Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

20952 resultaten


ID: 84695 | Bouwkundig element

Pastorie Spaans Hof

Gaver 19 (Berlare)
Achterin gelegen herenhuis uit 1641 voorheen met een vlak gepleisterde lijstgevel voorzien van eenvoudige rechthoekige muuropeningen en omlijste rechthoekige deur. Breed dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met twee dakkapellen.


ID: 84693 | Bouwkundig element

Hoeve

Gaver 3 (Berlare)
Hoeve, teruggaand op een voorheen omgrachte site met een hofstede die toen ook nummer 5 omvatte. Aan een knik in de straat, achterin gelegen boerenwoning met minstens begin 19de-eeuwse kern. Diep voorerf aan de straat deels afgesloten door ijzeren hekken.


ID: 84696 | Bouwkundig element

Hoeve

Gaver 51 (Berlare)
Aanvankelijk burgerhuis, nadien hoeve. Achterin, bij een knik in de straat ingeplante hoeve met een met gras begroeid voorerf, nu te midden van verkavelingen. Oorspronkelijke woning met aanhorigheden opgesteld in U-vorm, gebouwd in 1858. Diep rechthoekig erf met ten noorden lange L-vormige vleugel teruggaand op het vroegere bedrijfsgebouw met wagenhuis, omgevormd tot vijf huisjes.


ID: 83847 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Heikantstraat 17 (Berlare)
Voormalige hoeve met losse bestanddelen, al aangegeven op de Ferrariskaart van 1771-1778. IJzeren toegangshek aan zware vierkante bakstenen hekpijlers met dekplaat, tussen lage stalvleugel en hulsthaag. Achterin gelegen boerenwoning onder pannen zadeldak met verspringende daknok. Op het voorerf, haaks ingeplante lange eind-19de-eeuwse bedrijfsvleugel, vergroot in de 20ste eeuw.


ID: 84701 | Bouwkundig element

Hoeve

Hogeweg 32 (Berlare)
Voormalig hoevetje ingeplant op de rooilijn, links en rechts geflankeerd door fraaie ijzeren hekken aan vierkante bakstenen pijlers. Laag bakstenen gebouw van vier traveeën onder zadeldak, gebouwd in 1899.


ID: 84703 | Bouwkundig element

Hoeve Hof Moens

Hogeweg 46 (Berlare)
Semigesloten hoeve met in U-vorm opgestelde bedrijfsgebouwen vooraan en daarachter ingeplante boerenwoning. Deze aanleg gaat deels terug op een minstens sinds de eerste helft van de 19de eeuw bestaande hoeve met losse bestanddelen. Volgens kadastergegevens gereconstrueerd in 1865; volgens lokale overlevering na huisbrand omstreeks 1870 grotendeels vernieuwd. Aan de straat palende voormalige dwarsschuur met geïncorporeerde gevelhoge toegangspoort. Twee lagere stalvleugels parallel aan weerszij van het erf.


ID: 84697 | Bouwkundig element

Directeur- en burgemeesterswoning

Hogeweg 9 (Berlare)
Deze woning werd omstreeks 1900 gebouwd als directeurswoning voor de touwfabrikant en latere burgemeester Gustaaf Van den Berghe. Een bijhorende hovenierswoning, kwam in dezelfde periode tot stand. De woning in eclectische stijl is illustratief voor de meest aanzienlijke burgerwoningbouw uit eind 19de – begin 20ste eeuw binnen landelijke woonkernen. De lusttuin bevat diverse tuinfolies in cementrustiek met karakteristieke imitatieboomstammen zoals een volière, een boogbrugje met leuningen over de tuinvijver en drie plantenstandaards.


ID: 78631 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Jachtstraat 7 (Berlare)
Boerenwoning op achterin gelegen op erf vooraan afgesloten door haag. Tweedelig groen geschilderd laag ijzeren toegangshek met zonnemotief. Witgeschilderd, verankerd bakstenen breedhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, gebouwd in 1870, rechts uitgebreid in 1902.


ID: 84711 | Bouwkundig element

Bareldonkhoeve

Kapelleplein 2 (Berlare)
Hoeve met boerenwoning opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, met latere vergrotingen. Volgens het kadasterarchief met in 1898 genoteerde uitbreiding rechts en links op het achtererf toegevoegd bedrijfsgebouw. Woning van aanvankelijk vijf en nadien zeven traveeën. Rechts aanleunende schuur.


ID: 84713 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Kapelleplein 6 (Berlare)
Boerenwoning, gebouwd in 1903 en in 1937 vergroot. Op de rooilijn tegenover de Bareldonkkapel ingeplante vrijstaande boerenwoning met één bouwlaag en aanvankelijk drie traveeën, onder pannen zadeldak. Links, aanpalend breed ijzeren hek aan gemetste hekpijlers onder pannen zadeldakjes.