Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2454 resultaten


ID: 209431 | Bouwkundig element

Kapel De Noordwandeling

Snellegemsestraat (Zedelgem)
Kapel op de hoek met de Diksmuidse Heirweg. Opgericht in 1878 in opdracht van de toen 18-jarige Mathilde Rommel. Rode baksteen onder zadeldak (eternietleien) met achteraan op de nok een smeedijzeren kruisje. Voorgevel met gemetseld fronton, geprofileerde dakrand steunend op hoekpijlers. Rondboogdeur met bakstenen omlijsting, houten vleugeldeur met in het bovenlicht straalvormige roedeverdeling. In de zijgevels rondboogvensters met kleine roedeverdeling en straalvormige bovenlichten. Tegen de achtergevel een bakstenen, rondbogige kapelnis onder zadeldakje. Vóór de ingang plaveisel met cementtegels.


ID: 209987 | Bouwkundig element

Sint-Jozefskapel

Steenbrugsestraat (Zedelgem)
Sint-Jozefskapel gelegen op de noordhoek van het kasteeldomein en het doolhof van het "Kasteel van Loppem". Opgericht tussen 1850 en 1874 door de familie van Caloen, kasteelheren te Loppem. Gelegen binnen het beschermde landschap "Park van Loppem". Rode baksteenbouw met driezijdige apsis en aflijnende baksteenfries onder pagodedak met wolfseind (leien), aan de voorzijde gedragen door houten consoles. Bekronend smeedijzeren kruis. Ingang met spitsboogopening geflankeerd door overhoekse en verjongende steunberen, dubbele vleugeldeur met bewaard schrijnwerk. Zijgevels met spitsboogramen met glas in lood. Altaar achter getraliede spitsboogopening.


ID: 209748 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood

Steenstraat (Zedelgem)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood. Kapel op deze plek reeds vermeld in de Atlas der Buurtwegen (circa 1844)i, toch in de huidige staat wellicht daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Opgetrokken in rode baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rondboogdeur en -vensters in de zijgevels. Voorgevel met flankerende pilasters en bekronend fronton. Bovenlicht met opschrift "O.L.V. / TROOST IN NOOD".


ID: 209432 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Troost

Stijn Streuvelsstraat (Zedelgem)
Ligging op de wijk De Leeuw. De kapel ligt aan een grasperk, afgezoomd door haagbeuk, en is toegankelijk via een paadje met betonklinkers, waarlangs enkele zitbanken, geflankeerd door knotwilgen. De kapel is opgericht in 1848. Bouwheren zijn Jean-Baptiste en Vincent Coppieters, kasteelheren van het "Vijverskasteel" die hoopten de hongersnood bij de arme bevolking te doen keren tijdens de crisis van de jaren 1840. De kapel werd in 1852 door de Brugse bisschop J.B. Malou ingewijd. Bij een herziening van een BPA moeten de kapel en enkele huizen wijken. Na enige polemiek over het al dan niet slopen en heropbouwen wordt geopteerd voor een integrale verplaatsing van de kapel naar de huidige ligging. De hele operatie gebeurt op 8 februari 2001, nadien wordt de kapel door bisschop Roger Van Gheluwe heringewijd. Opgetrokken in rode, verankerde baksteen boven dito plint en onder licht geknikt zadeldak (leien) bekroond door een eenvoudig, smeedijzeren kruis.


ID: 210025 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Torhoutsesteenweg (Zedelgem)
Achterin gelegen kapel. Historisch verbonden met het goed "Ter Loo", maar in 1960-1962 verkocht samen met een perceel grond voor de oprichting van het Centrum voor Kunstmatige Inseminatie. Een eerste familiekapel zou opgericht zijn kort na 1671. Volgens de literatuur is de neogotische kapel opgericht in 1847 maar op de Ferrariskaart (1770-1778) staat reeds een kapel. Wellicht worden bij de bouw van de nieuwe kapel in 1847 delen van de oorspronkelijke hergebruikt. Het kadaster registreert in 1883 de nieuwe constructie van een kapel die meer dan drie jaar tevoren plaatsvond. Vermoedelijk werd de bestaande kapel herbouwd. Bruine baksteenbouw onder zadeldak (leien), gebruik van gele baksteen voor de hoekkettingen. Aflijnende tandlijst en kalkzandstenen lijst onder de dakrand. Deuropening met dubbele deur en vensters in de zijgevels met spitsboog en afgeschuinde dagkanten. Verzorgd metselwerk in zandsteen bij de (neo?)gotische roosvensters in voor- en achtergevel.


ID: 210146 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Vlasaardstraat (Zedelgem)
In 1930 door de familie Calleeuw-Reynaert gebouwd ter nagedachtenis van een overleden echtgenoot. Ingewijd in 1933. Rode baksteenbouw met driezijdige apsis onder zadeldak (leien). Tuitgeveltje met schouderstukken, betonnen dekplaten en bekronend, betonnen kruis. Spitsboogvormige deuropeningen met houten vleugeldeur en opschrift "O.L.V. / VAN LOURDES / BID VOOR ONS" in het boogveld. Rondboogvensters in de zijgevels.


ID: 83902 | Bouwkundig element

Sint-Antoniuskapel

Dendermondebaan (Zele)
In oorsprong horend bij de villa van de familie Rosseels, beschaduwd dooreen paardenkastanje en ingewijd in 1925. Open wegkapel onder tentdak met rode pannen op vierkant grondplan, opgetrokken uit gewit baksteenmetselwerk op een gepikte plint.


ID: 83983 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Nood

Durmen (Zele)
De huidige kapel werd gebouwd in 1830 naar verluidt tijdens een cholera-epidemie en toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw ter Nood. Rechthoekig kapelletje met vlakke koorsluiting onder een zadeldak. Op de nok van het dak staat een kleine dakruiter met een smeedijzeren kruis en haan.


ID: 89694 | Bouwkundig element

Kapel Heilig Hart van Jezus

Durmen (Zele)
Kapel gebouwd in oktober 1938 ter vervanging van een kapelletje van 1928, gelegen aan de overkant van de straat en gesloopt bij de rechttrekking van de baan. Bakstenen kapelletje onder zadeldak met leien op gecementeerde plint.


ID: 83988 | Bouwkundig element

Sint-Rochuskapel

Eekstraat (Zele)
Kapel met linden aan de straat. De originele Sint-Rochuskapel dateerde van 1832. Omwille van moderne nutsvoorzieningen moest de oude kapel plaatsruimen en werd de kapel in 1977 hier heropgebouwd. Bakstenen kapel onder zadeldak met kleine dakruiter.