Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4632 resultaten


ID: 135175 | Landschappelijk geheel

Patersmote, kasteeldomein van Marke en omgeving

Bissegem, Kortrijk, Marke (Kortrijk)
Dit gebied omvat het landbouwgebied aansluitend bij de Leievallei gekenmerkt door vochtige graslanden met knotbomenrijen als restanten van het meer gesloten meersenlandschap. De landhuissite van de Patersmote en het kasteeldomein van Marke worden opgeven door een tuin en park in landschappelijke stijl. De oostelijke grens van het park van het kasteel van Marke valt samen met de Markebeek die verder in de Leie uitmondt.


ID: 59314 | Bouwkundig element

Historische hoeve Goed te Neermonjoie

Bad Godesberglaan 32 (Kortrijk)
Historische hoeve "Goed te Neermonjoie". De oudste vermeldingen gaan terug tot 1365. Huidige gebouwen daterend uit de 19de eeuw, en verbouwd in de 20ste eeuw.


ID: 60777 | Bouwkundig element

Hoorntjeshof

Beekjufferstraat 4-8 (Kortrijk)
Historische hoeve met overwegend begin 20ste-eeuws uitzicht. De site wordt reeds aangegeven op de Ferrariskaart (1170-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843) met andere configuratie. De huidige gebouwen dateren voornamelijk uit 1908, zie datumsteen woonhuis. Hoeve met lage, losstaande bestanddelen, U-vormig gegroepeerd rondom erf.


ID: 60506 | Bouwkundig element

De Grenshoeve

Beerbosstraat 1 (Kortrijk)
Reeds locatie van hoeve in 1767, zie landboek Bellegem, evenwel aangeduid met losstaande bestanddelen. Gesloten hoeve met lage bakstenen bestanddelen. Woonhuis ten noorden (heden bergplaats), ten oosten stal, ten zuiden schuur en ten westen wagenberg.


ID: 61006 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Binnenstraat 8 (Kortrijk)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen van verankerde baksteen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rond een gebetonneerd erf. Ten noorden, woonhuis van zes traveeën en één bouwlaag, in de oostelijke zijgevel gedateerd met jaarankers "1884".


ID: 60451 | Bouwkundig element

Blauwkasteelhoeve

Blauwkasteelstraat 18 (Kortrijk)
"Blauwkasteelhoeve". Naam verwijst naar het nabijgelegen Blauwkasteel dat verdween in het begin van de 20ste eeuw. Aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1843) met grosso modo gelijke opstelling.


ID: 60454 | Bouwkundig element

Hoeve Te Bergendale

Brumierstraat 4 (Kortrijk)
De oudste vermeldingen gaan terug tot de 18de eeuw. Heden, hoeve met eind 19de-eeuws uitzicht. Losse, bakstenen bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom het erf. Pannen zadeldaken.


ID: 59425 | Bouwkundig element

Kapelhoeve

Cannaertstraat 17 (Kortrijk)
Historische hoeve "Kapelhoeve". Naam verwijst naar de aan de erfoprit gelegen Onze-Lieve-Vrouw van Troostkapel. 18de-eeuwse hoeve, aangegeven op Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1830). Losse bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een gekasseid erf.


ID: 60921 | Bouwkundig element

Goed te Coucx

Cannaertstraat 30 (Kortrijk)
Historische hoeve "Goed te Coucx". De oudste naamvermelding dateert van 1493. Het gaat om "te Coucx", genoemd in een contract waarin Frans Coucke als bewoner wordt aangeduid. Heden is het een hoeve met losstaande bakstenen bestanddelen gegroepeerd rond een deels gekasseid erf. De omwalling werd deels bewaard en wordt ten oosten aangeduid door wilgen. Pannen bedaking.


ID: 59454 | Bouwkundig element

Blauwe hoeve

Doorniksesteenweg 15 (Kortrijk)
Dieperin gelegen historische hoeve gelegen aan de stadsrand, ten zuiden van de historische stadskern, sinds 1957 herberg. Aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778), als omwalde hoeve, met losse bestanddelen, die vier volumes omvatte, nu zijn nog de omwalling, het poortgebouw en het boerenhuis bewaard.