Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

349 resultaten


ID: 86594 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwkapel met geknotte veldesdoorns

Turkeijensteenweg (Pittem), Egemsesteenweg (Tielt)
Vermoedelijk 19de-eeuws Onze-Lieve-Vrouwekapelletje. Witgekalkt bakstenen pijlerkapelletje onder zadeldakje met flankerende veldesdoorn.


ID: 31407 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkapel met esdoorns

Haandekotstraat, Heybrugstraat (Poperinge)
Wegkapel beschaduwd door twee gewone esdoorns, op het kruispunt met de Haandekotstraat. Rechthoekig gebouwtje uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 131627 | Landschappelijk element

Laag vertakte opgaande veldesdoorn

Riekestraat (Ronse)
Op een talud dicht bij de weg staat een laag vertakte veldesdoorn, ook wel eens Spaanse aak genoemd. Deze soort komt in de Vlaamse Ardennen niet zo veel voor en is gezien zijn stamomtrek van 210 cm een van de oudste in deze regio. Als autochtone boomsoort is hij belangrijk als genenreservoir en bovendien heeft hij een mooie representatieve groeivorm.


ID: 134516 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Nieuw Kasteel met park

Spikstraat 24, 24A-B (Rotselaar)
Villa het 'Nieuw Kasteel' of 'Kasteel de Wouters' vindt zijn oorsprong in een bescheiden landhuis dat rond 1870 door griffier Jan Reynaerts uit Haacht werd gebouwd. Het huis kreeg zijn definitieve vorm door een verbouwing in eclectische stijl na de verkoop van het goed aan Elisabeth de Wouters d'Oplinter in 1902. Gelegen in een landschappelijk park (oorspronkelijk 2 hectare) met langwerpige vijver ('rivierlandschap').


ID: 134518 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Besloten tuin van de abdij van Averbode

Abdijstraat 1 (Scherpenheuvel-Zichem), Averboodsebaan (Tessenderlo)
Premonstratenzer of norbertijnenabdij, gesticht omstreeks 1135, met kloostergebouwen uit het eerste kwart van de 18de eeuw omgeven door besloten abdijtuin voorzien van tuinbrug en tuinpaviljoen; ongeveer 3,5 hectare, onderdeel van een groter geheel van boomgaarden, nutstuinen, vijvers en bossen dat gedeeltelijk nog bestaat; landschappelijk heraangelegd in 1860-1870 maar met behoud van diverse elementen (vijvers, talud) die minstens tot 1650 teruggaan.


ID: 134521 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Schoolkolonie met siertuin van oudere villa

Westelsebaan 108 (Scherpenheuvel-Zichem)
In 1912-1913 in opdracht van Arthur Sieben gebouwde villa, omgebouwd tot schoolkolonie in 1920 en voorzien van een tuinaanleg, die slechts gedeeltelijk bewaard is. Omstreeks 1926-1927 werd achter de villa een grote vleugel opgetrokken door de 'Oeuvres des Colonies scolaires catholiques de l'Agglomération bruxelloise' in functie van opvang en onderwijs.


ID: 301137 | Landschappelijk element

Kottembos

Cotthem (Sint-Lievens-Houtem)
Het Kottembos bevindt zich in het gehucht Cotthem langs de Kottembeek en wordt deels omgeven door een aangeplant populierenbosje en deels door weilanden. Het gaat om een oud bosje waarin zich nog enkele waardevolle soorten bevinden.


ID: 132494 | Landschappelijk element

Noorse esdoorn bij voormalige Brouwerij Zonnegem

Heetstraat 1B (Sint-Lievens-Houtem)
De tuin bij de voormalige brouwerij werd in twee delen verkaveld. De kavels zijn inmiddels omgevormd tot private tuinen bij recent gebouwde woningen. Een deel van de bomen hebben de gewijzigde situatie overleefd. Een mooi gevormde Noorse esdoorn is nog een representatief relict uit de brouwerstuin.


ID: 132489 | Landschappelijk element

Hakhoutperceel langs Smoorbeek

Nieuwgrachtstraat (Sint-Lievens-Houtem)
Langs de Smoorbeek is er een uitgestrekt hakhoutperceel aanwezig. Het hakhout is nog representatief en is recent nog als dusdanig in gebruik geweest. Het hakhoutbos heeft een sterk gemengd assortiment met esdoorn, els, haagbeuk, meidoorn, es en eik. In het hakhout is een jonge aanplanting gerealiseerd met canadapopulier. Het is een laag gelegen perceel dat op de Ferrariskaart als vijver werd weergegeven. Het was een onderdeel van de vijverpartijen aansluitend bij de historische pastorie van Zonnegem.


ID: 134771 | Landschappelijk element

Domein Coloma

Joseph Depauwstraat 25-27, Sint-Sebastiaansstraat (Sint-Pieters-Leeuw)
Waterslot met bijgebouwen, in het begin van de 16de eeuw gebouwd als omgracht 'huis van plaisantie' met omliggend kasteelpark van 4 hectare 26 are, omstreeks 1860 heraangelegd in landschappelijke stijl binnen het 17de-eeuwse, strak-geometrische stramien; op heden openbaar park van 15 hectare na uitbreiding met aanleg van grote rozentuin op aanpalende gronden vanaf 1995, voorzien van een internationaal belangrijke collectie.