Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 90657 | Bouwkundig element

't Vliegend paard

Pontstraat 6 (Ruiselede)
Hoeve " 't Vliegend paard" naar een hier voorkomend toponiem, losse bestanddelen rond een begraasd erf. Vervult heden ook de functie van educatieve hoeve. Staat afgebeeld op de kaart met de schutkring voor de koeplaag van 1774, als hoeve waar de ziekte eerst vastgesteld wordt, en op de Ferrariskaart (1770-1778).


ID: 90681 | Bouwkundig element

Vrijstaand herenhuis met bijhorende huidevetterij

Tieltstraat 16 (Ruiselede)
Vrijstaand herenhuis met bijhorende huidevetterij volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1896. Het woonhuis kent achteraan een uitbreiding in 1899. Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën in rode, verankerde baksteen onder schilddak (mechanische pannen) en boven een bepleisterde en/ of grijsbeschilderde plint. Gelegen in een beboomde tuin, van de straat afgescheiden door ijzeren hekken.


ID: 90682 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis Beukenhof met tuin

Tieltstraat 20 (Ruiselede)
Vrijstaand, statig herenhuis gelegen in een ruime, beboomde tuin. "BEUKENHOF", zie smeedijzeren opschrift links van de deur. Naar verluidt gebouwd rond 1904-1908, maar zeker vóór 1910, door notaris Jules de Mûelenaere die zich in Ruiselede komt vestigen. Hij bewoont een korte periode het huis Kasteelstraat nummer 17 dat circa 1900 tijdelijk in twee wooneenheden wordt verdeeld. In 1910 verhuist het gezin de Mûelenaere naar de nieuwe woning langs de Tieltstraat. De welgestelde familie bezit een aanzienlijk aantal gronden en boerderijen in Ruiselede.


ID: 90683 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Tieltstraat 35 (Ruiselede)
Hoeve met losse bestanddelen, staat met dezelfde configuratie weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de figuratieve kaart van 1774 opgemaakt door landmeter Philip-Jan Lemaieur in opdracht van de kasselrij van Kortrijk. Het kadaster registreert in 1889 een uitbreiding van het woonhuis aan de straatzijde en toevoegen van het bijgebouw tegen de gecementeerde (imitatievoegen) westgevel.


ID: 90709 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Wingenesteenweg 33 (Ruiselede)
Hoeve met losse bestanddelen, locatie van de vroegere "Strokot-" of "Schalkleemolen".  Deze houten staakmolen op teerlingen stond op een enclave in de heerlijkheid Schalklede, de Schalkledeakker, eigendom van de heren van Poeke. Een leenverhef voor de Graaf van Vlaanderen vermeldt in 1365 een leen en molenwal van Schalklede maar wellicht stond hier al veel langer een molen. "Scalclethe" wordt reeds vermeld in het "Liber Traditionum" (1042) van abt Wichard, waarin hij het bezit van de Sint-Pietersabdij beschrijft. en zou in Ruiselede de oudst bekende naam zijn.


ID: 14060 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kardinaal Cardijnstraat 17 (Rumst)
Neoclassicistisch burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met achteruitwijkend oostelijk aanbouwsel gedateerd 1901 in gevelsteen.


ID: 13997 | Bouwkundig element

Landhuis

Kerkstraat 1 (Rumst)
Landhuis met omringende beboomde tuin, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw gelegen in de dorpskom nabij de kerk.


ID: 14047 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kasteel van Reet

Rumstsestraat 13-17 (Rumst)
Het ten zuidoosten van de dorpskern gelegen kasteel, wordt omgeven door grachten en een park.


ID: 14099 | Bouwkundig element

Boerenhof Tolhuis

Tolhuisstraat 74 (Schelle)
Boerenhof horend bij het "Tolhuis" dat ten westen ligt; omhaagd erf, toegang afgelijnd door twee hardstenen pijlers.


ID: 134525 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa met tuin

Basilieklaan 89 (Scherpenheuvel-Zichem)
Eclectische villa met klein dienstgebouw, gebouwd in 1897 door Henri Michiels, een wisselagent die in Brussel woonde maar uit Scherpenheuvel afkomstig was. Door bomen overschaduwd restant van een tuin (oorspronkelijk 50 are).