Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1189 resultaten


ID: 54633 | Bouwkundig element

Hoeve Korenzegen

Ter Bieststraat 1 (De Haan)
Hoeve "KORENZEGEN", zie gevelsteen, met losse bestanddelen rond een verhard erf en dwars op de straat georiënteerd.


ID: 54602 | Bouwkundig element

Hoeve Spyckergoed

Zandstraat 2 (De Haan)
Semigesloten en omwalde hoeve op een opgehoogd, met gras begroeid erf toegankelijk via een oprit met kasseien en klinkers. Lage, verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen) met brede, omlopende stoep met klinkers.


ID: 125502 | Bouwkundig element

Domein Cabour

Cabourweg, Maerestraat, Moeresteenweg 139-141, Veldstraat, Woestijnstraat (De Panne)
Het domein Cabour omvat goed bewaarde relicten van de verdedigingsstructuren uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog evenals de goed bewaarde relicten van het militair hospitaal en van de eerste militaire waterwinning in het gebied aangelegd door het Belgisch leger in 1917. Het gebied herbergt tevens nog goed herkenbare relicten van het in 1908 opgerichte kasteeldomein Cabour.


ID: 38473 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Grand Noble

Baron de Gieylaan 163-169, 163A, 167A, 165A (De Pinte)
Heraanleg van park en vijver, koetshuizen ten westen van het landhuis en nieuwe dreef naar de huidige Baron de Gieylaan en de Kortrijksesteenweg, uit de eerste helft van de 19de eeuw. In de jaren 1850 slopen van het landhuis en vervangen door het huidige neoclassicistisch kasteel, voltooid circa 1860. Huidig kasteeldomein met prachtig aangelegd park, koetshuizen en hovenierswoning gelegen te midden van landerijen begrensd door de Baron de Gieylaan, Keistraat, Klossestraat en spoorweg Gent-Kortrijk, met drie eerstgenoemde straten verbonden door dreven.


ID: 38486 | Bouwkundig element

Villa Chalet d'Hemelrijk

Hemelrijkstraat 14 (De Pinte)
Oude villa in ruime omringende tuin met ijzeren straathekken tussen gietijzeren zuilen met siervaasbekroning, gebouwd als zomerverblijf in 1866. Bakstenen constructie op vierkante plattegrond met twee bouwlagen onder verspringende lage en overstekende zadeldaken op uitgesneden houten consoles. Achterin tuin met vijver, achthoekig tuinpaviljoen boven ijskelder. Ten noorden aan de straat, bakstenen dienstgebouwen en stallen, in kern van 1866.


ID: 38493 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van De Pinte

Kerkplein 8 (De Pinte)
Buitengoed uit 1847 op eenvoudig rechthoekig plattegrond, bepleisterd en geschilderd parement, vijf traveeën en twee en een halve bouwlagen onder schilddak. Aanpassingen in 1881 als blijvend verblijf en parkaanleg met vijver en uitbreidingen in 1932. Omhaagd domein met kasteel, koetshuis uit midden 19de eeuw en paardenstallen van 1901 en ijzeren hek tussen ronde gecementeerde pijlers met bolornament.


ID: 135387 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Oude Kale, Vinderhoutse Bossen en Slindonk

Landegem, Merendree (Deinze), Drongen (Gent), Lovendegem, Vinderhoute (Lievegem)
De waterloop de Oude Kale en het alluviale meersengebied rond de waterloop wordt omringd door een bulkenlandschap waar kleinschaligheid typerend is. Delen van de kleinschalige dorpskern van Vinderhoute en de driesgehuchten Slindonk, Heystedries en Drieselken en het gehucht Luchteren bevinden zich binnen de afbakening van het kouter- bulkenlandschap. Vaak liggen ze op de overgang van de bulken naar open field (een kouter of een akkercomplex op de hoger gelegen gronden). Merendree telt twee kasteeldomeinen aan de Oude Kale. Typerend voor de Gentse buitengordel is de aanwezigheid van verschillende clusters van kasteeldomeinen, zoals te Vinderhoute, Drongen, Luchteren en Mariakerke. In het gebied zijn verschillende elementen van bouwkundig erfgoed aanwezig, vnl. boerderijen, landelijke bewoning, een windmolen, kapellen.


ID: 35080 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Graaf van Hoornestraat 55 (Deinze)
Hoeve met losse bestanddelen, gelegen aan het einde van een zijweg voorbij een vijver met gracht in een bocht; komt reeds voor op kaart in landboek van 1639-40. Ten noorden, boerenwoning met gewitte, naar het zuiden gerichte gevel op gepikte plint afgedekt met een overkragend zadeldak.


ID: 35086 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Graaf van Hoornestraat 92 (Deinze)
Achterin gelegen fraaie hoeve met lange oprit in boomgaard, daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw, met oudere kern (zie oude kaarten). IJzeren toegangshek tussen twee linden, links ervan waterplas.


ID: 38282 | Bouwkundig element

't Goed ter Biest

Heerdweg 53 (Deinze)
Voorheen volledig omgrachte hoeve waarvan de geschreven bronnen teruggaan tot midden 16de eeuw. Boerenwoning van zes traveeën onder overstekend zadeldak, minstens opklimmend tot begin 18de eeuw. Links aanleunende vroegere stal onder lager zadeldak. Bakstenen stallen onder zadeldak; dwarsschuur onder zadeldak met centrale inrijpoort, uit de 19de eeuw; boomgaard en vijver.