Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1011 resultaten


ID: 35109 | Bouwkundig element

Overblijfselen van het penitentenklooster

Langemunt 21-23 (Deinze)
Restanten van het klooster van de grauwe zusters of penitenten dat hier sinds de 16de eeuw gevestigd was en werd uitgebreid in de 17de eeuw. De voorbouw aan de straat bewaart sporen van de 16de-eeuwse kapel van het klooster in de overwelfde ruimte die over beide huizen doorloopt en in de westelijke puntgevel. In de aangepaste achterbouw van nummer 23 bevond zich een deel van het vroegere klooster uit de 17de eeuw met oorspronkelijk een wasserij, bakkerij en brouwerij. Achterin nummer 21 resteert nog een deel van de refter van 1634.


ID: 38350 | Bouwkundig element

Klooster

Leeuwstraat 12 (Deinze)
Klooster van 1905. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; nis met Heilig Hartbeeldje boven de deur.


ID: 38070 | Bouwkundig element

Klooster en school van de zusters Maricolen

Nieuwstraat 58-60 (Deinze)
Voorheen zogenaamd "Goed sPauws", later ook verkeerdelijk zogenaamd "Goed te Spans"(zie De Potter), thans onder meer gesticht der zusters Maricolen met lagere- en kleuterschool. Aanvankelijk omgracht goed met meervoudig grachtensysteem, vermoedelijk horend bij de heerlijkheid van Koeiland, afhankelijk van het Markizaat van Deinze.


ID: 35571 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Laurentiusparochie met tuin

Poekestraat 4-6 (Deinze)
Dubbelhuis uit 1845 met vijf traveeën, twee bouwlagen en schilddak. Bepleisterde en geschilderde gevel met rechthoekige vensters op arduinen lekdrempels. Achterliggende ruime pastorietuin. Links, in 1909 aangebouwde klooster-meisjesschool.


ID: 48106 | Bouwkundig element

Klooster van de zusters maricolen

Brusselsestraat 88-90 (Dendermonde)
Het kloostergebouw aan de straat, werd gebouwd naar ontwerp van architect Theophiel-Alexander Présiaux van 1921 in opdracht van de overste der maricolen. Groot en hoog volume van zeven traveeën en drie bouwlagen met een volwaardige zolderverdieping in het mansardedak, gerealiseerd in een eclectische stijl met sterke neogotische invloeden. Bijhorende grote ommuurde tuin, begrensd door de Zuidlaan, Begijnhoflaan en Molenstraat vertoont een verzorgde landschappelijke aanleg met wandelpad en Mariagrotje.


ID: 208912 | Bouwkundig element

Klooster en bejaardentehuis Sint-Antonius

Dokter Haekstraat 9 (Dendermonde)
Voormalig klooster en bejaardentehuis "Sint-Antonius" van de zusters Kindsheid Jesu. Groot neogotisch complex gelegen in het dorpscentrum schuin tegenover de parochiekerk. Gesticht door de congregatie van zusters van Kindsheid Jesu, gevestigd in Sint-Jacobsklooster te Gent, op 5 oktober 1863.


ID: 48375 | Bouwkundig element

Klooster

Hoofdstraat 20, 20A (Dendermonde)
Voormalig klooster van de zusters van de congregatie van Onze-Lieve-Vrouw Presentatie van Beveren-Waas die op verzoek van monseigneur Stillemans een gemengde lagere school, de latere Heilig Hartschool, in 1903 uitbouwden. Klooster met L-vormige plattegrond naar ontwerp van aannemer – architect Joseph Tas. Nieuwe kloosterkapel in 1924 gebouwd naar de plannen van architect A. D'Hooge uit Sint-Niklaas.


ID: 48955 | Bouwkundig element

Heilige Geestkapel

Kerkstraat 38-42 (Dendermonde)
De Heilige Geestkapel maakte deel uit van het Heilige Geesthuis. Dit godshuis was in 1345-1346 gesticht. De arme klaren vestigden er een klooster met kluizen en namen er in 1841 hun intrek. Circa 1876-1878 lieten ze een neogotische kapel optrekken. De kapel met aansluitend een portierswoning in dezelfde stijl en materialen was een ontwerp van architect A.T. Verhaegen. In 1914 brandde de kapel uit. Daarna werd ze naar de oorspronkelijke plannen door architect Frans Van Severen circa 1920 heropgebouwd.


ID: 200940 | Bouwkundig element

Sint-Vincentiusinstituut

Kerkstraat 95-99 (Dendermonde)
Nummer 95. Art-decogetint hoekpand links palend aan het hoofdvolume, daterend uit 1929 en opgetrokken naar een ontwerp van architect Van den Bogaert. Nummer 97. Neoclassicistisch getint hoofdvolume, kloostergebouw, van acht traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak. De neogotische kapel werd rond 1901-1902 ontworpen door stadsarchitect Alexis Sterck ter vervanging van een kleinere 19de-eeuwse kapel. Nummer 99. Nieuw volume aan de straat van negen traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak in leien of kunstleien, links palend aan het hoofdgebouw.


ID: 48610 | Bouwkundig element

Klooster met school

Mespelarestraat 126 (Dendermonde)
Klooster met school, opgetrokken in 1910 door toedoen van pastoor A. Uyttenhove en in gebruik genomen in januari 1911. Gebouwen in U-vorm rond een koer, met aan de straatkant het voormalige klooster van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak in kunstleien.