Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3055 resultaten


ID: 27405 | Bouwkundig element

Herenhuis met bedrijfsgebouw

Edelareberg 15 (Oudenaarde)
Achterin een lange oprit gelegen woning en dienstgebouwen. In 1921 oprichting van het fruit- en conservenbedrijf van de familie Thienpont. Herenhuis in eclectische stijl van vier traveeën en tweeënhalve bouwlaag met souterrain onder zadeldak, uit derde kwart 19de eeuw. Ten westen ernaast, gewit bedrijfsgebouw op gepikte plint van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 27100 | Bouwkundig element

Herenhuis

Einestraat 18-20 (Oudenaarde)
Herenhuis met classicistische voorbouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, uit de tweede helft van de 18de eeuw en oudere kern van diephuis met achterpuntgevel, minstens opklimmend tot de 17de eeuw. Achterin de tuin: vervallen 17de-eeuws huisje van bak- en zandsteen, twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 27101 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Einestraat 19 (Oudenaarde)
Brouwerswoning van de Brasserie O. Liedts, met vroegere brouwerijgebouwen achteraan palend aan de nu gedempte Burgschelde; waterput gelegen in haar bedding. Art-nouveaugetint herenhuis van vier traveeën en drie bouwlagen, heden onder plat dak, gebouwd in 1910 naar ontwerp van architect A. Vossaert. Imposante lijstgevel van bak- en natuursteen onder overstekende houten kroonlijst op modillons.


ID: 27103 | Bouwkundig element

Herenhuis met achterhuis

Einestraat 23 (Oudenaarde)
Imposant herenhuis met bewaarde gewelfde kelder en oude achtergevel van een vroeger achterhuis uitziend op de Burgschelde. Classicistische voorgevel van vijf traveeën en oorspronkelijk twee, heden drie bouwlagen en attiekbekroning onder mank zadeldak, uit eind 18de-, begin 19de eeuw. Achtergevel met sporen van bak- en zandstenen kern van het vroegere achterhuis, onder meer met bewaarde ontlastingsbogen, opklimmend tot de 17de eeuw.


ID: 27105 | Bouwkundig element

Herenhuis

Einestraat 26 (Oudenaarde)
Vroeg 19de-eeuws herenhuis met gecementeerde voorgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Lijstgevel met geblokte begane grond en verticaliserende bovenbouw met rechthoekige vensternissen. Rechts koetspoort met doorrit naar achterliggende tuin. Achterhuis met vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Voormalige koetshuizen links en ommuurde tuin met vijvertje en vroegere oranjerie en serre.


ID: 27112 | Bouwkundig element

Herenhuis

Einestraat 38 (Oudenaarde)
Herenhuis met ontpleisterde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder hoog schild- en zadeldak, opklimmend tot eind 18de eeuw, nu in bezit van het aanpalende klooster. Baksteenbouw op een plint van arduinblokken en gecementeerde imitatiezandstenen omlijstingen en speklagen. Rechts, haakse vleugel met dienstruimten en gang met kleine kamertjes of cellen.


ID: 27150 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

Hoogstraat 10 (Oudenaarde)
Oorspronkelijke plaats van de kapel van het grauwzusterklooster, gesloopt na de opheffing van 1783 en vervangen door een herenhuis in Lodewijk XVI-stijl met grote tuin, koetshuizen, tuinpaviljoenen en serres reikend tot de stadsvesten. Aangekocht door de zusters bernardinnen om, na sloping, nieuwe schoolgebouwen voor het technisch instituut op te trekken. Het gebouw werd volledig gesloopt en alleen de gevels werden gereconstrueerd.


ID: 27152 | Bouwkundig element

Herenhuis

Hoogstraat 16 (Oudenaarde)
Herenhuis met empire getinte voorgevel van vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en geschilderde, horizontaal gemarkeerde voorgevel met imitatievoegen onder de imposten, puilijst en geprofileerd cordon op merkwaardige Bourgondische hoofdjes ter hoogte van onderdorpels op de bovenverdieping.


ID: 27159 | Bouwkundig element

Kasselrijhuis

Hoogstraat 30 (Oudenaarde)
Oorspronkelijk was het Kasselrijhuis de zetel en de vergaderzaal van de feodale vertegenwoordigers van de graaf van Vlaanderen in de kasselrij Oudenaarde. Na de Franse Revolutie werd de kasselrij opgeheven en herbestemd tot onderwijsgebouw. Het geheel bestaat uit drie verschillende bouwfasen; het oudste deel links werd gebouwd in de 16de eeuw in een eenvoudige renaissancestijl, het middendeel met jaartal 1702 is in Lodewijk XIV-stijl opgetrokken en het rechterdeel werd toegevoegd in 1906. Momenteel is het de thuisbasis voor het Sint-Bernarduscollege.


ID: 27161 | Bouwkundig element

Herenhuis in empirestijl

Hoogstraat 36 (Oudenaarde)
Empire herenhuis van vier traveeën en drie hoge bouwlagen onder twee evenwijdige schilddaken en centrale koepel, uit begin 19de eeuw. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op grijsgeschilderde plint met lunetten als keldergaten. Links, rechthoekige koetspoort met schamppalen gevat in zware classicistische omlijsting.