Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1160 resultaten


ID: 82343 | Bouwkundig element

Herenhuis Arentshuis en Arentshof

Dijver 16 (Brugge)
Voormalige herenwoning met tuin, vanaf 1910 ingericht als museum. Oorspronkelijk deel uitmakend van het Gruuthusedomein tot het in 1662 definitief een afzonderlijk perceel wordt. Huidig geheel op onregelmatige plattegrond.


ID: 82344 | Bouwkundig element

Huis van de Heren van Gruuthuse

Dijver 17A-C (Brugge)
Voormalige patriciërswoning van de heren van Gruuthuse, nu Gruuthusemuseum. Het pand heeft een kern uit de 15de eeuw, in het vierde kwart van de 19de eeuw grondig gerestaureerd door architect L. Delacenserie en met vleugel aan Gruuthusestraat van het eerste kwart van de 20ste eeuw. Aan westkant van de Reie gelegen complex op onregelmatige plattegrond met binnenplaats: de hoofdvleugel met 15de-eeuwse kern op L-vormige plattegrond met hoektoren, in de noordwesthoek conciërgewoning en lapidarium.


ID: 74795 | Bouwkundig element

Herberg Peereboom

Diksmuidse Heerweg 445 (Brugge)
Sterk verbouwde en gerestaureerde hoevegebouwen.


ID: 77013 | Bouwkundig element

Postgebouw

Gaston Roelandtsplein 21 (Brugge)
Samenstel van twee diephuizen en poortgebouw in neogotische stijl, gebouwd in 1909. Tot 1950 was hier het Gemeentehuis van Assebroek gevestigd. Hoofdgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen met verankerde puntgevel met natuurstenen topstuk. Lager gebouw van drie traveeën en een bouwlaag met een verankerde, bakstenen trapgevel. Poortgebouw van één bouwlaag met korfboogvormige poort.


ID: 81936 | Bouwkundig element

Katholieke Volksbibliotheek

Groeninge 53 (Brugge)
Breedhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder leien zadeldak, gebouwd in 1904 naar ontwerp van de architect Louis Ernest Charels (Brugge) als Katholieke Volksbibliotheek.


ID: 29327 | Bouwkundig element

't Gheestelic Hof

Heilige-Geeststraat 2 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bewaarde kern onder meer sporen van benedenvenster gevat in nis met accoladeboogjes.


ID: 29329 | Bouwkundig element

Bisschoppelijk Paleis

Heilige-Geeststraat 4 (Brugge)
Gebouwenblok ten noorden begrensd door huizen bij hoek Sint-Salvatorskerkhof, ten oosten door Heilige-Geeststraat, ten zuiden door Goezeputstraat en ten westen door de huizenrij in de Kleine Heilige-Geeststraat. Deels ommuurd, renaissancegetint complex bestaande uit hoofdgebouw met 16de-eeuwse kern, met in het verlengde van de noordvleugel aan tuinzijde, een 18de-eeuwse vleugel, telkens onder zadeldak (leien en Vlaamse pannen).


ID: 83279 | Bouwkundig element

Rasphuis of spinhuis

Hooistraat 27 (Brugge)
Voormalig rasphuis of spinhuis tot circa 1722. Daarna opeenvolgende functies. Tot 1862 kazerne. Tot 1885 magazijnen voor bouwmaterialen.


ID: 81956 | Bouwkundig element

Stadsontvangstkantoor Stadsassyse

Huidenvettersplein 13 (Brugge)
Breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder afgesnuit zadeldak (Vlaamse pannen) en twee traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak, uit de 16de eeuw. In 1872 verhoogd van twee naar drie bouwlagen met uitzondering van gedeelte achter de zijgevel en kleine wijzigingen aan de zijgevel. In 1962-1963, toevoegen leien afdakje boven pui. Historiserend gerestaureerd in 1970 naar ontwerp van architect R. Platteeuw (Brugge).


ID: 29359 | Bouwkundig element

Tolhuis

Jan van Eyckplein 1-2, Spanjaardstraat 2 (Brugge)
Pand gelegen ten noorden van de Sint-Jansbrug waar sinds een onbekend tijdstip de grote tol namelijk de tol op internationale en interregionale handel werd geheven tot het einde van het Ancien Régime. Huidig uitzicht is fasegewijs tot stand gekomen en bewaart een oude kern en sporen van een bouwfase omstreeks het einde van de 15de eeuw. Tolhuis met omstreeks eind 19de eeuw heropgebouwde gevel met puntgevel in Doornikse steen en Brabantse zandsteen. Rechts bakstenen trapgevel, eveneens heropgebouwd in vierde kwart 19de eeuw, naar ontwerp van architect L. Delacenserie. Links vooruitspringende aanbouw met een trap en opengewerkt voorportaal, links geflankeerd door het natuurstenen geveltje van de rijkepijnders, heropgebouwd eind 19de eeuw. Hoekhuis bij Spanjaardstraat met een bakstenen trapgevel van 1930, evenals de aanpalende smalle galerij met trapgevel links ernaast.