Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7112 resultaten


ID: 133413 | Landschappelijk element

Solitaire populier

Vechmaal (Heers)
Deze solitaire populier is gelegen te midden van de velden, langs onverharde landweg die naar de groeves van Vechmaal leidt. Deze weg is reeds op de kaart van Vandermaelen (1846-1854) weergegeven. Het is een mooi ontwikkelde boom welke beeldbepalend is in dit open landschap.


ID: 134331 | Landschappelijk element

Park van het kasteel van Bovelingen

Altenastraat 39-43 (Heers)
Verloren kasteelpark in vroeg-landschappelijke stijl van rond 1800, mogelijk ontworpen door Ghislain Joseph Henry (1754-1820) en aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw; de site, het reliëf van de vijvers, enkele lanen en parkbomen blijven over.


ID: 306692 | Bouwkundig element

Dorpskern Batsheers

Batsheersstraat, Kapelstraat, Norbertijnenlaan, Smisstraat (Heers)
De dorpsstructuur van Batsheers is minstens sinds de 17de-eeuwse terreinopname door de abdij van Averbode quasi ongewijzigd gebleven: de gebouwen zijn voornamelijk geconcentreerd langsheen de Batsheersstraat, in een redelijk wijde spreiding, altererend met landbouwpercelen. De dorpskern omvat verschillende bouwvolumes die nog gemakkelijk met structuren op het voorprimitief kadasterplan, op de Ferrariskaart en misschien zelfs in de eigendomsatlas van Averbode kunnen worden geassocieerd, en waarvan zelfs de huidige gemoderniseerde verschijningsvorm volumetrisch teruggaat op historische voorgangers.


ID: 32058 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Batsheersstraat 4 (Heers)
Ruime, gesloten hoeve door sommige auteurs geïdentificeerd als het laat- of cijnshof van Aenroe of Andooie en/of de burcht van de ridders van Batsheers.


ID: 134301 | Landschappelijk element

Tuin van een gesloten hoeve

Batsheersstraat 4 (Heers)
Deels ommuurde, deels omhaagde moestuin en monumentale tamme kastanje uit de 19de eeuw, ten zuiden van een hoeve met middeleeuwse kern.


ID: 130701 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van geschoren gele kornoelje

Batsheersstraat 8, Norbertijnenlaan (Heers)
Het erf van een hoevetje is langs de Norbertijnenlaan afgesloten met een 45 meter lange geschoren haag. De afsluitingshaag werd aangeplant met gele kornoelje en is naar de traditie van deze streek meestal een gevlochten haag. Door de takken van de haag in elkaar te vlechten, werd hierdoor de haag quasi ondoordringbaar.


ID: 32068 | Bouwkundig element

Kruis

Bekstraat (Heers)
Recent houten kruis, geflankeerd door twee monumentale linden.


ID: 32221 | Bouwkundig element

Sint-Rochuskapel

Beukenstraat (Heers)
Rechthoekige kapel van één travee onder zadeldak (Vlaamse pannen), gedateerd 1765, en beschaduwd door twee beuken.


ID: 300176 | Landschappelijk element

Dreef van knotlindes

Bovelingenstraat (Heers)
Langs de Bovelingenstraat, tussen de Sint-Martinuskapel en het kasteelpark van Bovelingen is langs beide zijden beplant met geknotte linden.


ID: 134343 | Landschappelijk element

Herenboerentuin

Bovelingenstraat 361 (Heers)
Voortuin met hekwerk, paviljoen en monumentale solitaire esdoorn uit de bouwtijd van de hoeve met herenboerenhuis in sobere neoclassicistische stijl uit 1900.