2943 resultaten
ID: 3269 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Rozendaal 1-2, 3-5, 9 (Sint-Katelijne-Waver)
Uitgestrekt natuurgebied met een rijke en merkwaardige fauna en flora als rivierlandschap aan de Nete met resten van de voormalige abdij van Rozendaal.
ID: 3226 | Bouwkundig element
Wilsonstraat 3 (Sint-Katelijne-Waver)
Huidige pastorie van vier traveeën en twee bouwlagen + mezzanino onder leien schilddak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw tot eerste helft van de 20ste eeuw.
ID: 3272 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Zorgvliet 15-17 (Sint-Katelijne-Waver)
Het kasteeldomein Zorgvliet omvat het omstreeks 1860 gebouwde neoclassicistisch kasteel, het voormalig koetshuis en de conciërgewoning omgeven door een park dat aan de straatzijde wordt afgesloten door een bakstenen muur en een ijzeren hek.
ID: 59046 | Bouwkundig element
Kerkstraat 2 (Sint-Laureins)
De sobere Sint-Niklaaskerk, opgericht na de definitieve grensbepaling, werd gebouwd in 1670-1672. De 17de-eeuwse constructie werd onder het beheer van de invloedrijke Gentse Sint-Pietersabdij eind 18de eeuw verrijkt en midden 19de eeuw uitgebreid. Het omringende kerkhof met nog deels aanwezige oude taxushaag, de 19de-eeuwse calvariekapel en de oude graftekens, vormt een historische eenheid met de kerk.
ID: 59088 | Bouwkundig element
Kloosterstraat 16 (Sint-Laureins)
Het kloosterhuis werd opgericht in 1910 door de zusters franciscanessen van Crombeen te Gent op vraag van de pastoor om te Watervliet het meisjesonderwijs te verstrekken. Het kloosterhuis is een vrijstaand gebouw in een kleurrijke eclectische baksteenarchitectuur ingeplant in een ruime ommuurde tuin. Het gebouw telt vijf traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak afgewerkt met zijtrapgevels.
ID: 59063 | Bouwkundig element
Stee (Sint-Laureins)
Imposante laatgotische kerk uit 1501 met dominante neogotische toren, ingeplant te midden van het grotendeels ommuurd rechthoekig kerkhof in de noordoosthoek van het dorpsplein. In het westen, aan het Stee, wordt het kerkhof afgesloten door ijzeren hekken op lage bakstenen voet tussen gemetste pijlers. Op het kerkhof staan graftekens van de late 18de eeuw tot de late 20ste eeuw.
ID: 9540 | Bouwkundig element
Cruysrede 1 (Sint-Lievens-Houtem)
Boerenhuisje met geplaveid erf en muur met hek. Eén bouwlaag van vijf traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen), uit eind 18de eeuw tot begin 19de eeuw.
ID: 9578 | Bouwkundig element
Gentsestraat (Sint-Lievens-Houtem)
Neoromaanse basilicale kerk van 1862, naar ontwerp van architect Edmond De Perre-Montigny, in omringend ommuurd kerkhof met gesmeed ijzeren hek aan de westzijde. Overluifelde calvarie uit de 18de eeuw tegen de rechte koormuur.
ID: 9586 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Halleweg 15 (Sint-Lievens-Houtem)
Huidige pastorie met tuin uit 1859 naar ontwerp van Bernard Latte en Jozef Demanet, op de omwalde gronden van de oude pastorie. De voorgevel van de oude pastorie zou dienst doen als achtergevel van de nieuwe; wat de bouwsporen in de achtergevel en binnenkoer verklaart. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak, bekroond met een klokkenruitertje. Tegen de oostkant van de wal situeren zich nog een reeks bakstenen stallen van één bouwlaag onder een zadeldak.
ID: 9543 | Bouwkundig element
Kerkkouterstraat (Sint-Lievens-Houtem)
Kruiskerk, gelegen op een hoogte. Schip uit de 18de eeuw met neogotisch transept, toren en koor van 1911, naar ontwerp van architect Mortier. Omringend, ommuurd kerkhof met graftekens en bomen. Ten westen, trap geflankeerd door gecementeerde muren met hekken.