Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2040 resultaten


ID: 10029 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lambertus

Lambertusplaats 2 (Berlaar)
Parochiekerk opgetrokken in verschillende fasen: de oudste gedeelten, met name toren en middenbeuk uit de 15de eeuw; uitbreiding met koor in de 16de eeuw; bouw van de transeptarmen in 1778 en 1785.


ID: 9935 | Bouwkundig element

Sint-Augustinusrusthuis

Legrellestraat 39 (Berlaar)
U-vormig gebouw in 1896-1897 opgericht naar ontwerp van J. Vinck, als bejaardentehuis met kapel toegewijd aan Heilige Jozef en Augustinus.


ID: 10042 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troost der Bedrukten

Rameyenstraat (Berlaar)
Omgeven door linden en gelegen in de nabijheid van het Rameyenhof. Tot 1855 een houten kapel in vorm van een zuil. Huidige kapel opgericht in 1859.


ID: 84652 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand

Alfons De Grauwelaan (Berlare)
Kapel achter gekasseid pad en omgeven door aanplantingen, gebouwd in 1889 naast een nu verdwenen huis. Neogotische wegkapel van rode bakstenen op arduinen plint onder leien zadeldakje. Rank kapelletje van één travee met driezijdige blinde sluiting.


ID: 79371 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Baron Tibbautstraat (Berlare)
Neogotische kerk van 1864-1865 naar ontwerp van architect Théophile Bureau uit Gent Niet-georiënteerde pseudobasilicale kruiskerk met driebeukig schip van vijf traveeën met ingebouwde zuidtoren, licht uitspringend transept, koor van twee traveeën met vijfzijdige koorsluiting, geflankeerd door sacristie en bergplaats.


ID: 84663 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Dorp (Berlare)
De Sint-Martinuskerk, gelegen op een middeleeuwse kerksite, getuigt nog steeds van de drie bouwfasen uit haar bouwgeschiedenis; de 15de-eeuwse westelijke travee met westtoren, de middenbeuk uit het eerste kwart van de 18de eeuw en de neogotische uitbreiding van het schip naar ontwerp van architect Henri Valcke uit 1910-1911. De vrijstaande dorpskerk bezat voorheen een omringend ommuurd kerkhof. Op de restant van het kerkhof staan negentien gerecupereerde grafkruisen.


ID: 84686 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Dorp 101A-B (Berlare)
Neogotisch bakstenen schoolgebouwencomplex opgetrokken in 1883-84. Schoolhuis rechts van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen) gevat tussen zijtrapgevels. Links ernaast haakse vleugel één bouwlaag onder pannen zadeldak, voorheen met turnzaal en vijf klaslokalen. Straatgevel met twee venstertraveeën uitgewerkt tot trapgevel.


ID: 83848 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeënkapel

Dreefwegel (Berlare)
Neogotische wegkapel, schuin ingeplant aan het kruispunt met Kasteelwegel achter de Baron Tibbautstraat. De bouw van de kapel door metser August De Schaepmeester werd aangevat in 1888 en was voltooid in 1889. Wegkapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting onder leien zadeldak. Volledig vernieuwde, ingemetselde rechthoekige zandstenen reliëfs met voorstelling van de VII Weeën.


ID: 84658 | Bouwkundig element

Sint-Antonius van Paduakapel

Kerkveld (Berlare)
Neogotische wegkapel van rode bakstenen op dito sokkel met geprofileerde afzaat onder leien zadeldakje uit 1884, gelegen binnen een nieuwe woonwijk op het recent verkavelde Kerkveld tussen Gaver en Turfputstraat.


ID: 78634 | Bouwkundig element

Sint-Rochuskapel

Moleneindestraat (Berlare)
De neogotische wegkapel werd gebouwd in 1871 door graaf Victor van den Steen de Jehay, sinds 1861 burgemeester en eigenaar van het kasteel van Uitbergen. Volgens de overlevering werd de kapel door de kasteelheer opgericht uit dank voor de genezing van zijn dochter en daarom toegewijd aan de pestheilige Sint-Rochus.