Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 91346 | Bouwkundig element

Vrijstaande villa

Werkenplein 22 (Kortemark)
Vrijstaande villa naar verluidt opgetrokken in 1925 als buitenverblijf voor Franse dokter. Gelegen in een ruime tuin waarin onder meer oude taxus en linde. De tuin is aan de straatzijde afgesloten door een laag geelbakstenen muurtje onder ezelsrug waarop smeedijzeren hek tussen vierkante bakstenen pijlers. Verankerde gele baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (blauwe mechanische pannen).


ID: 91350 | Bouwkundig element

Heilig Hartbeeld en pijlerkapel

Werkenstraat (Kortemark)
Het Heilig Hartbeeld - vermoedelijk uit de jaren 1930 - is aan de straatzijde afgesloten door een smeedijzeren hek in geometrische vormgeving tussen vierkante bakstenen pijlers, dito poortje. Witstenen beeld op bakstenen sokkel. Pijlerkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, gebouwd circa 1937.


ID: 91349 | Bouwkundig element

Halfvrijstaand burgerhuis

Werkenstraat 92 (Kortemark)
Halfvrijstaand burgerhuis, volgens het kadaster gebouwd tussen 1918 en 1926. Voortuin afgesloten door een smeedijzeren hek en twee poortjes met geometrische vormgeving tussen witgeschilderde bakstenen pijlertjes. Links, bewaarde hoge geelbakstenen tuinmuur voorzien van tandlijst onder ezelsrug. Oorspronkelijk diephuisvolume van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 91462 | Bouwkundig element

Hoeve

Zarren-Lindestraat 34 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve op het gehucht "Zarren-Linde". Twee oude lindebomen aan de erftoegang, roodgeschilderd ijzeren toegangshekken. Twee parallelle bestanddelen rondom een gekasseid erf.


ID: 91474 | Bouwkundig element

Villa

Zarrenstraat 2 (Kortemark)
Huis circa 1923 gebouwd door Jules en Marie-Ludovica Maesenaere (Zarren) en circa 1947 vergroot. De bijhorende gronden zijn nu verkaveld. Vrijstaande villa met naastgelegen nutsgebouwtje, gelegen in een tuin afgesloten door geelbakstenen muurtje onder ezelsrug en met zwart- en witgeschilderd smeedijzeren hek tussen vierkante bakstenen pijlers, gelijkend smeedijzeren toegangspoortje.


ID: 43343 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bartholomeus

Dorp 6 (Kortenaken)
Voormalige gotische constructie uit de 16de eeuw. Het overige is neogotisch, onder meer de westtoren. Van de oude kerk bleef enkel het laatgotische koor met noordsacristie en vermoedelijk ook het noordtransept bewaard. In 1946 en ook meer recent werden herstellingen uitgevoerd.


ID: 134193 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Vroenhoven

Zandrodestraat 2-4 (Kortenaken)
Omstreeks 1862 werd het historische Vroenhovencomplex vervangen door nieuwe gebouwen. Het koetshuis en de kasteelhoeve dateren van omstreeks 1862. Rond 1876 liet ridder Adolf de Wouters de Vroenhoven het woonhuis heropbouwen; in 1903 kreeg het een neogotische heraankleding door de Brusselse architect Alphonse Gellé. De gebouwen zijn omgeven door een park van bijna 20 hectare met 'jardin anglais'.


ID: 200116 | Bouwkundig element

Villa Lurmann

Leuvensesteenweg 330 (Kortenberg)
Gebouwd in 1903 in opdracht van de Duitse handelaar Lurmann vormt deze vrijstaande villa het sluitstuk van de art-nouveauperiode van Emiel Van Averbeke.


ID: 306907 | Bouwkundig element

Villa Caroline naar ontwerp van A. Delmez

Mechelsesteenweg 11 (Kortenberg)
Villa Caroline is een burgerhuis in eclectische stijl met elementen uit de art nouveau en de neo-Vlaamserenaissance-stijl uit het begin van de 20ste eeuw. De Villa Caroline werd gebouwd voor Adolphe Bosmans (Erps-Kwerps 1877) en zijn echtgenote Carolina Caerlens (Brussel 1866). Het opschrift naast de deur vermeldt ‘A. Delmez, Arch. 1909, Bruxelles.’ Van deze architect is slechts één andere woning gekend, een woning in gelijkaardige eclectische stijl in de Lakenselaan in Jette.


ID: 43369 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius met kerkhof

Sint-Antoniusstraat 24 (Kortenberg)
Kerk opgetrokken uit zandsteen; de plattegrond ontplooit een westertoren, drie beuken van drie traveeën, een uitspringend transept en een lang, op een driezijdige apsis uitlopend koor. Omringend, ommuurd en omhaagd kerkhof.