7153 resultaten
ID: 80509 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Sint Antoniusstraat (Hechtel-Eksel)
Laatgotisch bedehuis uit de 16de - begin 17de eeuw. Portaal uit de 18de eeuw. Bij de kapel staan lindebomen.
ID: 80510 | Bouwkundig element
Sint Bernardusstraat (Hechtel-Eksel)
Noordoost-zuidwest georiënteerd bakstenen gebouw van twee traveeën met driezijdige koorsluiting onder zadeldak, van 1661.
ID: 80513 | Bouwkundig element
Stationsstraat 14 (Hechtel-Eksel)
Alleenstaande langgestrekte hoeve met ordonnantie: stal-woonhuis, hoogstwaarschijnlijk uit het vierde kwart van de 18de of eerste helft van de 19de eeuw, in kern mogelijk iets ouder.
ID: 80516 | Bouwkundig element
Stationsstraat 83 (Hechtel-Eksel)
Café en winkel, heden woning; vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit eind 19de - begin 20ste eeuw.
ID: 80518 | Bouwkundig element
Weverstraat (Hechtel-Eksel)
Door twee linden beschaduwde, van een kasseien stoep en vooraan deels van gele cementtegels voorziene kapel uit de 18de eeuw.
ID: 80520 | Bouwkundig element
Windmolenstraat (Hechtel-Eksel)
De Stermolen is een vroeg-18de-eeuwse korenmolen van het type houten staak- of standaardmolen met halfopen voet. De molen in Eksel is een van de laatste nog bestaande staakmolens afkomstig uit westelijk Henegouwen die zich onderscheiden door de hoge molenkast, de zware constructie en het zadeldak. De molen bevindt zich op deze locatie sinds 1901. Aan straatzijde bevindt zich de molenaarswoning.
ID: 80522 | Bouwkundig element
Winnerstraat (Hechtel-Eksel)
Naar het noorden georiënteerde, eertijds beschilderde baksteenbouw onder zadeldak, uit het vierde kwart van 20ste eeuw.
ID: 300310 | Landschappelijk element
Heks (Heers)
Vanaf het kasteel van Heks is er naar het glooiende landschap in het zuidoosten een zichtas gecreëerd door de aanleg van een dubbele bomenrij. De bomen zijn lindes die gekandelaard zijn om het zicht te vrijwaren. De as eindigt in een klein bosje bovenop de "Kruisberg".
ID: 301840 | Landschappelijk element
Heks (Heers)
Reeds op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) worden op deze plek, dicht bij de bebouwing, boomgaarden weergegeven. Deze boomgaarden waren gericht op productie voor de bewoners en niet voor de verkoop of handel. Deze boomgaarden werden begraasd door vee. De boomgaarden worden rond het begin van de 20ste eeuw ook op grotere afstand van de bebouwing uitgebreid. Dit past in de periode van de agrarische geschiedenis waarin de hoogstamboomgaarden in Haspengouw een grote opkomst kenden en grote delen van het landschap zouden beslaan. De huidige boomgaarden zijn een complex van boomgaarden die horen bij de bebouwing langs de Hekslaan, waaronder een hoeve in U-vorm en twee dorpswoningen.
ID: 301923 | Landschappelijk element
Heks (Heers)
Enkele percelen met hoogstamboomgaarden gelegen ten westen van Heks. Deze boomgaarden dateren uit het begin van de 20ste eeuw, de periode waarin boomgaarden in Haspengouw grote delen van het landschap zouden beslaan en een belangrijke rol speelden in de agrarische geschiedenis.