Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4548 resultaten


ID: 131213 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van taxus pastorietuin Lede

Lededorp 9 (Kruisem)
Hoge strak geschoren afsluitingshaag aan de noord- en westzijde van de pastorietuin. Het is een wintergroene afsluitingshaag die het inkijken verhindert vanop het kerkhof en van bij de aangelanden.


ID: 74352 | Bouwkundig element

Kerkhof van Lozer

Lozerstraat 16B (Kruisem)
Het kerkhof van Lozer werd aangelegd achter de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand, op grond geschonken door de familie della Faille en gewijd in 1857.


ID: 133044 | Landschappelijk element

Twee welkomstlindes

Molendamstraat 38 (Kruisem)
Op traditionele wijze zijn twee lindebomen aangeplant bij de toegang van een inmiddels verdwenen erf. Er werd een nieuw gebouw opgericht en de toegang is verlegd. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het zijn twee gekandelaarde Hollandse linden waarvan de dikste een stamomtrek van 260 cm en de tweede boom een stamomtrek heeft van 233 cm.


ID: 131429 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vrijheidsboom

Nokeredorpstraat (Kruisem)
Centraal op het gekasseide en driehoekige dorpspleintje van Nokere, tegenover de parochiekerk Sint-Ursmarus, bevindt zich een jonge opgaande linde, die de naar aanleiding van de Belgische onafhankelijk in 1830 aangeplante vrijheidsboom vervangt.


ID: 43983 | Bouwkundig element

Hoeve en landbouwstokerij

Omgangstraat 1 (Kruisem)
Hoeve en landbouwstokerij, vandaag zogenaamd Ter Beemt. Oorspronkelijk hoeve met losse bestanddelen, in de eerste helft van de 19de eeuw in het bezit van de familie Vandercruyssen; oprichting van een stokerij in 1839.


ID: 131427 | Landschappelijk element

Welkomstlinde bij Goed ter Corpen

St. Elooiskeer 45 (Kruisem)
Een oude Hollandse linde flankeert de erftoegang bij het Goed ter Corpen en maakt tevens een mooi geheel uit met de tegenover gelegen beschermde Sint-Elooiskapel. De juiste leeftijd van de eeuwenoude boom is moeilijk te achterhalen, de stam is hol en heeft een belangrijk deel van zijn kruin verloren. De boom is imposant en beeldbepalend, hij vertoeft gezien zijn conditie nog in een behoorlijke staat en kan mits goede verzorging hier nog lange tijd vertoeven.


ID: 131428 | Landschappelijk element

Zwaar ontwikkelde opgaande Canadapopulier

Vijverdamstraat (Kruisem)
Langs de Vijverdamstraat zijn vier zwaar ontwikkelde Canadapopulieren opgenomen in de erfgoedinventaris. Het zijn oude populierenklonen behorende tot het kasteeldomein van Nokere. Bij de toegang aan de Kasteeldreef staat een enorme Canada met stamomtrek van 430 cm (2010).


ID: 131608 | Landschappelijk element

Zwaar ontwikkelde opgaande Canadapopulier

Vijverdamstraat (Kruisem)
Langs de Vijverdamstraat zijn vier zwaar ontwikkelde Canadapopulieren opgenomen in de erfgoedinventaris. Het zijn oude populierenklonen behorende tot het kasteeldomein van Nokere. Eén ervan staat bij het kruispunt met de toegangsweg tot een oude hoeve, het is een enorme Canada met stamomtrek van 394 cm (2010).


ID: 131609 | Landschappelijk element

Zwaar ontwikkelde opgaande Canadapopulier

Vijverdamstraat (Kruisem)
Langs de Vijverdamstraat zijn vier zwaar ontwikkelde Canadapopulieren opgenomen in de erfgoedinventaris. Het zijn oude populierenklonen behorende tot het kasteeldomein van Nokere. Eén ervan staat ter hoogte van de perceelsgrens tussen twee weilanden, het is een enorme Canada met stamomtrek van 323 cm (2010).


ID: 131610 | Landschappelijk element

Zwaar ontwikkelde opgaande Canadapopulier

Vijverdamstraat (Kruisem)
Langs de Vijverdamstraat zijn vier zwaar ontwikkelde Canadapopulieren opgenomen in de erfgoedinventaris. Het zijn oude populierenklonen behorende tot het kasteeldomein van Nokere. Eén ervan staat bij de kruising van de Vijverdamstraat met de Holle Beek, het is een enorme Canada met stamomtrek van 334 cm (2010).