Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 700 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Gesloten hoeve van 1849

Jaak Vandersandenstraat 40 (Bilzen)
Ruime, gesloten hoeve van 1849, wat achteruitgelegen ten opzicht van de weg, en door een oprit ermee verbonden. De hoeve is omgeven door een boomgaard en de oorspronkelijke perceelsgrenzen worden nog afgebakend door resten van meidoornhaag.


ID: 308458 | Landschappelijk element

Opgaande beuk

Jazz Bilzenplein (Bilzen)
De beuk stond voor een tuinprieel. De beuk en het tuinprieel maakten deel uit van de tuin van de ‘Dekenij met orangerie’. Ze bevonden zich beide op het einde van de dekenijtuin in de Kloosterstraat, ten oosten van de dekenij.


ID: 130990 | Landschappelijk element

Lovergang in Engels park Alden Biesen

Kasteelstraat (Bilzen)
Vanaf het pad langs de kasteelgracht bevind zich in het noordelijk deel van het Engels park een gedegradeerde ‘berceau’ of lovergang. Dit relict is een belangrijke reminiscentie uit de historische parkaanleg, doch is door schaduwdruk sterk uitgedund. De haagbeuken loofgang heeft een lengte van 30 meter en herbergt nog 18 originele individuen die nu als knotboom worden onderhouden. De oorspronkelijke plantafstand in de rij is ongeveer 30 à 40 cm. De zwaar uitgegroeide haagplantsoen is geknot op een hoogte van circa 300 cm.


ID: 303263 | Landschappelijk element

Tuinen en park van de landcommanderij Alden Biesen

Kasteelstraat 6, 10, 6A, Reekstraat (Bilzen)
De omgeving van de landcommanderij Alden Biesen en rentmeesterswoning werd sinds minstens de 17de eeuw verfraaid met siertuinen, parken, dreven en hoogstamboomgaarden.


ID: 133147 | Landschappelijk element

Knoteik als hoekboom

Laarstraat, Vereveldstraat (Bilzen)
De Bliksemboom is een zéér oude knoteik met een stamomtrek van 477 cm. De boom staat als solitair in het midden van het graasland. Door zijn inplanting heeft hij een sterk beeldbepalend voorkomen.


ID: 133179 | Landschappelijk element

Imposante opgaande beuk in het Munsterbos

Langblookstraat, Weerstandspad (Bilzen)
In het Munsterbos langs het Weerstandspad te Munsterbilzen en in de omgeving van de Sint-Amorkapel staat een enorme beuk. Het is een boom die bij de bosexploitatie is overgebleven en zo de kans kreeg om uit te groeien tot een opgaande gewone beuk met een stamomtrek van 451 cm, een takvrije stam van 10 meter en met een kruindoormeter van 26 meter.


ID: 764 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Vierkantshoeve en restant van een herenboerenparkje

Langstraat 57 (Bilzen)
Gesloten hoeve, één van de belangrijke vierkanthoeven die reeds op de Ferrariskaart van 1771-1777 staan aangeduid, en in ongewijzigde vorm voorkomt in de Atlas van de Buurtwegen van 1845. De bakstenen omheiningsmuren, afsluitingshaag en enkele opgaande bomen resteren nog van het vroegere herenboerenparkje.


ID: 133149 | Landschappelijk element

Geknotte zwarte populier in holle weg

Leten (Bilzen)
Langs een historische holle weg, die vanuit de Demervallei de steilrand beklimt en die verbinding maakt met Leten en Martenslinde, staat een oude geknotte zwarte populier.


ID: 212405 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Gesloten vakwerkhoeve met hoogstamboomgaard

Lethenstraat 5 (Bilzen)
De hoeve met hoogstamboomgaard is gelegen aan de Lethenstraat, een vrij smalle weg die van het gehucht Reek naar Leten leidt.


ID: 132464 | Landschappelijk element

Laag gevorkte en gekandelaarde haagbeuk als schermbeplanting

Oudestraat 43 (Bilzen)
Deze haagbeuk (Carpinus betulus) bij een hoeve in vakwerkbouw heeft een opmerkelijke groeiwijze. Alle gesteltakken zijn in een verticaal vlak geleid. Hij heeft een laag gevorkte stam en de gekandelaarde kruin vormt een scherm dat de vakwerkhoeve en zijn aanhorigheden beschermt tegen extreme weersituaties. Het was een traditioneel gebruik om met beplantingen het vakwerk en strodaken te beschermen tegen hevige winden en regens. De boom is in het straatbeeld een beeldbepalend object en omwille van zijn grootte, groei- en beheervorm, uniek.