Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

20952 resultaten


ID: 84227 | Bouwkundig element

Hoeve Eeraerts

Kerkstraat 137 (Berlare)
Boerenhuis van de voormalige hoeve Eeraert. Zuidelijk gerichte woning van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen), vermoedelijk daterend uit de 18de eeuw. Nu verankerde, gecementeerde gevel met schijnvoegen, afgelijnd door een geprofileerde daklijst en houten gootlijst op klossen.


ID: 84228 | Bouwkundig element

Hoeve

Kerkstraat 142 (Berlare)
Zuidelijk gerichte lange boerenwoning, teruggaand op twee woningen opklimmend tot de 18de eeuw. Verankerde ontpleisterde baksteenbouw van zes traveeën, onder pannen zadeldak met linker aandak. Ten oosten langs de straatzijde gelegen lage en lange bakstenen stalvleugel in verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak, naar verluidt daterend van 1796.


ID: 83917 | Bouwkundig element

Directeurswoning en confectiebedrijf Huis Nicque

Kerkstraat 4 (Berlare)
Half vrijstaand burgerhuis met achterliggend atelier, volgens ter plaatse bewaard bouwplan opgericht naar ontwerp uit 1947 van architect R.. Van den Branden. Burgerhuis met een voorname allure van twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Laag bedrijfsgebouw met bureau en atelier onder plat dak. Baksteenbouw met betonnen pijlers en spanten.


ID: 84032 | Bouwkundig element

Hoeve

Kerkstraat 40 (Berlare)
Hoeve met haaks op de straat ingeplante boerenwoning met zuidelijk gerichte erfgevel, binnenshuis met jaartal 1775 op moerbalk, gerenoveerd met vergroting achteraan sinds 1975 met behoud van de 18de-eeuwse huisstoel.


ID: 84058 | Bouwkundig element

Brouwerswoning Matthijs

Kruisstraat 4 (Berlare)
Burgerhuis, gebouwd circa 1858 ter vervanging van een bestaand huis. Volgens het kadasterarchief hield de bijhorende brouwerij in 1923 op te bestaan. Achterin gelegen burgerhuis met nieuw aangelegde voortuin, afgesloten door nieuw hekwerk in siersmeedijzer. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder afgeknot schilddak en waarvan platform omringd door ijzeren hekwerk.


ID: 84060 | Bouwkundig element

Hoeve

Lindestraat 79 (Berlare)
Hoeve opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw met haaks op de straat ingeplante boerenwoning en bijhorend bedrijfsgebouw parallel aan de straat, beide deel uitmakend van een constructie in L-vorm. In de oksel werd het gedeelte met bakoven, aardappelkelder en schuurpoort gesloopt en vervangen door nieuwe woning begin jaren 1990.


ID: 78633 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Moleneindestraat 11 (Berlare)
Boerenwoning ingeplant aan de straat, op een erf naast een voormalige windmolensite. IJzeren toegangshek aan betonnen hekpijlers rechts van de woning. Half vrijstaand woonhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, gebouwd in 1901 en vergroot in 1906. Links aanpalende stallen onder lager zadeldak en haaks op het erf ingeplante stalvleugel onder golfplaten zadeldak met klimmend dakvenster.


ID: 78635 | Bouwkundig element

Boswachtershuis met aanhorigheden

Moleneindestraat 26 (Berlare)
Bboswachtershuis, voorheen horende bij het Kasteel van Uitbergen. Achterin gelegen, haaks op de straat ingeplante woning in neostijl, gebouwd circa 1930 in ruime omhaagde tuin met hulsthaag langs de oprit. Sterk gerenoveerd bakstenen enkelhuis van één bouwlaag en drie traveeën onder pannen zadeldak. Links tegenover het huis gelegen L-vormig bijgebouw in verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken.


ID: 78636 | Bouwkundig element

Koetsiers- en hovenierswoning

Moleneindestraat 27 (Berlare)
De voormalige koetsiers- en hovenierswoning van het kasteel van Uitbergen werd gebouwd in 1885 in opdracht van kasteelheer en burgemeester graaf Victor van den Steen de Jehay. Het betreft een zeldzaam voorbeeld van een woning voor de koetsier-tuinman met washuis, zadelkamer, koetshuis en paardenstal vervat in één gebouw.


ID: 78638 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kasteel van Uitbergen

Moleneindestraat 27-31 (Berlare)
Het kasteel van Uitbergen is een voorbeeld van een minstens tot de 16de eeuw opklimmende omwalde hoeve, die in de loop van de 18de eeuw evolueerde naar een zelfbedruipende omwalde buitenplaats met aangelegd park als eigendom van adellijke families. De verdere evolutie gedurende de 19de eeuw toont een verschuiving van functie als zomerresidentie naar een kasteel met permanente bewoning. Deze evolutie ging steeds gepaard met verbouwingen en uitbreidingen aan het domein, waardoor de buitenplaats onder de families de Kerchove d’Ousselghem, van den Steen de Jehay en Visart de Bocarmé evolueerde tot een kasteel met neoclassicitisch voorkomen volgens het "entre cour et jardin"-principe, met zeer waardevolle landschappelijke parkaanleg en bijkomende aanhorigheden zoals de conciërge- en hovenierswoning.