Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

337 resultaten


ID: 50578 | Bouwkundig element

Cuelenaersmolen met molenaarswoning

Kleitkalseide 55 (Maldegem)
Romp van een stenen beltmolen met inrijpoort, opgetrokken in 1865, met aanpalend machinehuis uit 1924 voor een mechanische maalderij die tot in 1969 werkzaam bleef. Op het omhaagd erf, dat toegankelijk is via een fraai ijzeren hekken, zijn ook nog de langgestrekte molenaarswoning haaks op de straat en boomgaard en wagenhuis terug te vinden.


ID: 50755 | Bouwkundig element

Molenaarshuis van de Pantesmolen

Westeindestraat 96 (Maldegem)
Voormalig molenaarshuis en maalderij op de site van de vroegere zogenaamde "Pantesmolen", een stenen windmolen opgericht door Pieter Pante, eind 18de eeuw, in 1886 omgevormd tot oliestoomwindmolen, in de jaren 1920 vervallen en volgens het kadasterarchief gesloopt in 1927.


ID: 1588 | Bouwkundig element

Maalderij

Boomkensstraat 1 (Mechelen)
Oorspronkelijk woonstalhuis, van negen traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, van circa 1863. Ten zuidwesten verankerde bakstenen bedrijfsgebouwen, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 1625 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Juniorslaan 160 (Mechelen)
Voormalige maalderij en café Het Molenhuis. Typisch lokale, langgestrekte hoeve, van circa 1910.


ID: 304002 | Bouwkundig element

Maalderij Meskens

Stationsstraat 123-125 (Merchtem)
Het beeldbepalende gebouwenbestand van Maalderij Meskens gaat in kern terug tot 1877-1878 onder de familie Sergoynne, toen hier een stroomgraanmolen werd gebouwd, die werd uitgebreid met een woonhuis ten zuidwesten. De site groeide verder in omvang in de loop van de 20ste eeuw en kwam tijdens het interbellum in handen van de familie Meskens.


ID: 36498 | Bouwkundig element

Molenhoeve

Gaversesteenweg 909 (Merelbeke-Melle)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, bereikbaar via een zandweg. Omhaagde moestuin ten zuiden van het boerenhuis met één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak. Rechts zijpuntgevel met aandak, muurvlechtingen en ijzeren topanker met jaartal 1762. Ten westen van het boerenhuis, haaks aangebouwde maalderij, naar verluidt uit de 20ste eeuw.


ID: 54833 | Bouwkundig element

Site van de Groenhagemolen

Groenhagestraat 21 (Middelkerke)
De site van de Groenhagemolen of Molen Rommel omvat de molenromp, de vroegere molenaarshoeve met woning en bakhuis, en een mechanische maalderij. Het geheel met een hoge ensemblewerking is gelegen op een deels gekasseid erfperceel. De stenen grondzeiler werd in 1871 gebouwd ter vervanging van een houten staakmolen. Ook de molenaarshoeve dateert van dat moment. De mechanische maalderij werd gebouwd in 1929.


ID: 54859 | Bouwkundig element

Industrieel complex

Vaartdijk-Zuid 11 (Middelkerke)
Aan de straat gelegen industrieel complex, vermoedelijk voormalige maalderij uit laatste kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw. Gebouw van anderhalve bouwlaag + verhoogde begane grond en vier traveeën onder zadeldak. Getoogde muuropeningen onder meer kelderopeningen en laadvensters. Gecementeerde zijgevels.


ID: 24042 | Bouwkundig element

Onderwijsgebouw

Ketenstraat 26 (Moorslede)
Voormalige Vrije Jongensschool van 1879, geschonken door de Heer van Dadizele (zie centraal wapenschild); vanaf 1932 maalderij en nu opslagplaats. Neoclassicistisch geïnspireerd dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


ID: 24045 | Bouwkundig element

Maalderij en woonhuis

Kleppestraat 11 (Moorslede)
Voormalige maalderij en woonhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw. Loodrecht op de straat gelegen bedrijfsgebouw met typerende rondboogvensters, laadluik en houten windkast. Woning van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.