Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 90545 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kortekeer 2 (Ruiselede)
Hoeve met losse bestanddelen, staat afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778). Het kadaster registreert in 1906 een volledige herbouw van de woning.  Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) en boven een gepekte plint, rechts met opkamertravee.


ID: 90547 | Bouwkundig element

Groot Kraaienbroek

Kraaienbroekdreef 1 (Ruiselede)
Historische hoeve "Groot Kraaienbroek", losse bestanddelen rond een begraasd erf met centraal een grote poel en kasseistrook langs de nutsgebouwen. Ook nog "Maenhouts hof" genoemd naar de toenmalige bewoners. Zetel van de heerlijkheid Kraaienbroek. 700 meter ten westen bevindt zich "Klein Kraaienbroek". Toegankelijk via een oprit in grint, aan de ingang geflankeerd door nieuwe gemetselde, roodbakstenen hekkenpijlers.


ID: 90562 | Bouwkundig element

Parochiale begraafplaats

Kruiskerkestraat (Ruiselede)
Ingewijd in 1951. Ommuurde, rechthoekige begraafplaats, centrale ingang toegankelijk via smeedijzeren hekken, versierd met kruisen en gevat in bakstenen pijlers.


ID: 90570 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kruiswegestraat 45 (Ruiselede)
Hoeve met losse bestanddelen rond een deels begraasd, deels geasfalteerd erf. De site staat afgebeeld op de kaart met de schutkring voor de koeplaag van 1774 en op de Ferrariskaart (1770-1778).


ID: 90572 | Bouwkundig element

Hoeve

Kruiswegestraat 53 (Ruiselede)
Hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf met boomgaard. De site staat afgebeeld op de kaart met de schutkring voor de koeplaag van 1774 en op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1830) beschreven met huis, boomgaard en gebouw. Huis en landgebouw worden circa 1836 afgebroken en op een andere plaats heropgebouwd.


ID: 90583 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Mortelwalstraat 4 (Ruiselede)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, gegroepeerd rond een deels met grint bedekt, deels begraasd erf. Ligt halverwege de Mortelwalstraat en de Grensstraat en is vanaf beide straten toegankelijk via een onverharde oprit afgesloten met ijzeren hekken, gevat in betonpijlers.


ID: 90631 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Poekestraat 18 (Ruiselede)
Halfvrijstaande, lage woning met voortuintje. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) is al bebouwing weergegeven. Volgens kadastergegevens circa 1931 met het naastgelegen huis samengevoegd. Vermoedelijk dateert de gevel van rond deze periode. Circa 1952 wordt het huis weer opgesplitst in twee woningen.


ID: 90642 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Poekestraat 85 (Ruiselede)
Dieper gelegen hoeve met losse bestanddelen toegankelijk via een onverharde oprit en smeedijzeren hekken gevat in betonnen pijlers. De site staat aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1842). Naar verluidt is het boerenhuis her- of verbouwd circa 1934. De zuidelijk gelegen schuur met geïncorporeerde stallen dateert volgens jaarsteen in de oostelijke eindgevel van "1881".


ID: 90650 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Poekevoetweg (Ruiselede)
Gemeentelijke begraafplaats in gebruik genomen vanaf 1908. De verordening van 1784, uitgevaardigd door keizer Jozef II, verbood het begraven rond de kerk met de bedoeling de graven buiten de woonkernen te bannen. Een nieuwe verordening van 1804, nu van de Franse overheid, spoort ook de bevolking van Ruiselede aan een locatie te zoeken voor een nieuwe begraafplaats.


ID: 90652 | Bouwkundig element

Hoeve Ravennest

Poekevoetweg 24 (Ruiselede)
Omhaagde voormalige hoevesite Ravennest, oorspronkelijk bij de gelijknamige molen die in 1912 werd afgebroken. Aan de oostkant oude toegang met smeedijzeren hekken gevat in met klimop overwoekerde pijlers, met in de linkerpijler een spitsboognis met beeld van Maria. Van de vroegere gebouwen is enkel de stal ten zuiden bewaard.