Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

338 resultaten


ID: 303094 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein de Maurissens

Weligerveld 6 (Lubbeek)
Heropgebouwd eclectisch landhuis ontworpen in 1916 door architect Chrétien Veraart en omgeven door park in landschappelijke stijl, aangelegd vanaf 1859 en voorzien van talrijke oude (tamme kastanjes en bruine beuken) en zeldzame bomen.


ID: 132025 | Landschappelijk element

Beekbegeleidende houtkant

Hollebeek, Onderbossenaarstraat (Maarkedal)
Gemengde beekbegeleidende houtkant langs de Hollebeek met opgaande bomen van els, es, zomerlinde, schietwilg, canadapopulier en zomereik; knotbomen van els, es en zomerlinde; hakhout van els, es, hazelaar, Noorse esdoorn, esdoorn en kraakwilg. Naast de traditioneel beheerde soorten is de houtkant al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt met meidoorn, gladde iep, vlier, sneeuwbes, taxus en rode kornoelje. De houtkant bij de meanderende Hollebeek is nuttig als oeverversteviging.


ID: 133104 | Landschappelijk element

Jan Leenknegtboom

Tenhole (Maarkedal)
Jan Leenknegt is een gerenommeerd glaskunstenaar woonachtig te Ronse. Zijn kunstobjecten worden veelal gepresenteerd en gefotografeerd in het ongerepte landschap waar de lindeboom deel vanuit maakt. Dit landschapselement krijgt via het artistieke werk van Jan Leenknegt veel aandacht en daarom kreeg het zijn naam. De Jan Leenknegtboom is een opgaande boom die langs Tenhole, op een kruispunt van deels verdwenen loswegen, is geplant. Door zijn solitaire inplanting is het een baken in het landschap.


ID: 133242 | Landschappelijk element

Drie opgaande linden als gerechtsbomen

Dreef, St-Pietersstraat (Maasmechelen)
Het is een zéér oud gebruik om op het dorpsplein onder lindebomen samen te komen. Van de drie bomen weten we dat ze hier de plek markeren waar tot 1795 recht werd gesproken. Bij de linden stond ook de publieke waterpomp. De lindes hebben stamomtrekken van meer dan 3 meter en zijn mogelijks al de zoveelste generatie van bomen op deze plek.


ID: 131636 | Landschappelijk element

Twee welkomstlindes bij Kasteel Reesinghe

Maldegem (Maldegem)
Twee oude linden staan in het park bij de toegangsbrug over de historische omgrachting. Het zijn twee veteraanbomen die mits goede verzorging nog lange tijd kunnen deel uitmaken van het kasteelpark. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde, dat door de zuiverende werking van de bomen, de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 300085 | Landschappelijk element

Parkgebied langs de Dijle

Brugstraat, Dijleberg (Mechelen)
Het parkgebied tussen de dorpskern van Muizen en de Dijle werd vermoedelijk aangelegd tussen 1859 en 1903 bij het verdwenen kasteel Estricx. Het park bevat een monumentaal bomenbestand.


ID: 131543 | Landschappelijk element

Zomerlinde vóór Sint-Annakapel

Pastoor De Heuckstraat (Mechelen)
Bij de grens tussen Mechelen en Leest staat knal vóór de Sint-Annakapel en in de verharding van het voorliggend fietspad een zomerlinde. De boom heeft een stamomtrek van 293 cm (gemeten in 2009) en is vermoedelijk ouder dan de kapel die pas in 1913 werd gebouwd, mogelijks was de boom er eerder aanwezig als grens- of devotieboom.


ID: 134063 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Imde

Dreef 1-2 (Meise)
Neoclassicistisch landhuis gebouwd omstreeks 1855 met bijhorende 17de-eeuwse hoeve en een 19de-eeuws complex met koetshuis, stallen en personeelswoningen. De gebouwen zijn gelegen in een park in landschappelijke stijl, gevormd door een 'eiland' van circa 3 hectare, omringd door een brede waterpartij van 2 hectare met golvende oevers en met landschappelijke 'clumps' bezaaide beemden, aangelegd in 1847-1874.


ID: 301180 | Landschappelijk element

Gekandelaarde kapellinde

Kapellendries (Melle)
Een gekandelaarde zomerlinde werd als kapellinde aan de achterzijde van de kapel geplant.


ID: 133383 | Landschappelijk element

Houtkanten op talud langs holle weg

Biest (Merelbeke)
Houtkanten op talud met sporen van traditioneel hakhoutbeheer langs gekasseide holle weg en op taluds die haaks op de weg in het landschap verlopen. De soorten met sporen van hakhoutbeheer zijn: es, tamme kastanje (ook als knotboom), esdoorn, hazelaar en haagbeuk (restant van een kaphaag). Er is veel opslag van olm en een natuurlijke verrijking van meidoorn, sleedoorn en vlier. Er staan ook verschillende mooie opgaande bomen op het talud: zomereik, zomerlinde en twee beuken.