487 resultaten
ID: 80092 | Bouwkundig element
Molendijk 45 (Hamont-Achel)
Watermolen van het onderslagtype, aan de Warmbeek, één der banmolens van de heerlijkheid Grevenbroek, waar koren en boekweit werd gemalen.
ID: 22329 | Bouwkundig element
Sint-Maartenplein 1A (Hasselt)
Classicistische pseudo-basiliek van circa 1717, met laatgotische toren, gelegen temidden van het kerkhof en toegankelijk langs een met gietijzeren hek afgezette weg.
ID: 32027 | Bouwkundig element
Nieuwe Steenweg 69-71 (Heers)
Het kasteel is een compact geheel in laatgotische stijl met elementen die reeds verwijzen naar de renaissance, de vier vleugels gelegen rondom een vrijwel vierkante binnenplaats. Het dateert in zijn huidige vorm uit eind 15de - begin 16de eeuw.
ID: 2888 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Orshagenstraat 11 (Heist-op-den-Berg)
Het hof van Riemen is een ensemble van een laatmiddeleeuws hof op een omgrachte site in combinatie met landgoederen en een dreef. Het was de zetel van de heerlijkheid Riemen, tevens de verblijfplaats van de heer van Riemen.
ID: 47250 | Bouwkundig element
de Ghellincklaan 28-34 (Herentals)
Omgracht kasteel en aanhorigheden met omliggend bebost domein met ijskelder, gelegen ten zuidwesten van de dorpskern.
ID: 47188 | Bouwkundig element
Herlaar 15-16 (Herenthout)
Voormalige residentie van de heer van Herenthout, gelegen in de vallei van de Wimp. Dubbel omgracht waterslot in traditionele bak- en zandsteenstijl met sterke neotraditionele aanpassingen.
ID: 200828 | Archeologisch geheel
St.-Mauritsplein (Herzele)
De site is gelegen in Ressegem, een deelgemeente van Herzele. Dit gebied behoort tot het voormalige Land van Aalst. De motte met neerhof bevindt zich in het hart van het dorp aan het Sint-Mauritsplein, meer bepaald in de tuinen van de pastorij, en wordt door de Walstraat gescheiden van het neerhof dat meer noordwestelijk is gelegen.
ID: 22508 | Bouwkundig element
Kasteeldreef 1 (Heusden-Zolder)
Waterkasteel met boomrijk park, gelegen temidden van de fraaie, uitgestrekte bossen; een gekasseide oprijlaan verbindt het omgracht kasteel met de kasteeldreef.
ID: 215701 | Bouwkundig element
Vierstraat (Heuvelland), Hallebaststraat (Ieper)
Betonnen brug voor tanks, in de zomer van 1918 met geprefabriceerde betonstenen aangelegd door de '245 Army Troops Company, Royal Engineers'.
ID: 32695 | Bouwkundig element
Westhovestraat 3 (Heuvelland)
Historische gesloten hoeve met bakstenen bestanddelen onder overstekende, gebogen zadeldaken op houten, geprofileerde schoorstukken. Tijdens de Eerste Wereldoorlog gedeeltelijk verwoest: nutsgebouwen van 1888; gietijzeren toegangsbruggetje en boerenwoning werden heropgebouwd naar ontwerp van architect F. Tilley in 1921.