Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

635 resultaten


ID: 305757 | Landschappelijk element

Gevlochten haag van gele kornoelje

Korpse straat (Herk-de-Stad)
Gesnoeide, gevlochten haag van gele kornoelje (Cornus mas).


ID: 303362 | Landschappelijk element

Herenboerenpark van de Hamonthoeve

Korpse straat 91 (Herk-de-Stad)
Langgerekt en met bomen omzoomd herenboerenpark uit het einde van de 19de eeuw, ten zuiden van een impo­sante vierkanthoeve uit het einde van de 18de eeuw.


ID: 302735 | Landschappelijk element

Domein De Pierpont

Pikkeleerstraat 14, Sint-Truidersteenweg (Herk-de-Stad)
Het park in landschappelijke stijl bij het in de eerste helft van de 19de eeuw gebouwde kasteel de Pierpont werd in meerdere stappen in de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw aangelegd op een oudere site. Het park werd samen met de voormalige boomkwekerij en het arboretum uit 1913 een openbaar park.


ID: 131067 | Landschappelijk element

Geschoren erfafsluitingshaag van taxus

Beeldekensstraat 13A (Herne)
De geschoren taxushaag sluit het erf van hoeve Bogaert af in een bocht van de Beeldekensstraat. De haag wordt periodiek geschoren op een hoogte van twee meter en heeft een aanzienlijke dikte.


ID: 131068 | Landschappelijk element

Weerhaag als erfafsluiting

Beeldekensstraat 13A (Herne)
De geschoren weerhaag als erfafsluiting grenst de huisweide van de hoeve Bogaert af ter hoogte van de Beeldekensstraat. De haag bestaat hoofzakelijk uit eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna) en wordt periodiek geschoren op een hoogte van 1,5 meter.


ID: 130917 | Landschappelijk element

Geschoren haag als erfafsluiting

Boulevardstraat 3 (Herne)
De geschoren weerhaag bestaat hoofdzakelijk uit gewone beuk (Fagus sylvatica) en eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), aangevuld met sleedoorn (Prunus spinosa), gewone es (Fraxinus exelsior) en hop (Humulus lupulus) en vormt de afscheiding tussen de Boulevardstraat en de huiskavel van een boerenerf. De haag vormt een historische eenheid met een bouwkundig element, namelijk de hoeve ten zuidwesten ervan. Deze wordt omstreeks 1800 gedateerd. De goed onderhouden haag is door haar lengte en gevarieerde samenstelling beeldbepalend in de Boulevardstraat en getuigt van een beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen geschoren werden. Bovendien is deze haag een relict van een kleinschalig landschap waarin het beplanten van perceelranden algemeen was.


ID: 131294 | Landschappelijk element

Afsluitingshagen van meidoorn en beuk als veekering

Cache Debacker, Manhovestraat 39 (Herne)
De weerhagen van eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna) bevinden zich bij enkele graslanden in de nabijheid van erven. De noordelijkste geschoren meidoornhaag is aangeplant bij een hoogstamboomgaard.


ID: 130743 | Landschappelijk element

Geschoren taxushaag als erfafsluiting

Eysbroeckstraat 2 (Herne)
De geschoren haag van taxus sluit de huisweide palend aan de gesloten hoeve aan de westzijde af. De haag wordt periodiek geschoren op een hoogte van 1,6 meter.


ID: 131278 | Landschappelijk element

Geschoren meidoornhaag

Geraardsbergsesteenweg (Herne)
De geschoren meidoornhaag (Crataegus monogyna) is aangeplant als erfbeplanting bij een hoeve. De haag sluit het weiland van de straat af.


ID: 131279 | Landschappelijk element

Geschoren taxushaag

Geraardsbergsestraat 72 (Herne)
De geschoren taxushaag (Taxus baccata) sluit het erf van een hoeve aan de straatzijde af.