Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1096 resultaten


ID: 79020 | Bouwkundig element

Broederschool van de Heilige Jozef en broederklooster van Sint-Vincentius a Paulo

Bradericplein 20-22 (Damme)
Voormalige broederschool van de Heilige Jozef en broederklooster van Sint-Vincentius a Paulo. Neogotisch complex naar een ontwerp van baron Jean-Baptiste de Béthune (1821-1894) van 1860, uitgevoerd in 1860-1863, en in 1879 uitgebreid met een haakse vleugel aan de straatkant.


ID: 78652 | Bouwkundig element

Gemeentelijke jongensschool

Burgstraat 5 (Damme)
Ommuurd L-vormig gebouwencomplex in historiserende stijl. Poortgebouw aan straatzijde met aan oostzijde grote vleugel haaks op de straat en aan noordzijde tweede gebouw parallel met de straat. Tuin ten oosten van het complex, binnenkoer aan de westzijde, beide ommuurd door hoge tuinmuur voorzien van steunberen.


ID: 78775 | Bouwkundig element

Gemeenteschool van Lapscheure

Hoogstraat 17-19 (Damme)
Samen met het lagere, nu tot parochiezaal verbouwde klassengedeelte op nummer 17, op deze plaats ingeplant in 1862. Schoolgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


ID: 78979 | Bouwkundig element

Vrije Lagere Meisjesschool

Kloosterstraat 4A (Damme)
In de tweede helft van de 19de eeuw, wordt een schoolgebouw in 1854 opgericht door pastoor Karel Coppieters en beheerd door de zusters Maricolen uit Brugge. De oude school wordt in 1885 opgesplitst en omgevormd tot drie woonhuizen (nummers 9-11-13). Aan de straatzijde, éénlagige vleugel van veertien traveeën onder pannen zadeldak doorbroken door grote dakkapellen onder platte bedaking. Tussen vijfde en zesde travee, natuurstenen beeldnis waarin Onze-Lieve-Vrouwbeeld met Kind onder spitsboog en gesculpteerde wapenschilden.


ID: 78828 | Bouwkundig element

Gemeentelijke basisschool

Moerkerkebrug 10-12, 10A (Damme)
Gebouwd in 1932. Schoolgebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen met centrale topgevel en rechts een haaks klassengebouw aan de speelplaats (nu openbare bibliotheek). Rode baksteenbouw, gekenmerkt door rechthoekige vensters onder betonnen lateien en aandaken voor de zijgevels. Een herdenkingssteen in de gevel verwijst naar de heropbouw van deze school.


ID: 78901 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Monnikeredestraat 19 (Damme)
Voormalige gemeenteschool, gebouwd in 1868 door aannemer Isidoor De Clerck uit Koolkerke en timmerman Frans De Roo uit Damme. Tegen de straat aan, een dubbelhuis als voormalige onderwijzerswoning, met daarachter, een haaks ingeplant schoolgebouw. Bakstenen muren omringen de achterliggende speelplaatsen. Witgeschilderde baksteenbouw (oorspronkelijk blote baksteen) doorbroken door rechthoekige vensteropeningen en een tudorbogige deur.


ID: 78739 | Bouwkundig element

Lagere meisjesschool

Slekstraat 3, Speystraat 2 (Damme)
Gelegen op deels ommuurd en omhaagd perceel begrensd door de Slekstraat (noord), de Ketelstraat (oost) en de Speystraat (zuid). Voormalige lagere meisjesschool opgericht in 1861, in 1893 in gebruik genomen door de zusters van de Heilige Vincentius, als bijhuis van het moederklooster in Werken. Gebouwencomplex toegankelijk zowel via Slek- als Speystraat; omgeven langs noord- en zuidzijde op zwartgeschilderde plint. Haaks op de straat ingeplant hoofdgebouw met aanpalende lagere vleugel aan oostzijde. Voormalige woning van de onderwijzeres (1861) in neoclassicistische stijl. Voormalige woning van de onderwijzeres (1861) in neoclassicistische stijl.


ID: 78765 | Bouwkundig element

Gemeenteschool van Hoeke

St. Jacobsstraat 10 (Damme)
Voormalige gemeenteschool van Hoeke, gebouwd in 1861 in opdracht van de gemeente Hoeke door metselaar Benedictus Broucke uit Damme. Het wordt een sobere witgeschilderde baksteenbouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat), met links en rechts een lagere aanbouw. Pomp op de speelplaats.


ID: 78990 | Bouwkundig element

Gemeentelijke lagere jongensschool met onderwijzerswoning

Stationsstraat 13, 13A (Damme)
Voormalige gemeentelijke lagere jongensschool, zie belettering gevelcartouches, met onderwijzerswoning in neoclassicistische stijl; thans hoofdgebouw herbestemd als cultuurcentrum "Rostune". Opgetrokken als tweede gemeenteschool in 1867-1868 op grond van de Heer Goupy de Beauvolers uit Brugge door aannemer J. Bogaert. Vrijstaand wit geschilderd en gecementeerd bakstenen volume op zwartgeschilderde plint.


ID: 54742 | Bouwkundig element

Gemeentelijke basisschool

Brugsesteenweg 2 (De Haan)
Gemeentelijke basisschool op de hoek met de Ringlaan. Complex, fasegewijs tot stand gekomen.