Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 91401 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Roeselarestraat 6 (Kortemark)
Hoeve met lage bestanddelen in gesloten U-vormige opstelling, bestaande uit woonhuis en bedrijfsgebouwen (handel in meststoffen). Links, onverharde erfoprit met smeedijzeren hek.


ID: 91257 | Bouwkundig element

Hoeve  't  Hof 't Slommeke

Slommestraat 4 (Kortemark)
Hoeve met losse, lage bestanddelen rondom het erf: boerenhuis met links aansluitende stalling, een vrijstaande schuur parallel aan de straat en een bakhuis achter het huis. Deels begraasd, deels gekiezeld erf aan de straatzijde afgezoomd door ligustrumhaag. Twee lindes bij de erfoprit waartussen een smeedijzeren hek met rechts voetgangersdoorgang. Restant boomgaard.


ID: 91410 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Smissestraat 3 (Kortemark)
Lage boerenarbeiderswoning met geïncorporeerde stalling (nu ingenomen door woonhuis), vermoedelijk uit de wederopbouwperiode na de Eerste Wereldoorlog. Verharde erfoprit aan rechter zijde afgesloten door smeedijzeren hek. Verankerde, gele baksteenbouw van drie traveeën + een staltravee boven een gecementeerde plint.


ID: 91416 | Bouwkundig element

Lage boerenarbeiderswoning

Staatsbaan 201 (Kortemark)
Lage boerenarbeiderswoning met geïncorporeerde stalling, gelegen in voortuin met betonnen afsluiting (geometrische motieven) en ijzeren poortje. Gebouwd in 1935 door Zarrense werkman op de plaats van een in 1894 door de staat gebouwd wachthuis (vermoedelijke functie in verband met de spoorweg) dat in 1935 wordt afgebroken.


ID: 91435 | Bouwkundig element

Vrije meisjesschool en klooster

Stadenstraat 57 (Kortemark)
Achteringelegen vrije meisjesschool en klooster uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Laag geelbakstenen klassengebouw van twaalf traveeën onder zadeldak, waarvan de lange gevels geritmeerd door steekbogige muuropeningen, lisenen en portaalrisalieten. Achter het schoolgebouw ligt een iets hoger gebouw onder pannen schilddak, vermoedelijk deels teruggaand op het wezengesticht van 1900 - 1901.


ID: 91440 | Bouwkundig element

Dorpswoning met werkhuis

Stadenstraat 81 (Kortemark)
Lage woning met geïncorporeerd werkhuis en achterliggend boomgaardje, erfoprit aan rechter zijde afgesloten door hek in buisstaal. Volgens het kadaster gebouwd in 1913 door timmerman Felix Demoen-Vandamme uit Zarren.


ID: 91092 | Bouwkundig element

Gemeentelijke Begraafplaats

Torhoutstraat (Kortemark)
De begraafplaats werd aangelegd na de Eerste Wereldoorlog. Ingedeeld in twee zones, een oudere en een recentere. Toegankelijk via smeedijzeren hekken gevat tussen twee vierkante bakstenen pijlers. Monumentale treurwilg accentueert ingang. Perceel deels ommuurd (straatzijde), deels afgezoomd door haagbeuk en knotlindes. Oudste grafteken 1854.


ID: 91112 | Bouwkundig element

Vrijstaande villa

Torhoutstraat 89 (Kortemark)
Vrijstaand huis in tuin gelegen, verzorgd hekwerk met poorten, boven laag bakstenen muurtje. Volgens het kadaster in 1933 gebouwd door een Kortemarks landbouwer. Huis op L-vormige plattegrond, aansluitende haakse nutsgebouwen aan de achterzijde. Rode baksteenbouw boven gecementeerde plint met schijnvoegen, gebruik van witte sierbaksteen voor fries; zadeldaken (blauwe mechanische pannen).


ID: 91117 | Bouwkundig element

Hoeve uit de wederopbouwperiode

Vijfhuishoekstraat 15 (Kortemark)
Hoeve uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. De hoevesite met losstaande bestanddelen, U-vormig rondom het erf gegroepeerd en omgeven door een boomgaard is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828).


ID: 91262 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vrijbosstraat 4 (Kortemark)
Hoeve met losse, lage bestanddelen in U-vormige opstelling gelegen op een helling met omliggende weiden. Begraasd erf toegankelijk via een smeedijzeren hek tussen twee lindes aan de erfoprit. Volgens kadastergegevens heropgebouwd in 1921 na beschadiging tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hierbij werden verschillende oorspronkelijke muren gerecupereerd (zie vermelding op mutatieschetsen). De oude hoeve is reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) als twee vrijstaande gebouwen in een haakse opstelling, gelegen binnen een boomgaard.