Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

526 resultaten


ID: 135232 | Landschappelijk geheel

Parkbos-Hasseltbos

Ophasselt (Geraardsbergen), Steenhuize-Wijnhuize (Herzele), Sint-Maria-Lierde (Lierde), Erwetegem (Zottegem)
Centraal loopt de asymmetrische vallei van de Parkbosbeek door het gebied. De steile helling is bebost door het Hasseltbos-Parkbos, de minder steile valleihelling is door weiland ingenomen. Op de vlakke heuveltop liggen kleine kouters. Rond de graslanden komt wat perceelsrandbegroeiing voor. Sinds de 18de eeuw zijn de oppervlakte en vorm van het Hasseltbos niet meer veranderd. Rond de Parkbosbeek is het gesloten karakter van het landschap bewaard gebleven.


ID: 135221 | Landschappelijk geheel

Grote Buizemont, Boelarebos en Arduinbos

Overboelare (Geraardsbergen)
De Buizemont en de heuvel van het Moerbekebos zijn twee langgerekte parallelle beboste heuvels ten oosten van de Dender. De heuvels hebben een steile noordwesthelling en een zacht hellende zuidoostelijke kant. De valleien en valleitjes zijn op eenzelfde wijze asymmetrisch. De meeste dorpen en gehuchten liggen in de golvende laagten tussen de heuvelkammen. De boscomplexen en het wegenpatroon zijn in hun vorm ten tijde van Ferraris bewaard. Opvallend is de Buizemontweg, die bovenop deze getuigenheuvel loopt en deel zou uitmaken van de Keltische ‘Schapenweg’. Het Boelarebos bezit verscheidene bronbeken die behoren tot het bekken van de Dender. De spoorlijn Geraardsbergen- Edingen loopt door het Boelarebos onder de getuigenheuvel door.


ID: 8317 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Adriaansabdij met aansluitend park

Abdijstraat 10 (Geraardsbergen)
Voormalige Benedictijnerabdij met aansluitend park, gelegen ten noorden van het stadscentrum tussen de Edingsestraat, de Boelarestraat en de weg naar de Brusselse poort. Van de abdij zijn alleen de poort, de abdijvleugel met het prelaatskwartier en de zuidelijke stalvleugel overgebleven. Het domein wordt nog grotendeels afgesloten door 17de tot 20ste-eeuwse muren met enkele geïntegreerde gedenkstenen. In het park resteren nog de ijskelder met deels vervallen trap met boordstenen en leuning, enkele trappen en balustrades hoofdzakelijk uit de 19de-eeuwse parkaanleg, een rustiek paviljoen, twee siervazen, een beeld met 4 heiligen, een beeld van Diana, een beeld van een gladiator, een kleine grot in cementrustiek, een bron ommuurd met natuursteen en een grafplaat.


ID: 135242 | Landschappelijk geheel

Oudenberg

Driepikkel, Edingseweg, Klein-Frankrijkstraat, Kloefstraat, Muur, Onkerzelestraat, Oude Steenweg, Oudeberg, Oudebergstraat, Pachtersstraat (Geraardsbergen)
De omgeving van Geraardsbergen is heuvelachtig met steile en hoge hellingen waaronder de beboste Oudenberg. Deze berg ligt op een langgestrekte heuvelkam, de Buizemont, die parallel loopt aan de Dender en waarop Geraardsbergen is ontstaan.


ID: 301017 | Landschappelijk element

Dender tussen Guilleminbrug en stuwsluis van de Dender

Sasweg (Geraardsbergen)
Het gebied tussen de Guilleminbrug en de stuwsluis van de Dender te Geraardsbergen, ten zuiden van het centrum, omvat een deel van de Denderloop en het sluis- en stuwenstelsel op de Dender.


ID: 135352 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Hasselbroek en omgeving

Jeuk (Gingelom)
Het kasteel van Hasselbroek ligt ten zuiden van de dorpskern van Jeuk (Gingelom). De andere hoofdelementen in het omgevende Haspengouwse landschap zijn de kasteelhoeve, de Sint-Jobkapel, de Cicindria(beek) die hier ontspringt, en een drietal boerderijen in de Hasselbroekstraat. De omgeving heeft een typisch Haspengouwse structuur, m.n. een kasteeldomein met aanhorigheden in een beekvallei, een dorpskapel en monumentale vierkanthoeven die het straatbeeld mede bepalen.


ID: 83593 | Bouwkundig element

Bron van Onze-Lieve-Vrouwekapel

Bronstraat (Gingelom)
Op een driehoekig beboomd pleintje in de Bronstraat ligt de bron omgeven met een muurtje; vlak erbij de Onze-Lieve-Vrouwekapel onder zadeldak.


ID: 303128 | Landschappelijk element

Landgoed kasteel Roberti

Groenplaats 5 (Gingelom)
Klein landgoed met parkje van 3 ha, in landschappelijke stijl, uit het laatste kwart van de 19de eeuw, geëvolueerd uit een gesloten boerderij.


ID: 301951 | Bouwkundig element

Abdij ten Putte en ruime omgeving

Abdijstraat, Claventweg, Kloosterbrugstraat, Leffingestraat, Naaikapelleweg, Nieuwpoortse Steenweg (Gistel)
De ruime omgeving van abdij Ten Putte in Zevekote (Gistel) wordt gekenmerkt door een open landschap met voornamelijk akkerland.


ID: 135104 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Velpe tussen Dalemse molen en Kortenaken

Attenrode, Bunsbeek, Glabbeek-Zuurbemde (Glabbeek), Hoeleden, Kersbeek-Miskom, Kortenaken, Ransberg (Kortenaken), Vissenaken (Tienen)
De Velp stroomt in de Demer nabij Halen en vloeit voor een deel evenwijdig met de Begijnenbeek en de Grote Gete. In de vallei zijn nog heel wat eeuwenoude landschapsstructuren zoals kleine percelen met knotwilgenrijen en houtkanten te bemerken. De Velp is de rivier die het water van zandlemig Hageland afvoert. In de vallei zijn nog enkele mooie watermolensites. In de tweede helft van de 19de eeuw werden op tal van plaatsen in het alluvium van de Velp de beemden omgezet in bos- of populieraanplantingen. Voorheen bestonden nog grote delen van de vallei uit open uitgestrekte beemden.