Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1417 resultaten


ID: 78979 | Bouwkundig element

Vrije Lagere Meisjesschool

Kloosterstraat 4A (Damme)
In de tweede helft van de 19de eeuw, wordt een schoolgebouw in 1854 opgericht door pastoor Karel Coppieters en beheerd door de zusters Maricolen uit Brugge. De oude school wordt in 1885 opgesplitst en omgevormd tot drie woonhuizen (nummers 9-11-13). Aan de straatzijde, éénlagige vleugel van veertien traveeën onder pannen zadeldak doorbroken door grote dakkapellen onder platte bedaking. Tussen vijfde en zesde travee, natuurstenen beeldnis waarin Onze-Lieve-Vrouwbeeld met Kind onder spitsboog en gesculpteerde wapenschilden.


ID: 78892 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Koolkerkesteenweg 86 (Damme)
Verzorgde 19de-eeuwse hoeve met losse bakstenen bestanddelen, waarvan de twee hoofdvleugels haaks op de straat zijn ingeplant. Opvallend boerenhuis haaks op de straat, breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Voortuin met smeedijzeren hekwerk versierd met ossenkoppen, tussen bakstenen pijlers. Ten westen aansluitende bakstenen schuur- en stalvleugel onder pannen zadeldak. Aan het uiteinde, tweeledig wagenhuis. Schuurvleugel met rondboognis met Mariabeeld.


ID: 78896 | Bouwkundig element

Hoeve 't Oosthof

Krinkeldijk 1 (Damme)
Eén van de bekendste en in de literatuur meest afgebeelde hoeves uit de streek rond Damme. De gaaf bewaarde 18de-eeuwse hoevegebouwen vormen een uiterst pittoresk ensemble in een uniek polderlandschap gevormd door de dijk en de vlakke polderweiden. De naam van de hoeve staat in relatie tot het "Westhof", en wijst de ligging van beide hoeves aan ten opzichte van het Kasteel van Oostkerke. Het Oosthof was in de feodale tijd eigendom van de Heren van Lembeke, die hun kasteel hadden in Monnikerede aan het Zwin, te situeren vlakbij de hoeve.


ID: 78758 | Bouwkundig element

Molen van Hoeke met maalderij

Natiënlaan 19-21, 19A (Damme)
De molen van Hoeke is een stenen bergmolen, opgetrokken in 1840 op een historische molensite ter hoogte van Hoekebrug. Ten oosten van de molen ligt een mechanische maalderij uit 1923 met ingewerkte nis met Mariabeeldje, met daarachter bebouwing dat gegroeid is uit en rond de voormalige molenaarswoning.


ID: 79003 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Stationsstraat 114 (Damme)
Stationsstraat nr. 114. Interbellumhoevetje met losstaande, haaks op de straat ingeplante bestanddelen, mogelijk met oudere 19de-eeuwse kern. Erf deels afgescheiden van de straat door betonnen afsluiting en metalen hek. Centrale vleugel bestaande uit ietwat dieper gelegen éénlagig gecementeerd boerenhuis (dubbelhuis) onder mansardedak (mechanische pannen). Aan straatzijde daarbij aansluite


ID: 79008 | Bouwkundig element

Hoeve De Vlier

Veldstraat 16 (Damme)
Erftoegang via ijzeren hek; deels gekasseid en omhaagd erf met hoge aanplantingen en leibomen aan de westzijde. Verankerde bakstenen gebouwen met witgekalkte straat- en erfgevels op gepekte plint onder zadeldaken. Bijgebouw met in zuidgevel beglaasde rondboognis.


ID: 54535 | Bouwkundig element

Hoeve Clemensheule

Clemensheulestraat 2 (De Haan)
Kleine, langs de straat gelegen hoeve "CLEMENSHEULE". Het kadaster registreert in 1905 de bouw van een tweewoonst door Medard Vanden Berghe, landbouwer uit Klemskerke.


ID: 85817 | Bouwkundig element

Elektriciteitscabine

Jordaenslaan (De Haan)
Elektriciteitscabine uitgewerkt als kapelletje met aan straatzijde getoogde Marianis. Vermoedelijk gebouwd in de jaren 1950; hoorde oorspronkelijk bij het hier gelegen kindertehuis "Notre Dame" dat werd ontworpen door architect Léon Ide (De Haan) en is gesloopt in 1982.


ID: 54719 | Bouwkundig element

Klooster en meisjesschool

Kerkstraat 70-72 (De Haan)
Voormalig klooster en vrije meisjesschool gebouwd in 1900 naar een ontwerp van architect R. Lemahieu. Heden in gebruik als pensionaat en rusthuis.


ID: 54628 | Bouwkundig element

Hoeve De Roekelare

Lepelemstraat 38 (De Haan)
Langgestrekte hoeve met voorliggend en ommuurd sier- en moestuintje, deels verharde oprit.