Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3550 resultaten


ID: 13590 | Bouwkundig element

Kasteel Varenthof

Deurnestraat 167 (Mortsel)
Landhuis van zes + drie traveeën onder overkragend schilddak, in neorenaissancestijl van 1889 naar ontwerp van Edmond Leclef.


ID: 13592 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Lusthof De Roode Leeuw

Deurnestraat 281 (Mortsel)
Witgeschilderd bakstenen gebouwencomplex met oudere kern; eerste bouwlaag uit de 17de eeuw, verbouwd in de eerste helft van de 20ste eeuw. Rondom ligt een tuin.


ID: 135226 | Landschappelijk geheel

Scheldevelde en de Zeven Dreven

De Pinte, Zevergem (Nazareth-De Pinte)
Het Scheldevelde was een middeleeuws 'veld' of 'wastina', dat eerder deel uitmaakte van het uitgestrekte 'Scheldeholt' en in bezit was van de Sint-Pietersabdij. Het veldgebied werd begrensd door de Schelde en Leie en vanaf de 12de eeuw geleidelijk aan ontgonnen. In de 18de eeuw werd het veld systematisch ontgonnen door de aanleg van verschillende wegen die allen concentrisch naar de abdijhoeve liepen. Het oude landhuis van Scheldevelde werd in 1846 gesloopt en vervangen door het huidige kasteel, dat deels omgracht is en omringd door het park en de landerijen met stervormig aangelegde dreven.


ID: 38473 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Grand Noble

Baron de Gieylaan 163-169, 163A, 167A, 165A (Nazareth-De Pinte)
Heraanleg van park en vijver, koetshuizen ten westen van het landhuis en nieuwe dreef naar de huidige Baron de Gieylaan en de Kortrijksesteenweg, uit de eerste helft van de 19de eeuw. In de jaren 1850 slopen van het landhuis en vervangen door het huidige neoclassicistisch kasteel, voltooid circa 1860. Huidig kasteeldomein met prachtig aangelegd park, koetshuizen en hovenierswoning gelegen te midden van landerijen begrensd door de Baron de Gieylaan, Keistraat, Klossestraat en spoorweg Gent-Kortrijk, met drie eerstgenoemde straten verbonden door dreven.


ID: 38510 | Bouwkundig element

Kasteel van Boeregem

Boeregemstraat 25 (Nazareth-De Pinte)
Huidig kasteeltje middenin boomrijk, rechthoekig omgracht park met hoeve in zuidoostelijke hoek. Lange, rechtlijnige lindedreef als verbinding met de rijksweg Gent-Oudenaarde en twee korte lindedreven links en rechts omheen de omwalling naar de Boeregemstraat toe. Axiaal gelegen kasteeltje op U-vormige plattegrond met centrale vleugel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder laag zadeldak vermoedelijk uit de eerste helft van de 18de eeuw, geflankeerd door uitspringende paviljoenen, toegevoegd eind 18de eeuw


ID: 38478 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bommelstraat 68 (Nazareth-De Pinte)
Omhaagde hoeve met losse bestanddelen op deels verhard erf met afzonderlijk omhaagde moestuin ervoor en ijzeren hek aan bakstenen pijlers.


ID: 38570 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Drapstraat 20 (Nazareth-De Pinte)
Statig burgerhuis met omringende tuin, heden afgesloten door een muurtje en fraai ijzeren toegangshek. Bepleisterd en geschilderd dubbelhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, geflankeerd door zijpaviljoenen van één bouwlaag met plat dak.


ID: 38574 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Drapstraat 43 (Nazareth-De Pinte)
Alleenstaand burgerhuis met omringende tuin, van de straat afgesloten door fraai ijzeren hekken op arduinen sokkel en inrijhek. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, gebouwd in 1900 naar ontwerp van architect De Bakker. In de voortuin links, rond bakstenen tuinpaviljoentje onder strooien kegeldak. Aangelegde tuin met vijver en betonnen brugje achteraan.


ID: 38489 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Scheldevelde

Kasteellaan 33-41 (Nazareth-De Pinte)
Deels omgracht kasteel met rechts, gedeeltelijk aangepast 18de-eeuws dienstgebouw en hoeve, omringend park en landerijen met stervormig aangelegde dreven. Monumentaal toegangshek tussen gemetste pijlers met siervaasbekroning en vierkante paviljoentjes. Oorspronkelijk bepleisterd en geschilderd, heden bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond, vijf op vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak.


ID: 38586 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel van Nazareth met park

Kasteelstraat 16-18 (Nazareth-De Pinte)
Oudheerlijk kasteel met park, volgens De Potter en Broeckaert werd het heropgebouwd in 1666. In 1771-1772 vergroot en vernieuwd naar ontwerp van J.B. Simoens. Behouden 18de-eeuwse aanleg met omwalde site met centraal gelegen kasteel met symmetrisch ingeplante dienstgebouwen en koetshuizen ervoor en verschillende rechte en straalsgewijze ingeplante dreven. Imposante toegang met centraal ijzeren hek tussen vierkante bepleisterde pilasters. Huidig Lodewijk XVI-kasteel op rechthoekige plattegrond met uitspringend middenrisaliet in voor- en achtergevel, twee bouwlagen en negen traveeën onder schilddak, op het voorgevelfronton gedateerd 1771.