563 resultaten
ID: 133138 | Landschappelijk element
Vorststraat 8 (Grimbergen)
De hazelaarstoof is net ten zuiden van de Liermolen aangeplant op de oever van de Maalbeek. De schaduw van het hakhout werpt een schaduw over het rad. Een schaduwboom of hakhoutstoof bij een watermolenrad heeft als functie het rad te beschermen tegen uitdroging door de zon. De schaduw ervan zorgt voor een donkerder en vochtiger microklimaat waardoor het hout van het rad beter bewaard blijft.
ID: 133139 | Landschappelijk element
Kloosterdam (Grimbergen)
De hakhoutstoven van linde zijn op de linker oever van de Maalbeek gelegen. De stoven worden periodiek gekapt. De hakhoutstoven werden aangeplant met een welbepaalde functie, als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout of als loofvoedering.
ID: 133150 | Landschappelijk element
Kloosterdam (Grimbergen)
Het hakhout van hazelaar bevindt zich op de rechter oever van de Maalbeek, ter hoogte van Kloosterdam 7. De hakhoutstoven werden aangeplant op een lage wal. Ten zuiden hiervan is een depressie in het landschap en aansluitend een mogelijk oud bypass-systeem van de Maalbeek in functie van de Liermolen.
ID: 133152 | Landschappelijk element
Wolvertemsesteenweg 74 (Grimbergen)
De twee welkomstbomen zijn aangeplant net naast het ijzeren toegangshek van de villa Eikenblok. De veelhoekige bakstenen peilers op een natuurstenen sokkel zijn bekroond door betonnen siervazen met opschrift "EIKENBL??". De linkse boom heeft een omtrek van 213 centimeter, de rechtse boom heeft een omtrek van 193 centimeter.
ID: 133154 | Landschappelijk element
Beiaardlaan 31 (Grimbergen)
De dreef van geknotte linden hoort bij de "d'Yveshoeve". Deze vierkanthoeve was het pachthof van het nabij gelegen, intussen verdwenen waterkasteel "Padenborg".
ID: 133158 | Landschappelijk element
Kloosterdam (Grimbergen)
De alleenstaande knotwilg staat in het zuidelijk deel van een weiland, in de omgeving van de Maalbeek. De bomen vertegenwoordigen een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden geschoren, gekapt, geleid of geknot. Ze werden geplant met een welbepaalde functie, zoals: brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout, loofvoedering.
ID: 133163 | Landschappelijk element
Borrestraat (Grimbergen)
De drie zomereiken staan in een bomenrij op de oostelijke berm van de Borrestraat, en net oosten van de Liermolen. De bomenrij is vermoedelijk een relict van een langere bomenrij of dreef in de Borrestraat.
ID: 133164 | Landschappelijk element
Borrestraat (Grimbergen)
De zomerlinde staat op het zuidelijk uiteinde van een bomenrij op de oostelijke berm van de Borrestraat, ter hoogte van de Liermolen. De hoge knotboom staat op de plaats waar de Borrestraat afbuigt langs de Maalbeek. De knothoogte van de linde bedraagt zeven meter, wat opvallend hoog is.
ID: 133166 | Landschappelijk element
Borrestraat (Grimbergen)
De knotpopulier staat in de noordwestelijke hoek van een grasland in de vallei van de Maalbeek, aan de oever van de Maalbeek, en in de omgeving van de Liermolen. De zwarte populier is een inheems en in Vlaanderen vrij zeldzaam. In het Vlaamse cultuurlandschap zijn de zwarte populieren in het verleden vaak aangeplant, dikwijls als knotboom bij boerenerven of nederzettingen. De zwarte populieren hier staan in een erfgoedgeheel, met nog andere beplantingen met erfgoedwaarde bij de Liermolen. Tussen de twee geknotte zwarte populieren is nog een afgestorven boom, vermoedelijk was dit ook een zwarte populier. De bomen vertegenwoordigen een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden geschoren, gekapt, geleid of geknot. Ze werden geplant met een welbepaalde functie, zoals: brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout, loofvoedering.
ID: 133167 | Landschappelijk element
Borrestraat (Grimbergen)
De knotpopulier staat in de noordwestelijke hoek van een grasland in de vallei van de Maalbeek, aan de oever van de Maalbeek, en in de omgeving van de Liermolen. De zwarte populier is een inheems en in Vlaanderen vrij zeldzaam. Deze knotboom heeft een opvallend grote knothoogte van vier meter. Hierdoor kan er gesproken worden van een "high pollard". In het Vlaamse cultuurlandschap zijn de zwarte populieren in het verleden vaak aangeplant, dikwijls als knotboom bij boerenerven of nederzettingen. De zwarte populieren hier staan in een erfgoedgeheel, met nog andere beplantingen met erfgoedwaarde bij de Liermolen. De bomen vertegenwoordigen een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden geschoren, gekapt, geleid of geknot. Ze werden geplant met een welbepaalde functie, zoals: brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout, loofvoedering.