Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5925 resultaten


ID: 79171 | Bouwkundig element

Herenhuis

Leopoldstraat 12 (Avelgem)
Herenhuis, vermoedelijk met 18de-eeuwse kern; thans met 19de-eeuws uitzicht. Neoclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met bepleisterde en beschilderde gevel op arduinen plint, uitzonderlijk voor de gemeente Avelgem.


ID: 79247 | Bouwkundig element

Hotel du Nord

Stationsstraat 24 (Avelgem)
Voormalig hotel zogenaamd "Hotel du Nord" in neoclassicistische stijl. Gecementeerde lijstgevel, horizontaal belijnd door schijnvoegen, doorlopende onderdorpels en fries.


ID: 46383 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Baarle-Hertog

Kerkstraat 4 (Baarle-Hertog)
Gemeentehuis in neoclassicistische stijl van 1877 naar ontwerp van P.J. Taeymans, gerestaureerd in 1988; tot 1986 in gebruik als gemeentehuis en veldwachtpost.


ID: 52233 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand

Kerkhofstraat (Balen)
Neoclassicistische bakstenen kapel van 1841, op rechthoekige plattegrond onder leien zadeldak met lagere halfronde koorsluiting.


ID: 52236 | Bouwkundig element

Boskapel

Lichtenboslaan (Balen)
Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, van 1841, zie traliewerk deur, en gelegen te midden van een ten dele beboomd parkje.


ID: 88967 | Bouwkundig element

Herberg

Bloemendalestraat 91 (Beernem)
Pand van ongelijke traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, volgens het kadaster in 1868 gebouwd als herberg. Verankerde bakstenen lijstgevel met sierpleisterwerk in neoclassicistische stijl.


ID: 88989 | Bouwkundig element

Dankkapel voor Onze-Lieve-Vrouw

Bulscampveld (Beernem)
De gedenkkapel staat langs Bulscampveld, de dreef ten noorden van het kasteel binnen het provinciaal domein Lippensgoed-Bulskampveld, ongeveer vlak tegenover de cafetaria en werd gebouwd in 1920 naar ontwerp van architect Alphonse de Pauw. Kapel in classicistische stijl met ronde plattegrond.


ID: 88997 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Drie Koningen

Drie Koningen 1-2, 3, 3A (Beernem)
Imposant kasteel uit 1802 in neoclassicistische stijl met conciërgewoning. Paardenstallen, wagenhuis, koetshuis en hovenierswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw. Parkaanleg in landschappelijke stijl met een vijver, solitaire bomen en struikenmassieven, rondgaande paden, ommuurde moestuin en restant van een afsluitingshaag. In het park zijn diverse kleine elementen zoals smeedijzeren hekken, kettingpalen, kruisbeeld en tuinvazen bewaard. Verder nog de koorgevel van een kapel uit 1884, nu herleid tot grafmonument.


ID: 89276 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

M. Matthysstraat 6 (Beernem)
Neoclassicistisch enkelhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag. Een gelijkaardig volume wordt reeds weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1830, maar is wellicht ouder.


ID: 89416 | Bouwkundig element

Devotie- en herdenkingskapel toegewijd aan het Heilig Hart van   Maria

Maria-Aaltersteenweg (Beernem)
Devotie- en herdenkingskapel, gebouwd in 1866 door de eigenaar van kasteel De Lanier en gelegen aan het begin van de dreef lopend naar het kasteel. Toegankelijke neoclassicistische éénbeukige kapel. Rechthoekig grondplan met driezijdige apsidiale uitbouw onder een zinken zadel-/schilddak.