Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 91179 | Bouwkundig element

Halfvrijstaande dorpswoning

Handzaamse Nieuwstraat 6 (Kortemark)
Halfvrijstaande dorpswoning volgens het kadaster opgetrokken in 1914. Dubbelhuis van drie traveeën onder zadeldak (blauw geglazuurde mechanische pannen) en behouden kroonlijst op modillons. Rode baksteenbouw met gebruik van gele baksteen voor horizontale banden, ontlastingsbogen en bakstenen fries onder kroonlijst.


ID: 91208 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met erfbeplanting en boomkapel

Hazewindstraat 2 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve. Linde met Mariakapelletje en ijzeren hek bij de erftoegang, meidoornhaag. De hoevesite is alsdusdanig reeds aangeduid met losse bestanddelen, L-vormig rondom het erf opgesteld, op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Het boerenhuis is nog deels 19de-eeuws, de overige gebouwen dateren uit de wederopbouwperiode na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 91290 | Bouwkundig element

Wegkruis

Hogestraat (Kortemark)
Wegkruis beschaduwd door twee bruine beuken. Het kruis is geplaatst in een perkje met ijzeren hek tussen bakstenen pijlers waarop bloempotten. Het wegkruis zou dateren van circa 1925.  IJzeren kruis op voet van rotsblokken. Polychroom beschilderde Christusfiguur.


ID: 91295 | Bouwkundig element

Vroeg 19de-eeuwse hoeve

Hogestraat 45 (Kortemark)
Achteringelegen vroeg 19de-eeuwse hoeve met grote boomgaard (hoogstamfruit, knotwilgen en notelaar) en onverharde oprit, aan de straat afgesloten door smeedijzeren hek tussen vierkante bakstenen pijlers. Perceel afgezet met gemengde haag (veldesdoorn, hulst, meidoorn). Op het primitief kadasterplan (circa 1827) is de hoeve weergegeven als een boerenhuis met geïncorporeerde stal en achterliggende tuin en twee vrijstaande nutsgebouwen in een boomgaard.


ID: 91388 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Klerkenstraat 8 (Kortemark)
Boerenarbeiderswoning, volgens kadastergegevens in 1939 gebouwd door de Zarrense landbouwersfamilie Delheye. Achtergelegen landgebouwen en halfstamboomgaard aan de rechter zijde. Links, erfoprit met hek in buisstaal en dito poortje gevat tussen twee witgeschilderde betonnen pijlers.


ID: 91215 | Bouwkundig element

Lage dorpswoningen met werkhuis

Koekelarestraat 74-76 (Kortemark)
Lage tweewoonst met aanpalend werkhuis, aan weerszijden een smeedijzeren hek. Volgens een mutatieschets gebouwd in 1909 in opdracht van Philips Gilles de Pelichy ('s Gravenwezel). Het werkhuis wordt in 1913 vergroot aan de achterzijde zodat de pachter, een timmerman, er een gemotoriseerde maalderij/ zagerij kan in onderbrengen.


ID: 91216 | Bouwkundig element

Villa uit het interbellum

Koekelarestraat 93 (Kortemark)
Vrijstaande villa uit de interbellumperiode, met rechts achteraan een vrijstaand dwars nutsgebouw gedateerd "1936" door middel van gele baksteen. Gelegen binnen een tuin met boomgaard, de voortuin aan de straatzijde is afgesloten door een laag muurtje in gele en rode baksteen met balustrade en hek in buisstaal. De deels verharde oprit rechts is afgesloten door een smeedijzeren hek. Volume van drie traveeën en twee bouwlagen onder elkaar kruisende schilddaken (blauw geglazuurde mechanische pannen), L-vormige plattegrond.


ID: 91217 | Bouwkundig element

Pastorie en Vlaams Centrum voor Genealogie en Heraldiek

Kronevoordestraat 2 (Kortemark)
Pastorie en Vlaams Centrum voor Genealogie en Heraldiek. Voortuin afgesloten door lage bakstenen muur onder ezelsrug.


ID: 91230 | Bouwkundig element

Historische hoeve Kronevoorde

Kronevoordestraat 60 (Kortemark)
Dieperliggende hoeve bestaande uit boerenhuis, schuur met geïncorporeerd wagenhuis, stal en een vijftal overige nutsgebouwen rond een deels gekasseid en deels onverhard erf toegankelijk via een lange, onverharde oprit afgesloten door smeedijzeren hek tussen twee vierkante, blauwhardstenen pijlers. Het huidig gebouwenbestand dateert hoofdzakelijk uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920 (zie mutatie "voor 1932", doch sommige gebouwen hebben een 19de-eeuwse kern of zijn gebouwd met gerecupereerde gele baksteen), maar de site is zeker sinds de 17de eeuw bebouwd.


ID: 91059 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie met tuin

Pastoor Blanckestraat 17 (Kortemark)
Vrijstaande pastorie gelegen binnen ruime pastorietuin met moestuin, boomgaard, bloementuin en siertuin. In de tuin, ijzeren contructie voor vlaggenmast. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (blauwe mechanische pannen). Rechts aansluitend, voormalig koetshuis onder lager zadeldak. Achter het koetshuis, halfronde serre (circa 1901) met gietijzeren bindroeden. Langs de Stationsstraat is het perceel afgesloten door een lage bakstenen muur en aan de Pastoor Blanckestraat toegankelijk via een bakstenen portaal centraal in een hoge bakstenen muur met muurvakken en pannen afdekking.