Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

774 resultaten


ID: 36128 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Kouterstraat 19 (Gavere)
Boerenwoning van vier en vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Rechter travee van vroegere stallen. Waterpomp op het erf ervoor.


ID: 36181 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Borgwal

Leenstraat 31-35 (Gavere)
Waterkasteel met 18de-eeuwse kern, aangepast midden 19de eeuw, staand te midden van een grote vijver met gemetste kaaimuren, deel uitmakend van de strakke 18de-eeuwse tuinaanleg met tuinbruggen, grotten, tuinpaviljoen en ijskelder. Het kasteeldomein telt een aantal aanhorigheden waaronder de monumentale toegangspoort, het staatsieplein en neerhof aangelegd voor het kasteel met karakteristieke opstelling in U-vorm. Op het neerhof staat tevens een monumentale vierkante duiventoren, heropgericht in de 19de-eeuw naar een 17de-eeuwse voorloper. Het domein is voorzien van een bakstenen omheiningsmuur met ingebouwde kapel.


ID: 36187 | Bouwkundig element

Hoeve en molenaarswoning

Lindeboomstraat 18 (Gavere)
Ver achterin gelegen hoeve met resterend maalderijgebouw ingeplant in U-vorm binnen een omhaagd erf. De voormalige houten korenwindmolen dateerde uit de eerste helft van de 19de eeuw. Woonhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw met in L-vorm aangebouwde stallen onder zadeldak. Ten westen, circa 1880 bijgebouwde voormalige stoommaalderij met gewitte bakstenen gevels.


ID: 36129 | Bouwkundig element

Boerenhuis

Lindestraat 1 (Gavere)
Nog grotendeels omhaagd boerenhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder één zadeldak, in kern minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 36192 | Bouwkundig element

Hoeve

Ten Edestraat 39 (Gavere)
Loodrecht op de straat ingeplante hoeve met woonhuis en stallingen en gekasseid binnenerf met centrale mestvaalt en ijzeren toegangshek, in kern opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 52366 | Bouwkundig element

Kerkhof van de Sint-Dimpnakerk

St.-Dimpnaplein 15 (Geel)
Omringend kerkhof van Sint-Dimpnakerk aan straatzijde afgesloten door kerkhofmuur van 1759.


ID: 41828 | Bouwkundig element

Herenwoning en distilleerderij op cisterciënzerinnendomein

Galgestraat 57-59 (Geetbets)
Opgeheven tijdens de Omwenteling en openbaar verkocht. Sinds de 19de eeuw gebruikt als hoeve en brouwerij, daartoe omgebouwd en uitgebreid.


ID: 26253 | Bouwkundig element

Beluik met huisjes

Adolf Petitstraat 26-36 (Gent)
Beluik ondergebracht in een vroegere "ast" (suikerij).


ID: 26270 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Bassebeekstraat 39 (Gent)
Langgestrekte hoeve met witgekalkt boerenhuis en aangebouwde stal op gepikte plint, afgedekt met zadeldaken en opklimmend tot het begin van de 19de eeuw (?).


ID: 200818 | Bouwkundig element

Pomp van 't  Zand

Brusselsepoortstraat (Gent)
Monumentale “pomp van ’t Zand”, gelegen op de voormalige plaats "ten cruce" of "aan het kruis" genoemd naar het kruis dat zich daar in de middeleeuwen bevond. Na de supprimering van verscheidene waterstraatjes naar de Schelde, werd het kruis in 1835 vervangen door een waterput met een monumentale pomp. De stad liet een put boren door meester, metser J.B. Hosten en stadsarchitect L. Roelandt ontwierp als hulde aan het pas opgerichte koninkrijk België een militaire praalpomp. De uitvoering van het ontwerp, goedgekeurd op 11 mei 1836, werd toegewezen aan steenkapper P. Parmentier.