplein van Massemen

Dorpsplein (Wetteren)
De eeuwenoude knotlinde (Tilia x europaea) bevindt zich ten zuidoosten van de parochiekerk Sint-Martinus op het dorpsplein van Massemen. De boom heeft een stamomtrek van 7,19 m. Sinds de heraanleg van het plein staat de boom enigszins geïsoleerd op een vluchtheuvel met wat lage begroeiing rondom. De linde vormt nog één van de beeldbepalende elementen van de oude dorpskom.