Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1467 resultaten


ID: 75113 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Pereboomveld

Diksmuidse Heerweg 453, Torhoutse Steenweg 452 (Brugge)
Kasteeldomein "Pereboomveld" gelegen in een park in landschappelijke stijl is omringd door een bos. Twee lange dreven zorgen voor de verbinding met de Torhoutse Steenweg. Het kasteel en het park zijn fasegewijs tot stand gekomen. Neoclassicistisch kasteel op L-vormige plattegrond. Eenbeukige kapel gebouwd circa 1900. De hoofdstructuren van het park in landschappelijke stijl, bestaan uit open grasvelden, gesloten bospartijen en enkele dreven rondom en in het kasteeldomein zelf en een vijver. In het park een oranjerie en ommuurde moestuin met serres en diverse parkornamenten als vazen en bankjes.


ID: 81852 | Bouwkundig element

Godshuis Onze-Lieve-Vrouw-van-de-Zeven-Weeën

Driekroezenstraat 2 (Brugge)
Voormalig godshuis "O.-L.-V. VAN DE ZEVEN WEEËN / 1654". Bestaande woningen in 1653 aangekocht door stichteres Maria de Damhouder en Joost van der Straeten en in 1654-1655 ingericht als godshuis, zie deels verweerde gevelsteen met (haast onleesbare) datering "1654" als sluitsteen van de deuromlijsting.


ID: 71856 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ten Berge

Dudzeelse Steenweg 311-313 (Brugge)
Het kasteeldomein Ten Berge gelegen in een park omgeven door een deels dubbele gracht. Ten oosten situeert zich het omwalde kasteel, ten westen het voormalige neerhof, bestaande uit een conciërgewoning, een voormalig koetsgebouw, een 'paviljoen' en twee achterliggende stallingen. Het park is aangelegd in landschappelijke stijl met overwegend kronkelende lijnen en ondermeer een boomweide. Een dubbele dreef populieren vormt de noordelijke grens van het kasteeldomein. In het park bevindt zich ook houten constructie in neogotische stijl, vermoedelijk een bijenstal.


ID: 71860 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Groene Poort

Dudzeelse Steenweg 460, 464, 460A (Brugge)
Het kasteeldomein Groene Poort bestaat uit een vrijstaand landhuis met park, tuin, en nutsgebouwen. Rondom het kasteeldomein liggen weilanden, oorspronkelijk deel uitmakend van de site. Het neerhof omvat een hoeve met losse bestanddelen met een 19de-eeuws bakhuis en een 17de-eeuwse duiventoren.


ID: 82581 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Ezelstraat 26 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), naar aanleiding van de integratie bij het klooster van de ongeschoeide karmelieten (nummer. 28) "GHEBOUWDT / TEN JAERE / 1906" zie gevelstenen. Neobarokke, verankerde bakstenen trapgevel met typisch gebruik van simili.


ID: 82605 | Bouwkundig element

Godshuis Sint-Joos

Ezelstraat 83, 87-105 (Brugge)
Sinds 1992 oecumenische en orthodoxe kerk. Gebouwencomplex tussen Ezel- en Raamstraat. Aan straatzijde, links van de ingang ligt de kapel, bestaande uit voorkapel, koor en sacristie , en rechts de voormalige portierswoning. Twee haakse vleugels, respectievelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw, met wooneenheden rondom binnen- tuin; laatst genoemde, toegankelijk via poortje vanuit Raamstraat, aangelegd met grasperken, rozenstruiken, een moerbeiboom en enkele armpompen onder meer tegen zijgevel van nummer 105. Een smalle doorgang leidt naar achterliggend tuintje met nog één woning en enkele bergruimten.


ID: 81879 | Bouwkundig element

Huis De Giey

Freren Fonteinstraat 1 (Brugge)
Samenstel van drie diephuizen uit de eerste helft van de 17de eeuw van respectievelijk twee, drie en drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen).


ID: 81890 | Bouwkundig element

Herenhuis van 1840

Garenmarkt 9 (Brugge)
Neoclassicistisch getint herenhuis van 1840 van acht traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, oorspronkelijk voorzien van een hoekrisaliet links met rondbogige koetspoort, in 1924 - na aankoop door de zusters franciscanessen - vervangen door een venster, zie bouw van een kapel binnenin naar ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge).


ID: 77020 | Bouwkundig element

Pestkapelletje

Gemeneweideweg-Zuid (Brugge)
Pestkapelletje uit het eind van de 18de eeuw. Oorspronkelijk gewijd aan Sint-Rochus, die werd aangeroepen ter voorkoming van de pest. Beschilderd, bakstenen kapelletje onder zadeldak met bekronend ijzeren kruis en onder een monumentale hulststruik.


ID: 74902 | Bouwkundig element

Kasteel Het Steentje

Gistelse Steenweg 423 (Brugge)
Volledig omwald kasteel bereikbaar via een bakstenen brug aan de oostzijde bestaande uit twee spitsboogvormige bogen bovenaan voorzien van een balustrade. Kasteel op rechthoekige plattegrond met in de zuidoosthoek een ronde torenuitbouw.